Η επόμενη ημέρα της Συνόδου
Ικανοποίηση αλλά και σκεπτικισμός για τις διαφωνίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες

ΑΠΕ
Ενωμένοι στην οικογενειακή φωτογραφία, διχασμένοι στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Η Ευρώπη «εν κινήσει» με συμφωνία για νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (23/6/2007)
Ικανοποιημένοι για την επιτυχή κατάληξη των μακρών διαπραγματεύσεων που έληξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στο παρασκήνιο ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις και αντιρρήσεις στο περιεχόμενο των συμφωνιών.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 έφτασαν σε συμβιβασμό για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα. Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται τμήματα του Ευρωσυντάγματος όπως η κοινή σημαία και ο κοινός εθνικός ύμνος.

Η Πολωνία τήρησε σκληρή στάση μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων και δέχτηκε τελικά την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων από το 2017 και όχι το 2009. Παράλληλα, από το 2009 η ΕΕ θα έχει πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μακρά θητεία και κοινό ύπατο εκπρόσωπο εξωτεριικών υποθέσεων και όχι υπουργό Εξωτερικών, όπως προέβλεπε το Ευρωσύνταγμα.

Στο σύστημα της διπλής πλειοψηφίας όπως θα ισχύει μελλοντικά απαιτείται συναίνεση του 55% των χωρών (δηλαδή, 15 από τις 27), οι οποίες εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Η Πολωνία πέτυχε επίσης την επ' αόριστον παράταση στην εφαρμογή ενός μηχανισμού βέτο από τις χώρες που συγκεντρώνουν τα ποσοστά μειοψηφίας.

Από την πλευρά τους, κερδισαμένες βγήκαν η Βρετανία και η Ολλανδία που πέτυχαν όλα όσα ζήτησαν. Το Λονδίνο πέτυχε την εξαίρεσή του από τη δεσμευτική Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και διατήρησε τον έλεγχο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κοινοτικού δικαίου και εσωτερικών.

Ωστόσο στην Πολωνία η αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας, έστω και αν έχει μετατεθεί για το μέλλον δεν έγινε δεκτή. Όπως παρατηρούν Πολωνοί πολιτικοί, δημιουργεί μία νέα γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Η συμφωνία των Βρυξελλών δεν ενθουσίασε ούτε τους Ολλανδούς που είχαν απορρίψει το Ευρωσύνταγμα του 2005. «Πρόκειται για ένα μεταμφιεσμένο σύνταγμα», δήλωσε σχετικά Ολλανδός πολιτικός.

Πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι οι μακρές διαπραγματεύσεις τραυμάτισαν την συνοχή και την ενότητα της ΕΕ. Βρετανός ευρωβουλευτής παρατηρούσε στο Reuters ότι η δυσκολία επίτευξης συναίνεσης υπογραμμίζει την ανάγκη για μία νέα συνθήκη.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι δήλωσε στην εφημερίδα Republicca: «Δεν έχω δει ποτέ ξανά δύο Ευρώπες, μίας που θέλει να προχωρήσει μπροστά και μίας άλλης που θέτει τον περιορισμό του ρόλου της Ένωσης σαν εθνικό πολιτικό στόχο».

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»