KOΣMOΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-06-07
Στροφή προς τα αριστερά από τους νέους στην Αμερική
καθημερινή.
The New York Times

Οι νέοι Αμερικανοί διαφοροποιούνται από την κοινή γνώμη και φέρονται να προτιμούν ένα κρατικό σύστημα υγείας και ασφάλισης, μια πολιτική ανοικτή στη μετανάστευση και τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, όπως προκύπτει από πρόσφατη σφυγμομέτρηση των New York Times, του τηλεοπτικού σταθμού CBS και του MTV. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η πλειοψηφία των νέων Αμερικανών πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει ευτυχή κατάληξη.

Από την πανεθνική τηλεφωνική σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 23 Ιουνίου σε δείγμα 659 Αμερικανών ηλικίας 17 με 29 ετών προέκυψε ότι ο αριθμός των νέων που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο η πλειοψηφία των νέων παρακολουθεί αποκλειστικά δύο υποψηφίους, τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον. Ομως το 43% έχει αρνητική γνώμη για την κ. Κλίντον, ενώ μόλις το 19% για τον κ. Ομπάμα.

Τι θα ψήφιζαν το 2008

Παρότι ανησυχούν όσο και ο συνολικός πληθυσμός για την εικόνα της χώρας και θεωρούν ότι η γενιά τους ενδέχεται να τα καταφέρει χειρότερα απ’ ό,τι οι γονείς τους, θεωρούν ωστόσο ότι οι ψήφοι τους μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Δημοκρατικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2008, ενώ συμβαδίζουν με την κοινή γνώμη στην αρνητική γνώμη για τον Μπους: μόλις το 28% στηρίζει τον πρόεδρο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Σε μια εποχή που οι Δημοκρατικοί σημειώνουν επιτυχία μετά από αρκετά χρόνια μονοκρατορίας των Ρεπουμπλικανών, οι νέοι Αμερικανοί τείνουν περισσότερο προς την αριστερά σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό: το 28% χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι σε σχέση με το 20% του συνόλου και το 27% συντηρητικοί, σε σχέση με το 32% του συνολικού πληθυσμού. Το 52% δηλώνουν Δημοκρατικοί και το 36% Ρεπουμπλικανοί.

Το 62% τάχθηκε υπέρ ενός πανεθνικού, κρατικού προγράμματος υγείας και ασφάλειας, έναντι του 47% στο σύνολο. Το 30% δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να δέχονται νέους μετανάστες». Οι απόψεις τους σχετικά με τις εκτρώσεις αντανακλούν εκείνες του συνόλου: το 24% τάσσονται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης και το 38% θεωρεί ότι πρέπει να επιτρέπονται με μεγάλους, ωστόσο, περιορισμούς. Το 37% τάχθηκε υπέρ της απόλυτης ελευθερίας, όσον αφορά τις εκτρώσεις. Η διαφορά στη νοοτροπία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό αντανακλάται στην πεποίθηση των νέων ότι το έθνος είναι έτοιμο να εκλέξει πρόεδρο γυναίκα ή μαύρο ή και κάποιον, ο οποίος έχει κάνει χρήση μαριχουάνας.

Οσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι νέοι Αμερικανοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό. Το 51% θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν στο Ιράκ. Εμφανίζονται όμως διχασμένοι όσον αφορά την αντίληψή τους για τη χώρα τους. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, το 48% θεωρεί ότι η γενιά τους θα είναι χειρότερη από εκείνη των γονιών τους, ενώ το 77% θεωρεί ότι η ψήφος του θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc