Διαστάσεις | 27.06.2007
Ένα φλερτ με πολιτικές διαστάσεις
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η υπόθεση του 17χρονου γερμανού μαθητή που κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης...

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον η υπόθεση του 17χρονου γερμανού μαθητή που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 13χρονης βρετανίδας. Ο Μάρκο Βάις κρατείται εδώ και 10 περίπου εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές περιμένοντας πλέον τη δίκη του που θα γίνει στις 6 Ιουλίου στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αντάλια. Όπως όλα δείχνουν οι δικαστές θα κριθούν να κρίνουν βάσει των καταθέσεων των δύο ανηλίκων: της 13χρονης που ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε και του 17χρονου που επιμένει ότι η σεξουαλική πράξη δεν έγινε ποτέ. Η ίδια λέει στην κατάθεση της, όπως γράφει σήμερα η Hürriyet, ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για βιασμό, ωστόσο ό,τι έγινε, έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της».



Bildunterschrift:



Το θέμα συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Στάινμάγερ με τον τούρκο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει ως εκτελεστική εξουσία στο έργο της δικαιοσύνης, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι συνθήκες μίας έντιμης δίκης. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης. Το θέμα είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις τουρκικές αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα και να επιστρέψει σύντομα ο νεαρός και πάλι στους γονείς του στη Γερμανία».



Ο 17χρονος είναι σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, όπως λένε οι γονείς του που τον επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα για μόλις 10 λεπτά. Σε κακή κατάσταση και οι ίδιοι καθώς αυτή η περιπέτεια τους έχει στοιχίσει εκτός των άλλων και οικονομικά.



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



Αρνητικά σχολιάζεται πάντως σήμερα η ανάμειξη γερμανών πολιτικών στο ζήτημα από τον Φαρούκ Σεν, επικεφαλής του κέντρου τουρκικών ερευνών στο Έσσεν: «Ένας τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν θα τολμούσε ποτέ να δώσει εντολή σε τούρκο δικαστή. Αυτό θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της δίκης. Σε ένα κράτος δικαίου η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».



Ο 17χρονος γερμανός μαθητής αντιμετωπίζει σε περίπτωση καταδίκης του ποινή φυλάκισης έως και 8 χρόνων. Για ανήλικους ωστόσο μεταξύ 15 και 18 ετών η ποινή μπορεί να μειωθεί στο μισό αλλά και να μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά ο Μάρκο Βάις μπορεί μετά τη δίκη του να αφεθεί ελεύθερος.




Κώστας Συμεωνίδης
d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»