Κόσμος



Ρωσία

Eνεργειακή στρατηγική της Μόσχας στα Βαλκάνια
24/6/2007 11:01:00 πμ

Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης


Ε-mail Εκτύπωση

Επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιεί σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να προωθήσει την νέα ενεργειακή στρατηγική της Μόσχας στα Βαλκάνια στην περιφερειακή σύνοδο 8 ηγετών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
"Πρόκειται για την έναρξη ενός διαλόγου για την ενέργεια ανάμεσα στη Ρωσία και όλη την περιοχή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Όλεγκ Τσατσούριν. "Αποστολή της συνόδου είναι η θέσπιση των γενικών αρχών της συνεργασίας " πρόσθεσε.
Στη σύνοδο θα μετέχουν επίσης οι ηγέτες της Κροατίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας ,της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Στη σύνοδο θα εκπροσωπηθούν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλάδα και η Σλοβενία.

Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους" για τα τρέχοντα ενεργειακά προβλήματα και τον εφοδιασμό τους" ,δήλωσε εκπρόσωπος της Κροατίας.
"Μεταξύ των σχεδίων που το Κρεμλίνο θέλει να προωθήσει είναι ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι αγωγοί Ντρούτζμπα και Αντρία για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στη Μεσόγειο με τερματικό σταθμό στην Κροατία", τόνισε ο Τσατσούριν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα θέλει να προωθήσει επίσης το σχέδιο κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, στη Βουλγαρία.


Η επίσκεψη Πούτιν στην Κροατία πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά την περιοδεία του αμερικανού ομολόγου του, Τζορτζ Μπούς σε Αλβανία και Βουλγαρία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»