Αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ ζητούν ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία
from VOA
27-06-2007


Senator Richard Lugar is shown in this 2005 file photo
Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ
Δύο επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αμερικανική Γερουσία ζητούν απ’ την κυβέρνηση Μπούς να αλλάξει πορεία και να περιορίσει την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μπούς, ο Γερουσιαστής Τζώρτζ Βόϊνοβιτς, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, προτείνει την ανάπτυξη σχεδίου για την σταδιακή απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ’ το Ιράκ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ιρακινή κυβέρνηση να παίξει ευρύτερο ρόλο στην σταθεροποίηση της χώρας της, επισημαίνει ο Γερουσιαστής Βόϊνοβιτς.

Επίσης σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη Γερουσία, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, δήλωσε ότι η Αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ δεν επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και επεσήμανε ότι η προσήλωση του Λευκού Οίκου στην αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενισχύει τους εχθρούς των ΗΠΑ και βλάπτει την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και οι δύο αυτοί Γερουσιαστές έχουν κατά το παρελθόν υποστηρίξει την πολιτική του προέδρου Μπούς.

Στο μεταξύ, Ιρακινός φύλαρχος δολοφονήθηκε την Τρίτη στη Βαγδάτη, μία μέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Σουνίτες φύλαρχοι στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ο Χαμίντ Αμπντούλ Φαρχάν αλ Σουτζάιρι σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του, όμως δεν είναι γνωστό αν ήταν Σουνίτης ή Σιίτης.

Πάντως, την Τρίτη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο Μανσούρ. Η εν λόγω οργάνωση ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι η επίθεση αποτελούσε αντίποινα για επιδρομή της ιρακινής αστυνομίας σε Σουνιτικό αγρόκτημα στην επαρχία αλ Αμπάρ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»