Διαστάσεις | 26.05.2008

Ποιος γνώριζε και τι για τις παρακολουθήσεις της Deutsche Τelekom;

Αντιμέτωπη με σκάνδαλο πρωτοφανών διαστάσεων είναι η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Τelekom.

«Κλίπερ» και «Ράινγκολντ» ήταν οι κωδικές ονομασίες της επιχείρησης παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με εντολή της Deutsche Τelekom τη διετία 2005 και 2006, όπως αποκαλύπτει η γερμανική πολιτική επιθεώρηση«Der Spiegel». Οι αριθμοί κλήσης υψηλόβαθμων στελεχών της Deutsche Telekom καταγράφονταν και στη συνέχεια διασταυρώνονταν από ιδιωτική εταιρία με τους αριθμούς τηλεφώνων δημοσιογράφων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το φαξ της Network Consult και η αποκάλυψη του σκανδάλου

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στο στόχαστρο της παρακολούθησης που φέρεται να έγινε με εντολή ανθρώπων της Deutsche Τelekom τέθηκαν οι τηλεφωνικές συνδέσεις μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του ομίλου, μάνατζερ και δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Τelekom. Στόχος της επιχείρησης παρακολούθησης ήταν ο εντοπισμός των προσώπων που διοχέτευαν στον τύπο επιχειρηματικά απόρρητα του ομίλου.

Σύμφωνα με το«Der Spiegel» και την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η υπόθεση της παρακολούθησης αποκαλύφθηκε, όταν η εταιρεία συμβούλων Network Consult από το Βερολίνο, που είχε επιφορτιστεί με τη σύγκριση και αξιολόγηση των συνδέσεων, έστειλε στο τέλος Απριλίου ένα φαξ τριών σελίδων στον Μάνφρεντ Μπάλτς, τον επικεφαλής του νομικού τμήματος της Deutsche Τelekom. Με το σχετικό έγγραφο η Network Consult ενημέρωνε το στέλεχος της Deutsche Τelekom για την παράνομη παρακολούθηση, επισημαίνοντας ότι «εξαιτίας της απουσίας νέας ανάθεσης από την Deutsche Τelekom εξαντλήθηκε η βάση συνεργασίας». Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, στο περιβάλλον του ομίλου συζητείται ότι η εταιρεία από το Βερολίνο ζητά από την Deutsche Τelekom πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

«Πλήρη διαλεύκανση», υπόσχεται ο Όμπερμαν

Ο Ρενέ Όμπερμαν είχε προσφύγει στην εισαγγελία 10 ημέρες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ρενέ Όμπερμαν είχε προσφύγει στην εισαγγελία 10 ημέρες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Τelekom, Ρενέ Όμπερμαν, υποσχέθηκε διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα πρόσωπα που παραβίασαν τους νόμους και τους κανονισμούς λειτουργίας του ομίλου. «Λάβαμε ένα έγγραφο από κάποιον τρίτο στα τέλη του Απριλίου. Αξιολογήσαμε το έγγραφο και τους ισχυρισμούς του με τη βοήθεια ειδικών και κατόπιν προσφύγαμε στην εισαγγελία προκειμένου να διαλευκανθεί απόλυτα η υπόθεση. Και αυτή είναι η υψηλή μας προτεραιότητα στην παρούσα φάση», υπογράμμισε ο κ. Όμπερμαν. Η προσφυγή στην εισαγγελία της Βόννης έγινε στις 14 Μαίου, σχεδόν 10 ημέρες πριν από την αποκάλυψη του "Spiegel".

Τι γνωρίζει ο Τσουμβίνκελ;

Είχε δώσει την Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Είχε δώσει την "εντολή" ο Τσουμβίκελ;Η Handelsblatt υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τέλεκομ, Κλάους Τσουμβίνκελ, γνωστός από την πρόσφατη υπόθεση φοροδιαφυγής μέσω τραπεζών του Λιχτενστάιν, είχε επιφορτίσει με τις παρακολουθήσεις κάποιον συνεργάτη του τμήματος ασφαλείας του ομίλου. Επικεφαλής του εν λόγω τμήματος ήταν τότε το μέλος του Δ.Σ. Χάιντς Κλινκχάμερ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτε.

«Ωστόσο», διευκρινίζει ο Κλινκχάμερ, «στις αρχές του 2006 ενημερώθηκε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και προσέφυγε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Κάι Ούβε Ρίκε». Έγινε μια συνάντηση με τους συνεργάτες στο τμήμα ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι είχε λάβει εντολή παρακολούθησης από τον κ. Τσουμβίνκελ να «στρατολογήσει» πρόσωπο που εργαζόταν στο γραφείο ενός συντάκτη οικονομικής εφημερίδας. Το πρόσωπο αυτό παρακολουθούσε τις συνομιλίες και τις επαφές του δημοσιογράφου και ενημέρωνε τακτικά το τμήμα ασφαλείας της Deutsche Telekom. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσουμβίνκελ, μέσω εκπροσώπου του, αρνείται ότι έδωσε την εντολή για την διαστάυρωση των αριθμών κλήσης δημοσιογράφων και στελεχών του ομίλου.

Έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή της Deutsche Telekom, εντοπίστηκε ο «προδότης», το πρόσωπο που διοχέτευε τις πληροφορίες. «Δόθηκαν εξηγήσεις και η παρακολούθηση σταμάτησε εκεί».

Μισές αλήθειες και προσημειωμένα ντοκουμέντα

Η Handelsblatt δεν θεωρεί ότι ο ισχυρισμός αυτός ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. «Πρόκειται για τη μισή αλήθεια», παρατηρεί η εφημερίδα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρει ο κ. Κλινκχάμερ, έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2007 ήλθαν στο φως περισσότερα στοιχεία και διατυπώθηκαν νέες κατηγορίες. Σύμφωνα με αυτές στο διάστημα 2005-2006 παρακολουθήθηκαν και διασταυρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ μελών του Εποπτικού Συμβουλίου και δημοσιογράφων. Πρόκειται για συνομιλίες που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων. (Το 2006 επικεφαλής του κλάδου κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom ήταν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Ρενέ Όμπερμαν, υπενθυμίζει η γερμανική εφημέριδα).

Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Deutsche Telekom, σύμφωνα με τους οποίους, το 2007 εντοπίστηκε μια μεμονωμένη περίπτωση, την οποία ο όμιλος διαλεύκανε και στη συνέχεια προχώρησε στην αναδιοργάνωση του τμήματος ασφαλείας. Ασαφές επίσης παραμένει ακόμη, ποιος από το Δ.Σ. γνώριζε για την ανάθεση της παρακολούθησης στην βερολινέζικη εταιρεία.

Πάντως, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom κατά την επίμαχη περίοδο, Κάι Ούβε Ρίκε, παραδέχθηκε ότι το 2005 πολλά απόρρητα έγγραφα του ομίλου έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει ότι τότε «η Deutsche Telekom ήταν διάτρητη σαν ελβετικό τυρί». Ο κ. Ρίκε τόνισε ωστόσο ότι ουδέποτε έδωσε εντολή για παράνομες παρακολουθήσεις, αλλά αρκέστηκε στη μέθοδο των προσημειωμένων ντοκουμέντων, ή έδινε παραπλανητικές πληροφορίες προκειμένου να εντοπισθούν οι διαρροές.

Η εισαγγελία της Βόννης που έχει στα χέρια της και αξιολογεί τον σχετικό φάκελο εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας προανάκρισης.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc