Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας
Μαίρη Παραπονιάρη
Λουξεμβούργο
25-06-2007
πηγη VOA

Δύο τελικά κεφάλαια και όχι τρία, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα ανοίξουν σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το τρίτο κεφάλαιο που ήταν στο πρόγραμμα και αφορούσε την οικονομική και νομισματική πολιτική, αφαιρέθηκε έπειτα από αίτημα της Γερμανικής προεδρίας, καθώς η Γαλλία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα το μπλόκαρε. Έτσι οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι του συμβουλίου Κορεπέρ, που συνεδρίασαν χθες το πρωί απεφάσισαν ότι θα ανοίξουν μόνο δύο κεφάλαια αυτά που αφορούν τον οικονομικό έλεγχο και τις στατιστικές .

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει προς συζήτηση άλλα δύο κεφάλαια , που αφορούν στην βιομηχανία-επιχειρήσεις και επιστήμη και έρευνα, ενώ όπως είναι γνωστό το 2006 η Ευρωπαική Επιτροπή πάγωσε την διαπραγμάτευση για 8 από τα 35 θεματικά κεφάλαια, μετά την αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Συνθήκη και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ από την Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εφ όσον εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη στηρίζει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που καταβάλει η Τουρκική Κυβέρνηση.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας συζητήθηκαν επίσης από τους δύο Πρωθυπουργούς και ο κ. Καραμανλής δήλωσε οτι: «Βασικός μας στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενώ από την πλευρά του, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι στο άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης βρίσκει την Ελλάδα συμπαραστάτη, ενώ σχετικά με το Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Υποστηρίζουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο» προσθέτοντας ότι το προσεχές διάστημα θα είναι περισσότερο αποδοτικό.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»