Τουρκικό Δικαστήριο ακυρώνει την «οικουμενική» δικαιοδοσία του Πατριάρχη

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στην Άγκυρα εξέδωσε σήμερα απόφαση που αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει «οικουμενική» δικαιοδοσία.

Το δικαστήριο εξέταζε προσφυγή ενός Βούλγαρου ιερέα που απομακρύνθηκε από την ενορία όπου υπηρετούσε και στη συνέχεια καθαιρέθηκε, για εκκλησιαστικά αδικήματα με απόφαση της σχετικής επιτροπής της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του οικείου επισκόπου. Ο Βούλγαρος Κωνσταντίνος Κόστοφ προσέφυγε στην Τουρκική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Φαναριού εναντίον του είναι ανυπόστατος.

Η υπόθεση αυτή έχει μόνο νομικό ενδιαφέρον γιατί από εκκλησιαστική άποψη έχει πλήρως αντιμετωπισθεί.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για την διεκδίκηση οικουμενικότητας», αναφέρει η απόφαση του 4ου τμήματος του Ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή» από την Άγκυρα. Νομικοί κύκλοι δήλωσαν ότι θα προσβάλουν την απόφαση, όχι γιατί έχει κάποια πρακτική συνέπεια αφού κανένα όργανο - πλην της εκκλησιαστικής ιεραρχίας - δεν επεμβαίνει στην διοίκηση της εκκλησίας, αλλά για να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν τα επιχειρήματα περί οικουμενικότητας που αναπτύσσει η τουρκική διοίκηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Προσωπικά δεν ξέρω αν με απασχολεί κάτι τέτοιο, ειδικά όταν το Πατριαρχείο λειτουργεί υπό καθεστώς κατοχής.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»