ΤΟΠΙΚΑ 29/6/2007
ΑΠΟ ΑΝΕΧΑΡΤΤΙΤΟ
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ



Μπροστά στην πολύ άσχημη εξέλιξη να κλείσουν τα τοπικά μας κανάλια βρισκόμαστε, μετά την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ.

Ο λόγος; Ότι σε αυτό δεν προβλέπεται η ύπαρξη και λειτουργία σταθμών τοπικής εμβέλειας αλλά μόνο περιφερειακών, ενώ το κόστος για την άδεια λειτουργίας ενός περιφερειακού καναλιού είναι μάλλον δυσβάσταχτο για το Νομό μας.

Πάντως στην συζήτηση που έγινε στην Βουλή, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα της Αριστεράς δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης επέκρινε τον Θ. Ρουσόπουλο ότι επιδιώκει να κρατάει ομήρους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, καθώς οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό να ορίζει τι θα γίνει, πώς θα το κάνει και πότε θα το κάνει.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αδειοδότηση όταν δεν υπάρχει ο χάρτης των συχνοτήτων, ενώ αναφερόμενος στις πανελλαδικές άδειες και στις διαρροές περί έξι, εφτά και εννέα τέτοιων αδειών υποστήριξε ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να «χωρέσει» πάνω από τρία κανάλια. Ο ίδιος έδειξε να μη συμφωνεί με το κλείσιμο των τοπικών καναλιών και την αντικατάστασή τους με περιφερειακά. Αρνητικός ήταν και με τη διάταξη βάσει της οποίας συστήνεται θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεόραση με ποσοστό 49%. «Θα φτάσουμε στο σημείο η άλλη τηλεόραση να είναι πιο αδύναμη από τη θυγατρική και σιγά σιγά η μητρική θα γίνει θυγατρική», είπε. Τέλος, παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται ύστερα από τρία χρόνια σε μια περίοδο πονηρή, κάτι που δεν είναι fair (σ.σ.: τίμιο).

«Το νομοσχέδιο μπορεί να μη φέρνει τα πάνω κάτω, αλλά βάζει τάξη σ' ένα άναρχο τοπίο, το οποίο επικρατεί εδώ και δεκαετίες», επισήμανε ο Θ. Ρουσόπουλος και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε πάντα τις ίδιες απόψεις περί ελέγχου της συγκέντρωσης των μέσων.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη μη ύπαρξη στο νομοσχέδιο συγκεκριμένου αριθμού πανελλαδικών αδειών, παρέπεμψε στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του χάρτη συχνοτήτων. Είπε, επίσης, ότι η ύπαρξη τοπικών σταθμών είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αντέτεινε ότι τα κανάλια αυτά είναι κακής ποιότητας που απευθύνονται σε μικρά ακροατήρια.

Τη διαφωνία τους με την κατάργηση των τοπικών καναλιών εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών καναλιών.



Από την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος μας εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα στις 1:32 το μεσημέρι μας απεστάλη φάξ από την Βουλή των Ελλήνων που μας καλούσε να παραβρεθούμε στις 6:00 η ώρα στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας, επί του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου. Τέτοιες αστειότητες, δηλαδή σε 18 ώρες από την επίσημη δημοσίευσή του στο Internet, να προλάβουμε να επεξεργαστούμε 148 σελίδες και να αποφανθούμε. Όπως και να προλάβει να πάει στην Αθήνα και να παραστεί ο Πρόεδρος που ζει στην Θεσσαλονίκη.

Στην Επιτροπή παρέστη από την ΤΕΠ η Πρόεδρος Βίκυ Παπαφιλίππου, που στην ομιλία της "χαιρέτησε" τον Νόμο του Υπουργού που κλείνει τα κανάλια μας, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις επί της ουσίας σε ποια σημεία πρέπει να διορθωθεί ο Νόμος και εκθείασε , όπως συνηθίζει το κανάλι της, το WEST CHANNEL Κοζάνης, σαν να μην υπάρχει κανένα άλλο μεγάλο και σοβαρό κανάλι στον σύλλογό της (που ομολογουμένως υπάρχουν πάρα πολλά).

Από την Ένωσή μας παρέστη ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Πανταζόπουλος ο οποίος ανεφέρθη ως ακολούθως:

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές,

Η Ένωσή μας, που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των Τοπικών και Περιφερειακών σταθμών, διαμαρτύρεται έντονα για τις προκλητικές ενέργειες της Κυβέρνησης, που θέλει να ψηφίσει έναν Νόμο με αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές διαδικασίες.

