Το θέμα της ημέρας | 28.06.2007
Θετικός ο απολογισμός της γερμανικής προεδρίας
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Διασώθηκε η ευρωπαική συνοχή, ανοιχτές παραμένουν πτυχές της εξωτερικής πολιτικής

Όλα του γάμου δύσκολα χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια μισοάδεια αίθουσα και με μεγάλα τεχνικά προβλήματα στα μικρόφωνα η γερμανίδα καγκελάριος και προεδρεύουσα για λίγες μέρες ακόμη στην Ε.Ε. ήρθε να κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων της γερμανικής προεδρίας. Τα τεχνικά προβλήματα ήταν τόσο μεγάλα που η καγκελάριος αναγκάστηκε να αρχίσει από την αρχή την ομιλία της και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιστρατεύσει το χιούμορ του λέγοντας ότι η Ε.Ε. χρειάζεται υπομονή και χρόνο για να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Τα τεχνικά προβλήματα αποκαταστάθηκαν και η καγκελάριος καταχειροκροτήθηκε από όλους ανεξαιρέτως τους ευρωβουλευτές για τις υπηρεσίες της στην ενωμένη Ευρώπη. Αντζι, Mις Κόσμος, Mις Γερμανία, η Θάτσερ του αύριο. Είναι μερικά από τα προσωνύμια που απέκτησε η ΄Αγκελα Μέρκελ αυτό το εξάμηνο από τον ούτως ή άλλως ανδροκρατούμενο κόσμο της πολιτικής. Η εικόνα της μοναδικής γυναίκας να περιβάλλεται από τους ισχυρούς της γης, είτε στη G8 του Heiligendamm, είτε στο διπλωματικό παρκέ των Βρυξελλών περιστοιχισμένη από τους 26 αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο για να υπογραμμίσει την εξαίρεση, που κάνει τον κανόνα: ότι η γυναικεία παρουσία σε ανώτατα αξιώματα συνεχίζει να ξενίζει και να σκοντάφτει σε προκαταλήψεις. Αλλά παρά τις δυσκολίες τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και ουσίας η κυρία Μέρκελ κατάφερε τουλάχιστον να μην διαιρεθεί η Ευρώπη, κάτι που υπογράμμισε και η ίδια χθες στην αρχή της ομιλίας της: «Βάλαμε τις βάσεις για ένα ανανεωμένο θεσμικό κείμενο της ΕΕ. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Τελικά φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης. Αποφύγαμε τη διαίρεση της Ευρώπης».



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



Και οι τρικλοποδιές ήταν πολλές. Κατ΄ αρχήν από την Μ. Βρετανία και τον Τόνυ Μπλερ που ζήτησε και επέτυχε να εξαιρεθεί η χώρα που από την δεσμευτικότητα της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων παρά το γεγονός ότι την είχε υπογράψει. Σε σημείο που ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιελ Κον Μπεντιτ να δώσει συγχαρητήρια στην ΄Αγκελα Μέρκελ για την στάση της σε συμπεριφορές ματσό α λα Μπλερ, όπως χαρακτηριστικά είπε, και να εξαγγείλει ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει καμπάνια με σύνθημα «we want our rights back», θέλουμε πίσω τα δικαιώματά μας, κατά το πρότυπο Θάτσερ, που είχε πει «θέλουμε τα λεφτά μας πίσω». Ο Ντανιελ Κον Μπεντιτ πρόσθεσε ότι αν η Μ. Βρετανία δεν θέλει να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. τότε μπορεί να της προταθεί καθεστώς προνομιακής σχέσης. Αλλά και η στάση της Πολωνίας δημιούργησε σκεπτικισμό, και κυρίως κόστισε σε χρόνο και νεύρα για την εξεύρεση κοινής στάσης τη δραματική εκείνη νύχτα του Συμβουλίου Κορυφής. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εργαστούν μαζί για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση και να αποφευχθεί η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, τόνισε η κυρία Μέρκελ: «Δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος της πολιτικής μας. Ειδάλλως θα ήταν να σαν σκάβαμε νέες τάφρους στην Ευρώπη. Αξίζει κάθε κόπος και κάθε προσπάθεια, πρέπει να προσπαθούμε πάλι και πάλι να αναζητούμε όλες οι χώρες μέλη κοινό δρόμο. Ένα αφρικανικό ρητό λέει, αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους».Το χειροκρότημα των Ευρωβουλευτών ήταν δυνατό, θερμό και παρατεταμένο και διόρθωσε κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις από την μισοάδεια αίθουσα και τα τεχνικά προβλήματα της μικροφωνικής εγκατάστασης. Διθυράμβους για την ‘Αγκελα Μέρκελ τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πετερινγκ, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μπαρόζο, αλλά και από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που ζήτησαν τον λόγο.



ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ



Η ευρωπαϊκή ευφορία των Βρυξελλών δεν σημαίνει ότι όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια ευοδώθηκαν, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων. Στη χθεσινή εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμαιερ δεν έκρυψε τις δυσκολίες στις σχέσεις της Γερμανίας με την Πολωνία. Και σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει το εξώφυλλο πολωνικού περιοδικού που δείχνει την Μέρκελ, γυμνόστηθη, να θηλάζει τους αδελφούς Κατσίνσκι, ένα φωτομοντάζ εννοείται, ο γερμανός υπουργός εξωτερικών περιορίστηκε να πει λακωνικά: «Σε ότι αφορά την καρικατούρα στερείται γούστου, σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε σχέση με την πολιτική ουσία της υπόθεσης, από όπου κι αν έρχεται, είναι αδικαιολόγητες».



Bildunterschrift:



Άλυτο συνεχίζει να παραμένει το Μεσανατολικό, Ναι μεν υπάρχει και πάλι κινητικότητα στα πλαίσια του λεγόμενου κουαρτέτου, αλλά εξ αιτίας της διαμάχης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς η κατάσταση είναι δυσκολότερη. «Έχουμε», είπε ο κ. Σταινμειερ, «μια ντε φάκτο διαίρεση της Παλαιστίνης ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν πρέπει να είναι η προοπτική της Παλαιστίνης». Πρόοδος δεν υπάρχει και στις σχέσεις ΕΕ με τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία συνεργασίας έχουν παγώσει με αφορμή την άρνηση της Μόσχας να επιτρέψει τις εισαγωγές πολωνικού κρέατος. «Θα πρέπει να έχουμε την αξίωση και να κρατήσουμε τη Ρωσία σε ευρωπαϊκή τροχιά, να βοηθήσουμε ώστε οι ευρωπαϊκές αξίες να επιβληθούν και στη Ρωσία, να ασκήσουμε πιο εντατική πολιτική με τη χώρα από ότι κάναμε στο παρελθόν», τόνισε η κύριος Στεινμαιερ. Άδηλο και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο γερμανός υπουργός των εξωτερικών θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει οπωσδήποτε ένα ψήφισμα των ΗΕ διότι… «η ευρωπαϊκή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο υπό τη μορφή στρατιωτών και αστυνομίας χρειάζεται μια στέρεη νομική βάση και αυτή μόνο τη μορφή ενός ψηφίσματος των ΗΕ μπορεί να έχει». Η γερμανική προεδρία ολοκληρώνεται αύριο και τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Πορτογαλία. Η κυβέρνηση του Χοσέ Σόκρατες καλείται να διαμορφώσει σε δεσμευτικό νομικό κείμενο τον συμβιβασμό των Βρυξελλών,. Και σύμφωνα με ένα γαλλικό ρητό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...






Ειρήνη Αναστασοπούλου
D.WELLE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»