Το θέμα της ημέρας | 30.05.2008


Και παρακολουθήσεις τραπεζικών λογαριασμών;

Συνεχίζεται ο χορός των αποκαλύψεων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της Τέλεκομ.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στη διασταύρωση των αριθμών κλήσεων δημοσιογράφων και μελών του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Telekom από ιδιωτική εταιρεία του Βερολίνου, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Deutsche Telekom παρακολουθούσε όχι μόνο τις τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και τις μετακινήσεις στελεχών της και δημοσιογράφων, μέσω του σήματος των κινητών τους τηλεφώνων. Γνώριζαν δηλαδή σε ποια πόλη, σε ποιο σημείο, σε ποια γειτονιά ήταν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν. Ο όμιλος ήθελε να γνωρίζει εάν οι πληροφοριοδότες συναντώνται με δημοσιογράφους και αυτό στη βάση στοιχείων του τμήματος κινητής τηλεφωνίας.

Άκρως ενδιαφέρουσα και η αποκάλυψη της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία η Deutsche Telekom παρακολουθούσε και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των δημοσιογράφων και μελών του εποπτικού συμβουλίου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρενέ Όμπερμαν, χαρακτήρισε «εικοτολογίες» τις εν λόγω κατηγορίες, παραπέμποντας στις εισαγγελικές έρευνες.

Στο στόχαστρο Ρίκε, Τσουμβίνκελ και δύο πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας

 Έγιναν και παρακολόυθήσεις τραπεζικών λογαρισμών, υποστηρίζει η Süddeutsche ZeitungBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έγιναν και παρακολόυθήσεις τραπεζικών λογαρισμών, υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung Η εισαγγελία της Βόννης, που χθες πραγματοποίησε εφόδους στα κεντρικά γραφεία και σε σπίτια στελεχών του ομίλου εξετάζει και το ενδεχόμενο αυτό, στο πλαίσιο των ερευνών της. Και όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Φρεντ Απόστελ: «Οι έρευνες διεξάγονται σε βάρος πολλών πρώην στελεχών και συνεργατών της Deutsche Telekom, μεταξύ αυτών και σε βάρος του πρώην διευθύνοντα συμβούλου, Κάι Ούβε Ρίκε και του πρώην προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, Κλάους Τσουμβίνκελ. Η διενέργεια προανάκρισης κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν νόμιμη η εντολή για την ανακάλυψη των διαρροών».

Μεταξύ των συνεργατών της Telekom που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών είναι πέντε στελέχη του τμήματος ασφαλείας του ομίλου. Δύο εξ αυτών εργάσθηκαν στο παρελθόν για τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο ένας ήταν στέλεχος της Γερμανικής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος, BKA και ο άλλος της Αρχής Προστασίας του Συντάγματος, BVS.

Κάλυψη στον Όμπερμαν

Κάλυψη στον Ρενέ Όμπερμαν προσφέρει το Εποπτικό ΣυμβούλιοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Κάλυψη στον Ρενέ Όμπερμαν προσφέρει το Εποπτικό Συμβούλιο Η εισαγγελία της Βόννης διευκρινίζει πάντως ότι δεν διενεργείται έρευνα σε βάρος του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τονίζει ότι ενημερώθηκε για το θέμα το καλοκαίρι του 2007. Μετά την κυβέρνηση και το Εποπτικό Συμβούλιο της Telekom προσφέρει κάλυψη στον κύριο Όμπερμαν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ελεγκτικού οργάνου Ούλριχ Λένερ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και το Εποπτικό Συμβούλιο είναι συγκλονισμένοι με τις κατηγορίες. Στηρίζουμε πλήρως τα μέτρα που λαμβάνει ο κ. Όμπερμαν προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγφκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telekom Ρενέ Όμπερμαν μαζί με άλλους επικεφαλής τηλεπικοινωνιακών ομίλων για συνομιλίες στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο το ζήτημα της προστασίας των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc