Ανοίξτε την Βουλή -καθημερινή

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές κατανοούν τη σημασία όσων συμβαίνουν στις ειδικές επιτροπές της Βουλής. Αλλες, μεγάλες, χώρες έχουν ήδη αξιοποιήσει το σημαντικό αυτό εργαλείο Δημοκρατίας. Κάποια πρόοδο έχουμε κάνει κι εμείς, μικρή όμως και τώρα αντιστεκόμαστε μη τυχόν και κάνουμε το επόμενο βήμα. Τέτοια μπορούν να είναι ο μέσω των επιτροπών κοινοβουλευτικός έλεγχος στον διαρκή έλεγχο του προϋπολογισμού, η συνεχής παρακολούθηση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, η ακρόαση προσωπικοτήτων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην παραγωγή καλύτερων νόμων και, τέλος, η ακρόαση προσώπων που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση εύλογης γνώμης των βουλευτών. Το τελευταίο αυτό θα συζητήσουμε με αφορμή την εντυπωσιακή -όπως συμφώνησαν οι παρόντες βουλευτές- ακρόαση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντιπροέδρου της Μαρφίν και ικανότατου αθλητή ξιφασκίας του ΠΑΟ παλαιότερα.

Οι πολιτικοί μας θα μπορούσαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για όσα πραγματικά συμβαίνουν στον επιχειρηματικό τομέα. Αν επισκέπτονταν γενικές συνελεύσεις μεγάλων εταιρειών. Αν δεν έφταναν πάντοτε καθυστερημένοι σε δημόσιες συζητήσεις που κάθε τόσο διοργανώνονται. Αν είχαν έστω μια φορά ζητήσει να μάθουν τι τραβούν τα κορυφαία στελέχη διεθνών εταιρειών οργανισμών από τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων. Αν δεν τοποθετούσαν στις θέσεις εμπιστοσύνης του Δημοσίου μόνον τους κομματικούς τους φίλους. Αν, με λίγα λόγια, δεν αντιμετώπιζαν την επιχειρηματική ζωή άλλοτε με αδιαφορία και αριστοκρατικό κομπασμό και πολύ συχνά με ζήλια και ασφυκτική αφαίμαξη. Θα πείτε, βεβαίως, πως αν ο καθένας σεβόταν την προσωπικότητα, τις γνώσεις και, τελικά, τον κόπο του άλλου, όλα θα ήσαν καλύτερα. Ισως, αλλά δεν παίρνω κι όρκο!

Θα γνώριζαν καλύτερα γιατί πάρα πολύ ικανοί άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο δεν συμμετέχουν στην πολιτική. Δεν είναι απλώς ότι κάποιος πρέπει να δουλέψει για να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το κράτος. Η συμμετοχή στην πολιτική περνά (ή, ορθότερα, περνούσε...) από την ανάδειξη μέσα από τις κομματικές διαδικασίες. Σωστό. Η δημοκρατική αντιπροσώπευση οργανώνεται από τα πολιτικά κόμματα, όπου οι πολίτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά πράγματα της κοινωνίας μας. Ελάχιστοι ικανοί συμπολίτες παίρνουν αυτόν τον δρόμο. Ο δημόσιος χώρος είναι ναρκοθετημένος, οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι σπαρμένες με οικονομική διαφθορά, εξευτελισμό της προσωπικότητας και αποτελμάτωση της δημιουργικότητας.

Αν οι βουλευτές μας καλούν συχνότερα «εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα» κατά την έννοια του άρθρου 38 του Κανονισμού της Βουλής, η ενημέρωση θα κερδίσει πολλά. Η θεμελιώδης αρχή της δημοσιότητας (άρθρα 56 και 57) έχει φαλκιδευτεί με το γελοίο κι εξευτελιστικό για τους βουλευτές επιχείρημα ότι «θα μιλούσαν για τις κάμερες. Ο,τι κι αν σκεφτόταν η προεδρία Κακλαμάνη που εισηγήθηκε τους περιορισμούς, ας επιστρέψει η διαφάνεια. Εκτός αν σε κάποιους αρέσει να «τσαμπουνάνε», προφασιζόμενοι τα προνόμια του πολιτικού, χωρίς να έχουν απέναντί τους μια δομημένη αντίρρηση. Επιστήμονες, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες και ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να επισκέπτονται συχνότερα τη Βουλή: μπροστά στα μάτια μας, όμως!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»