Και για να γίνω σαφέστερος, πέστε μου αν ένα Νομοσχέδιο, που αποτελείται από 148 σελίδες, μπορεί να διαβαστεί από έναν κοινό άνθρωπο μέσα σε 18 ώρες από την δημοσίευσή του στο Internet, γιατί δεν δόθηκε επίσημα στους φορείς από την Κυβέρνηση και μέχρι χθες διαβάζαμε ανεπίσημες απόψεις από τις εφημερίδες μόνο, αν λοιπόν μπορεί να διαβαστεί και να γίνουν παρατηρήσεις επί της ουσίας αυτού.

Και μην και τυχόν ο Υπουργός ισχυριστεί ότι μας είχε δώσει το προσχέδιο του Νόμου από τον Μάρτιο, γιατί εκείνο το μεγαλούργημα, αποτελείτο από 82 σελίδες και άπειρα αποσιωπητικά επί της ουσίας.

Η Ένωσή μας δέχθηκε στις 2 το μεσημέρι πρόσκληση να παραβρεθεί στις 6 το απόγευμα στην Επιτροπή σας και να μιλήσει επί της ουσίας ενός τόσο σημαντικού Νομοσχεδίου.

Έχει η Κυβέρνηση συνειδητοποιήσει σε ποίους απηύθυνε την πρόσκληση αυτή? Μήπως σε σταθμούς του Κέντρου?

Έστειλε την πρόσκληση στην Ένωση Περιφερειακών καναλιών που μόνο από το τίτλο, φαίνεται ότι τα κανάλια μας βρίσκονται στην Περιφέρεια. Εγώ συμπτωματικά τυχαίνει να ζω στην Αθήνα και ήρθα.

Πως μπορεί να προσέλθει ο Πρόεδρος που προσωπικά τον καλέσατε, που ζει στην Θεσσαλονίκη? Πως θα μπορούσε να παραβρεθεί το οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. που διαμένει στην Κρήτη, την Ρόδο ή την Αλεξανδρούπολη?

Αλλά αυτές είναι οι μεθοδεύσεις που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση για να ψηφιστούν οι αντιδημοκρατικοί, αντισυνταγματικοί και αντιλαϊκοί νόμοι , προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών και μας θυμίζουν άλλες εποχές, μαύρες εποχές για το Έθνος μας.

Γιατί από μία εντελώς φευγαλέα ματιά φαίνεται καθαρά ότι ο Νόμος αυτός αόριστα αναφέρεται στην ψηφιακή τεχνολογία και γι' αυτό τιμωρούμεθα με 1.500.000 Ευρώ τον μήνα από την Ευρώπη, όπως και φαίνεται ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, κλείνει η Κυβέρνηση όλα τα Τοπικά και Περιφερειακά Κανάλια και τα Ραδιόφωνα της Ελληνικής Περιφέρειας, ώστε να φιμωθεί η ελεύθερη φωνή ενημέρωσης του πολίτη και να κατευθύνεται από ότι του σερβίρουν οι μεγαλοεκδότες.

Με μια πρώτη ματιά επίσης διαπιστώνεται ότι ξεπουλιέται η ΕΡΤ και τα δισεκατομμύρια που πληρώνει υποχρεωτικά ο δύστυχος Ελληνικός Λαός για την Κρατική Τηλεόραση, πηγαίνουν σε λίγους ιδιώτες, που θα έχουν να τρώνε και τα δεκατετρασέγγονά τους.

Ε, να είστε σίγουροι, ότι αυτός ο Ελληνικός Λαός και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σας αφήσουν να αλώσετε αυτόν τον τόπο, όπως και να είστε σίγουροι ότι και να κάνετε, εμείς οι Τοπικοί και Περιφερειακοί σταθμοί, θα βρούμε τον τρόπο για να ακούγεται η φωνή μας, η Φωνή της Αλήθειας.

Μας καλέσατε εσπευσμένα για να περιτυλίξετε τις αντιδημοκρατικές σας ενέργειες με δήθεν Κοινοβουλευτικό μανδύα. Κάνατε όμως μεγάλο λάθος, γιατί βρήκαμε έτσι την ευκαιρία να ενημερώσουμε όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους για τις μεθοδεύσεις σας.

Ευχαριστώ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc