ΕΛΛΑΔΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 29-06-07 Eκτύπωση | e-mail
Πύρινος εφιάλτης σε όλη την Ελλάδα
Τεράστια η οικολογική καταστροφή από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά στον κύριο πνεύμονα οξυγόνου της Αθήνας, την Πάρνηθα


ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη τη χώρα παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Σε εξέλιξη παραμένει μόνο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα και στις κοινότητες Νεοχώρι και Καλαμάκι στο Πήλιο όπου καταβάλλεται προσπάθεια από τις δυνάμεις πυρόσβεσης να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικημένη περιοχή.

Αντίθετα η πυρκαγιά στις Μηλιές, στην ίδια περιοχή, τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα. Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στη Λάρισα αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική βρίσκεται σε ύφεση.

Αργά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στη θέση Κακοδίκη στα Χανιά, η οποία είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο λίγο νωρίτερα αλλά λόγω του ότι μαίνεται σε δύσβατη περιοχή δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Μέχρι που έπεσε η νύχτα έκανε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Στη φωτιά της Πάρνηθας παραμένουν ανοιχτά δύο μέτωπα στη Ντάρδιζα και στο Κεραμίδι ενώ όλες οι υπόλοιπες εστίες αντιμετωπίζονται από τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Το απόγευμα έβρεξε στην περιοχή των Δερβενοχωρίων χωρίς όμως αυτό να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά δεν εμπόδισε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού μέχρι τη νύχτα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος για την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία επεκτάθηκε στην Πάρνηθα, εξετάζεται σοβαρά και η εκδοχή του εμπρησμού. Όπως, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί από την προανάκριση προέκυψε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από τρεις εστίες δίπλα στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χωριό Στεφάνη. Στα σημεία δεν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί αλλά σε ένα σημείο βρέθηκε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν έχει σχέση με κάποιον αυτοσχέδιο μηχανισμό. Την εκδοχή αυτή ερευνά σοβαρά η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Όπως, ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό σώμα σήμερα εκδηλώθηκαν συνολικά 50 πυρκαγιές ενώ το τριήμερο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη είχαν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα 307 πυρκαγιές . Απόψε παραμένουν στην Πάρνηθα ισχυρές επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που ενισχύονται από υδροφόρες του δήμου και 300 στρατιώτες. Οι υπεύθυνοι του Πυροσβεστικού σώματος εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες η φωτιά θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

Η αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της Πυρόσβεσης αλλά όπως λένε δασολόγοι και πυροσβέστες έχει συντελεστεί μεγάλη καταστροφή. Συγκεκριμένα έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού και σχεδόν εξαφανίστηκαν τα περίπου 450 κόκκινα ελάφια που ζούσαν στην Πάρνηθα.

Επίσκεψη Καραμανλή

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»