MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-06-07
Τα ερωτήματα στην Κύπρο
καθημεριμή
Tου Αθανασιου Ελλις

H Κύπρος εγκαινίασε πρόωρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Φεβρουαρίου. Εάν τελικά το ΑΚΕΛ δεν συστρατευθεί εκ νέου στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου και αποφασίσει να υποστηρίξει τον γενικό γραμματέα του, Δημήτρη Χριστόφια, θα υπάρξει μια απρόσμενη τριμέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, στον ηγέτη της Αριστεράς και πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και τον ευρωβουλευτή της Δεξιάς και πρώην υπ. Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Το πολιτικό τοπίο παρουσιάζεται θολό. Δεν είναι βέβαιο ποιοι από τους τρεις θα περάσουν στον δεύτερο γύρο από τον οποίο θα προκύψει ο πρόεδρος που πιθανότατα θα κληθεί να χειρισθεί μια δεύτερη συνολική απόπειρα επίλυσης του Κυπριακού. Οπως είναι φυσικό, το εθνικό θέμα θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά και η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνονται ότι το Σχέδιο Ανάν είναι νεκρό. Το συνειδητοποιούν τα Ην. Εθνη, το παραδέχονται οι Αμερικανοί, το δηλώνουν δημόσια και όσοι το υποστήριξαν την εποχή του δημοψηφίσματος, με κορυφαίο παράδειγμα την Ντόρα Μπακογιάννη. Η περίοδος «περισυλλογής» που συνέστησε ο Κόφι Ανάν μετά την απόρριψη του Σχεδίου που φέρει το όνομά του πέρασε προ πολλού. Τώρα πλησιάζουν ξανά ώρες αποφάσεων.

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό και οι επικριτές του στη διεθνή σκηνή παραδέχονται ότι «έπαιξε σκληρά και του βγήκε». Μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος το 2004, τα Ην. Εθνη απογοητεύθηκαν, επέκριναν, απείλησαν, αλλά τελικά, τον περασμένο Ιούλιο, άρχισαν να προωθούν το πρώτο στάδιο μιας νέας προσπάθειας εξεύρεσης λύσης.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται και πάλι πρόθυμοι να συνομιλήσουν σοβαρά με τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο Νίκολας Μπερνς δηλώνει έτοιμος να επισκεφθεί τη Λευκωσία στο τέλος του καλοκαιριού με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας. Οσο για την Ε.Ε., η Κύπρος αξιοποίησε τη συμμετοχή της στην Ενωση για να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ σε λίγους μήνες η κυπριακή λίρα θα αντικατασταθεί από το ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθώς ο κυπριακός λαός ετοιμάζεται να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό του, τα διλήμματα είναι πολλά: θα ψηφίσουν οι «πατριώτες» του ΔΗΣΥ τον συναινετικό ευρωβουλευτή τους ή θα επιλέξουν τον Τάσσο που στο εθνικό θέμα εκφράζει πιο πειστικά τη δική τους σκληρή γραμμή; Και από την άλλη, σε περίπτωση απουσίας του Δ. Χριστόφια από τον δεύτερο γύρο, οι κομμουνιστές ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θα επιλέξουν τον «απορριπτικό» Τάσσο με τον οποίο συμπαρατάχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ή τον «ήπιο δεξιό» Κασσουλίδη που όμως θεωρείται περισσότερο διαλλακτικός και άρα πιο κοντά στη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ περί συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους; Τα ερωτήματα αυτά ζητούν απαντήσεις και θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Eκτύπωση | e-mail

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»