Aνοικτή στήριξη HΠA προς το Πατριαρχείο
kathimerini.
Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου εξέφρασε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάζοντας με έμμεσο τρόπο την αμφισβήτησή της από την Τουρκία. «Οι ΗΠΑ τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιου βεληνεκούς», δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είχε προηγηθεί ερώτηση σχετικά με την απόφαση του τουρκικού ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στον αναπληρωτή εκπρόσωπο κ. Τομ Κέισι, ο οποίος δήλωσε άγνοια επί του θέματος. «Δεν έχουμε δει και δεν κάνουμε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για οποιαδήποτε απόφαση του τουρκικού ανωτάτου δικαστηρίου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη» είπε για να συμπληρώσει ότι «η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Ο κ. Κέισι δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σχετική αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και έγινε με την προαναφερθείσα γραπτή δήλωση αρμόδιου εκπροσώπου, ο οποίος επανέλαβε δύο φορές τον όρο «οικουμενικός».

Σε δήλωση στήριξης του κ. κ. Βαρθολομαίου προέβη και ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος: «Μακροχρόνιοι θεσμοί θρησκειών, θεμελιωμένοι στην ιστορία και την παράδοση δεν μπορούν να αμφισβητούνται ενόψει προσκαίρων σκοπιμοτήτων. Σε αυτό τον κανόνα υπάγεται ξεκάθαρα και ο τίτλος του πατριάρχη ως οικουμενικός», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc