Skip to main content

H Τουρκία και ο Καύκασος-Πηγή: BBC, επιμέλεια, Δημήτρης Θωμάς -

Ένα παγωμένο πρωινό του Φεβρουαρίου κάποιοι Τούρκοι και Αρμένιοι, στριμώχθηκαν σε ένα ξενοδοχείο της πόλης Καρς, με αξιωματικούς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να είναι κάπου δίπλα και να τους παρακολουθούν.

Στις 15 Μαΐου το μυστικό τους, ένα τεράστιο στρογγυλό τυρί παρουσιάστηκε στην πόλη Γκιούμρι, κοντά στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία. Το κίτρινο κεφάλι τυρί με την ετικέτα “Τυρί Καυκάσου”, συμβολίζει την επιθυμητή συμφιλίωση της Τουρκίας με την Αρμενία, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου.

Η ιδέα του “τοπικού τυριού της ειρήνης”, με την ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Γεωργίας, αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία, επισημαίνει ο Αλίν Οζινιάν, μέλους του τουρκοαρμενικού επιχειρηματικού Συμβουλίου Ανάπτυξης. “Δεν γνωρίζαμε πως θα αντιδράσουν οι επίσημες αρχές” δηλώνει ο Ζεκί Αϊντίν, τούρκος παραγωγός τυριού, που ταξίδεψε από το Καρς στο Γκιουμρί, μέσω της Γεωργίας. “Θέλουμε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα Τουρκίας – Αρμενίας, θέλουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας γι αυτό και πήραμε το ρίσκο” είπε ο Ιλχάν Κοτσουλού, παραγωγός τυριού.

Η Βέφα Φερέγιοβα, από το Αζερμπαϊτζάν, που προσπαθεί να μειώσει τα πάθει στις σχέσεις της χώρας της με την Αρμενία, ήταν επίσης εκεί και είπε τα εξής: “Μας μαθαίνουν να μισούμε τους Αρμενίους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”. H Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια στενή εδαφική ζώνη την οποία η Αρμενία απέσπασε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Τουρκία στηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση αυτή έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία, αλλά δεν διέκοψε την αεροπορική επικοινωνία, το 1993. Οι συνομιλίες με αμερικανική διαμεσολάβηση, για το ζήτημα απέτυχαν, και το Αζερμπαϊτζάν απειλεί τώρα να καταφύγει στην στρατιωτική βία για να πάρει πίσω το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπάρχουν όμως και ενθαρρυντικά σημάδια ότι μπορεί η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Σερτς Σαρκισιάν, που εξελέγη πρόεδρος της Αρμενίας μετά από επεισοδιακές εκλογές τον Φεβρουάριο.

Οι ανεπίσημες συνομιλίες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Πάντως στην ατμόσφαιρα πλανάται “ένα σύννεφο απελπισίας”, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία απειλείται με απαγόρευση της λειτουργίας του. Παράγοντες της Τουρκίας το κατηγορούν ότι προσπαθεί να επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο, Σαρία, στη χώρα. Τα ανοίγματα του κόμματος του κυρίου Γκιουλ προς την Αρμενία μπορεί να έχουν στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης της Δύσης.

Η κυβέρνηση του κυρίου Σαρκισιάν στην Αρμενία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Όμως τα “γεράκια” τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αρμενία μπορεί να υπολογίζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Οι κατηγορίες ότι η Αρμενία προσφέρει καταφύγιο σε κούρδους αντάρτες, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην Τουρκία.

Οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από τον Τύπο του Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη και το καλύτερο τυρί δεν μπορεί να αλλάξει σε μια νύχτα τη συμπεριφορά κάποιων.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc