Γραμματα Aναγνωστων . kathimerini

Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε το άρθρο της δημοσιογράφου κ. Τσαντάκη, με τίτλο «Πήγαμε αλλά δεν θα ξαναπάμε», στην εφημερίδα σας και σας κάνουμε γνωστές τις απόψεις της Διεύθυνσης Παιδαγωγικών Προγραμμάτων και των 7 διευθύνσεων και διαμερισμάτων των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Πιστεύοντας στους θεσμούς και στις αξίες, θεωρούμε ότι η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. Ιδιαίτερα όμως εκείνη που είναι αφιερωμένη στη μητέρα. Η γιορτή της μητέρας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται για τις μητέρες όλου του κόσμου. Είναι γιορτή χαράς, αγάπης, σεβασμού.

Η εκδήλωση των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που έγινε στις 11.05.2008 στην Τεχνόπολη (χώρος ιστορικός για την πόλη και ταυτόχρονα άνετος και ασφαλής), με το σύνθημα «Ολος ο κόσμος μια γιορτή για σένα μανούλα», ενθουσίασε όσους την επισκέφθηκαν, έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να χαρούν. Τα εργαστήρια πηλού, ζωγραφικής, κατασκευής κοσμημάτων, φυσικής, θεατρικής αγωγής και τα θεατρικά δρώμενα, η έκθεση ζωγραφικής, στην οποία με εξαιρετικά μοναδική εικαστική και πολυπολιτισμική προσέγγιση, συμμετείχαν 1.850 παιδιά των παιδικών σταθμών του ΔΒΑ, άφησαν χιλιάδες χαμόγελα, ικανοποίηση και ενθουσιασμό στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που ήρθαν κοντά μας.

Αυτό προκύπτει, όχι από το τι είπαν σε μας οι γονείς, αλλά απ' ό,τι κατέγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων. Ενδεικτικά σημειώνουμε: «... μας συγκίνησε η ιδέα σας», «ελπίζω τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται συχνά». Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μέρος μόνον των θετικών σχολίων που εισπράξαμε, τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσο και μετά τη λήξη της από τους γονείς, στο χώρο των 94 παιδικών μας σταθμών. Από εκεί και πέρα, το αν κάποιος επιδιώκει να παρουσιάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα, εξαρτάται από τα προσωπικά του κίνητρα.

Είμαστε περήφανοι για το σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση της γιορτής και καμία μικρόψυχη αρνητική κριτική δεν θα επηρεάσει τη διάθεσή μας, την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και την αγάπη μας προς τα παιδιά.

Πιστεύουμε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει την άποψή του σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Οι διευθύντριες Παιδαγωγικών Προγραμμάτων Ευαγγελια, Καλαϊτζη, Διονυσια Μανωλατου, Ευφροσυνη Γραμμενη, Αγαθη Γιολτζιδου, Βασιλικη Μπελλου - Νικα, Δεσποινα Μαντα - Βερωνη, Θεωνη Τσιουλπα, Μαρια Παπατζικου - Κουτελιδακη

Σημείωση συντάκτη: Χαίρομαι που μαθαίνω ότι η εκδήλωση «Ολος ο κόσμος μια γιορτή για σένα μανούλα» ενθουσίασε, όπως γράφετε, όσους την επισκέφθηκαν. Και που υπάρχει για ντοκουμέντο το βιβλίο των εντυπώσεων. Οσα έγραψα αποτελούν την προσωπική μου μαρτυρία, τη δική μου αλήθεια, που δεν είναι σίγουρα «διαστρεβλωμένη εικόνα», ούτε φυσικά κρύβει «προσωπικά κίνητρα». Την ίδια -αρνητική- εμπειρία βίωσαν και άλλοι γονείς. Αν επρόκειτο, όπως λέτε, για «μικρόψυχη αρνητική κριτική», να είστε βέβαιοι ότι θα διαβάζατε κι άλλα.

Σαντυ Τσαντακη

Κλιματισμός στον ΗΣΑΠ

Κύριε διευθυντά

Με ιδιαίτερη έκπληξη αναγνώσαμε στο φύλλο της 24ης Μαΐου 2008 της εγκρίτου εφημερίδας σας και σε άρθρο που υπογράφει η συνεργάτις σας κ. Ολ. Σελλά, όλα όσα αναφέρονται στη λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων των συρμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.

Και τούτο διότι, σε αντίθεση με το πραγματικό γεγονός τής με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσης από πενταμήνου του έργου της εγκατάστασης κλιματισμού σε όλα τα οχήματα του στόλου των ΗΣΑΠ Α.Ε., εντός του συμβατικού χρόνου και με το προβλεπόμενο τίμημα, το προαναφερόμενο άρθρο επιμένει σε ανακρίβειες και σε περιστατικά που ανταποκρίνονται στις προ έτους συνθήκες λειτουργίας, όπου πράγματι μόνο το 50% των συρμών διέθεταν κλιματισμό. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το 100% των τρένων της Α.Ε. ΗΣΑΠ είναι κλιματιζόμενα και βασική προτεραιότητα της εταιρείας μας είναι η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας και ανέσεως για τους εξυπηρετούμενους επιβάτες της γραμμής Πειραιάς - Κηφισιά. Τέλος, θα σας παρακαλούσαμε να δημοσιεύσετε τα παραπάνω στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν να διασκεδαστούν και να αποτραπεί η αποθάρρυνση του επιβατικού κοινού στη χρήση του μέσου που διαχειριζόμαστε και για το οποίο τόσα θετικά σχόλια διατυπώσατε στο επίμαχο άρθρο.

Νικολαος Παπαθανασης - Διευθύνων σύμβουλος

Σ.σ.: Αν το 100% των τρένων του ΗΣΑΠ είναι κλιματιζόμενα, πώς γίνεται, διαφορετικές ημέρες, διαφορετικοί άνθρωποι (ανάμεσά τους και πολλοί συντάκτες της «Κ») να ταξιδεύουν με συρμούς που δεν κλιματίζονται; Προφανώς θα πρόκειται για βλάβη των κλιματιστικών. Αυτό διορθώνεται εύκολα...

Ολγα Σελλα

Τιμές καταναλωτή

Κύριε διευθυντά

Εάν περιμένουμε από την (όποια) κυβέρνηση ή αντιπολίτευση να κάνει κάτι... χαθήκαμε! Εάν περιμένουμε από τις κατακερματισμένες οργανώσεις καταναλωτών να κάνουν κάτι... σωθήκαμε!

Οταν ρωτήθηκαν οι ξένοι μεγαλο-προμηθευτές «γιατί πουλάτε στην Ελλάδα τα προϊόντα ακριβότερα;» απάντησαν ευγενικά: «Γιατί αυτό μας το επιτρέπει η οικονομία σας»! Με άλλα λόγια, «όσο εσείς οι Ελληνες, που το παίζετε ξύπνιοι, αποδεικνύεστε χαϊβάνια, ασυνείδητοι, ηλίθιοι καταναλωτές που συμπεριφέρεστε σαν πρόβατα, τόσο εμείς (οι κουτόφραγκοι) θα σας αρμέγουμε».

Εάν πράγματι θέλουμε να έχουμε μειώσεις τιμών, τότε πρέπει να φροντίσουμε ώστε να πάψουν αυτές οι ασύδοτες μεγαλο-εταιρείες να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πρόβατα... Αυτοί «βρίσκουν και κάνουν»... Εμείς τι κάνουμε;

Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι καταναλωτές μπορούν να είναι οι κύριοι ρυθμιστές της αγοράς. Για να επιτευχθεί όμως αυτό και στην Ελλάδα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την εθνική παθογένεια της αδιαφορίας, της μόνιμης κλαψούρας και της γκρίνιας και, περιορίζοντας την άξεστη καταναλωτική μας συμπεριφορά, να συμμετάσχουμε από κοινού σε ένα διαρκές μποϊκοτάζ αυτής της αγοράς.

Τέρμα τα ψέματα, τα άλλοθι και οι υποκρισίες, όπου για όλα μας τα δεινά φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Αν πράγματι θέλουμε να συνεισφέρουμε στην «εξυγίανση της ασύδοτης αγοράς», ας ξεκινήσουμε αυτό το διαρκές μποϊκοτάζ με περιεχόμενο «την αγορά και κατανάλωση των ελάχιστων και απαραίτητων μόνο προϊόντων», προκειμένου να στείλουμε το σωστό μήνυμα στους σωστούς αποδέκτες. Το όφελος θα έλθει πολύ σύντομα και θα είναι για όλους μας πολύ μεγάλο...

Σωτηρης Ν. Παπαδοπουλος - Αρχιτέκτονας / Αθήνα

Μη εκτέλεση ποινής

Αγαπητέ κ. Καρκαγιάννη

Στο φύλλο της εφημερίδος «Καθημερινή» της 25.5.2008 αναφερθήκαμε διά μακρών στην υπόθεση της καταδίκης εις θάνατον του Τάκη Λαζαρίδη (μαζί με τους Μπελογιάννη, Μπάτση κ.ά.) και στο πώς ο Λαζαρίδης ευτύχησε να μην εκτελεσθεί η ποινή του. Για να πληροφορηθούν οι αναγνώστες σας το ποιοι συνετέλεσαν στη μη εκτέλεση της ποινής του Τάκη Λαζαρίδη, επιτρέψτε μου να παραθέσω αυτούσιο ένα απόσπασμα του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Αναπολήσεις» τ. β΄ σελ. 163-164 (Εκδ. Παπαζήση):

«...Ελπιζε ο Καρτάλης ότι δεν θα επέλθει εκτέλεση των καταδικών σε θάνατο και θα σωθούν ο Μπελογιάννης, ο Μπάτσης και οι άλλοι. Εμαθα όμως εγώ από τον φίλο μου ιστορικό τέχνης αλλά και δικηγόρο Αγγελο Προκοπίου ότι διατάχθηκε ο αποχωρισμός του Λαζαρίδη, ως στρατιώτη, και η εκτέλεσή του αμέσως, την αυγή της επομένης. Εσπευσα βράδυ και συνάντησα τον Καρτάλη και τον παρεκάλεσα να επέμβει στον υπουργό Εθνικής Αμύνης ναύαρχο Σακελλαρίου.

Ο Καρτάλης κατόρθωσε να συναντήσει τον ναύαρχο υπουργό στην κατοικία του αργά τη νύχτα και να του απευθύνει έκκληση προς αναβολή της εκτελέσεως. Επικαλέστηκε, όπως του είχα υποδείξει... το γεγονός ότι ο πατέρας του Λαζαρίδη είχε στην Κατοχή εκτελεσθεί από τους Γερμανούς και δεν θα έπρεπε ο νεαρός γυιός του εκτελεσμένου από τους Γερμανούς στην Κατοχή να εκτελεσθεί με όπλα ελληνικά, γιατί δεν πρόδωσε το φρόνημα του πατέρα του. Ο ναύαρχος ευτυχώς αποδέχθηκε την έκκληση του Καρτάλη και διέταξε να μη γίνει η εκτέλεση. Ετσι διέφυγε ο Λαζαρίδης τον έσχατο κίνδυνο».

Διον. Αλικανιωτης - Διδάκτωρ Νομικής - Ιστορικός συγγραφέας

Το σωστό

Κύριε διευθυντά

Λόγω απουσίας μου εκτός Ελλάδος, πληροφορήθηκα από φίλους και συνεργάτες μου ότι στο φύλλο της 2ας Απριλίου δημοσιεύθηκε επιστολή του έγκριτου συναδέλφου μου κ. Α. Αντωνιάδη, που κατηγορεί τα υψηλά κτίρια ως εγκλήματα.

Πιστεύω ότι σφάλλει εις μέγεθος ανάλογο των υψηλών κτιρίων. Δεν μας δίδει καμιά εξήγηση, ως θα όφειλε, διά να καταλάβουμε και εμείς, καθώς και το κοινό της εφημερίδας σας. Ελπίζω η άχαρη αυτή διαφορά αντιλήψεων να σταματήσει εδώ, διότι δεν οδηγεί πουθενά.

Γιαννης Βικελας / Αθήνα

Πρόνοια και σεβασμός

Κύριε διευθυντά

Σε απάντηση του δημοσιεύματος με τίτλο «Πρόνοια χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» (σελ. 4) της 25ης Μαΐου 2008, της έγκριτης εφημερίδας σας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα όσα καταγράφονται σχετικά με το ΚΑΑΠ Βούλας, θα ήθελα ως διοικητής του Κέντρου να σας ενημερώσω ότι αναφέρονται σε διαπιστώσεις των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, οι οποίες αφορούσαν την προηγούμενη διοίκηση του Κέντρου.

Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι συγχρόνως με την ανάληψη των καθηκόντων μου, την 1η Μαρτίου 2007, παρέλαβα 145 παρατηρήσεις από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε προ της θητείας μου και μέχρι σήμερα έχει επιλυθεί το 90% των προβλημάτων, τα οποία είχαν διαπιστωθεί.

Οπως καταγράφεται στην υπ' αρ. πρ. 1530/12-5-08 έκθεση ελέγχου, η οποία διενεργήθηκε κατόπιν του δικού μου αιτήματος προς τον γενικό επιθεωρητή ΣΕΥΥΠ και η οποία δεν περιλαμβάνεται στα απολογιστικά του ΣΕΥΥΠ του προηγούμενου έτους, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές επί θητείας μου επιλύθηκαν τα προβλήματα. Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι υπάρχει η γνώση και η θέληση από τη σημερινή διοίκηση και παράλληλα έχουν δοθεί τα κίνητρα στο προσωπικό, έτσι ώστε να καταστήσουν το μοναδικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (ΝΠΔΔ) στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πρότυπο καλής λειτουργίας και περίθαλψης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Νεκταριος Ι. Κορρες - Διοικητής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»