Το κράτος ευθύνεται για την ακρίβεια -καθημερινή
Του Στέφανου Μάνου πρώην υπουργού
Tο περασμένο Σάββατο έγραψα στην «Καθημερινή» εναντίον του παγώματος των τιμών στα λάδια. Στις 29/5, η ΕΣΤΙΑ στο κύριο άρθρο της έγραψε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να εφαρμόσει την πολιτική την οποία υποτίθεται ότι πρεσβεύει. Την πολιτική της ελεύθερης αγοράς, όπου οι τιμές διαμορφώνονται βάσει της ζήτησης και της προσφοράς, αρκεί να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Αρχικώς έγιναν προσπάθειες προς την ορθή κατεύθυνση. Ομως, δεν ήταν συστηματικές. Και τώρα που λόγω δυσμενών συγκυριών οι τιμές ξέφυγαν, η κυβέρνηση καταφεύγει σε επαναφορά του κράτους-μπακάλη. Η απόφαση αυτή είναι ολέθρια.»
Αυτά έγραψε η ΕΣΤΙΑ και τα προσυπογράφω. Ελαβα όμως μερικά μηνύματα που έλεγαν το εξής: «Μας έχεις συνηθίσει να προτείνεις και όχι μόνο να κατακρίνεις! Εσύ τι θα έκανες;»
Για το τι θα έκανα για την ακρίβεια έγραψα τον περασμένο Ιανουάριο στην «Καθημερινή». Επεσήμανα ότι κύριος φταίχτης για την ακρίβεια είναι το ίδιο το κράτος. Θα επαναλάβω σήμερα τον ισχυρισμό με ένα παράδειγμα που το αντλώ από προσωπικές μου διαπιστώσεις. Διαπιστώσεις που έκανα την Πέμπτη 29 Μαΐου. Προχθές.
- Μισό κιλό χοντρό μακαρόνι Μέλισσα στο ΑΒ Βασιλόπουλος πουλιόταν 1,04 ευρώ. Την ίδια μέρα και ώρα στο Lidl μισό κιλό χοντρό μακαρόνι Combino πουλιόταν 0,52 ευρώ. Είναι όπως το λέω, ακριβώς στη μισή τιμή.
- Ενα κιλό φράουλες Ηλείας στο ΑΒ Βασιλόπουλος 3,79 ευρώ το κιλό, στο Lidl, πάλι φράουλες Ηλείας 2,89 ευρώ το κιλό.
- 250 γρ. ανάλατο βούτυρο Δανίας στο ΑΒ 2,86 ευρώ, 250 γρ. ανάλατο βούτυρο Γαλλίας στο Lidl 1,29 ευρώ.
- 1 λίτρο αραβοσιτέλαιο Μινέρβα 2,67 ευρώ στο ΑΒ, 1 λίτρο αραβοσιτέλαιο (όχι Μινέρβα) 1,99 ευρώ στο Lidl.
- 1 λίτρο ελαιόλαδο Μινέρβα Κλασικό 5,39 ευρώ στο ΑΒ, 1 λίτρο ελαιόλαδο Κρήτης (Χανιά) 4,59 ευρώ στο Lidl.
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα Δέλτα (3,5% λιπαρά) 1,34 ευρώ στο ΑΒ και πλάι-πλάι, στο ίδιο ράφι, φρέσκο γάλα ΑΒ 0,98 ευρώ. Στο Lidl 0,97 ευρώ.
Με αυτά τα πραγματικά δεδομένα τι θα έκανα;
Θα προέτρεπα το Lidl να κάνει ό, τι έκανα και εγώ. Δηλαδή να διαφημίζει κάθε μέρα τις δικές του τιμές σε σύγκριση με τις τιμές του ανταγωνιστή του για το ίδιο προϊόν. Να πληροφορεί δηλαδή για τις διαφορές που υπάρχουν. Ναι, αλλά η συγκριτική διαφήμιση απαγορεύεται στην Ελλάδα! Απαγορεύεται δηλαδή να πληροφορήσεις το κοινό γι’ αυτό για το οποίο κυρίως ενδιαφέρεται. Για τις τιμές. Ποιος ευθύνεται για την απαγόρευση αυτή; Το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει νομοθετήσει την απαγόρευση. Τι έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα; Απαγόρευσε στο Lidl να αυξήσει τις τιμές των λαδιών που πουλάει, μολονότι είναι σημαντικά φθηνότερες από τις τιμές του ΑΒ. Tο ελαιόλαδο κόστιζε προχθές 5,39 ευρώ στο ΑΒ και 4,59 ευρώ στο Lidl. Αν το Lidl χρειαστεί να ανατιμήσει το λάδι στα 4,89 ευρώ, δεν θα μπορεί μολονότι θα παραμένει φθηνότερο από την τιμή του ΑΒ. Τι θα κάνει το Lidl; Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσύρει από τα ράφια του το ασύμφορο ελαιόλαδο, αναγκάζοντας τους πελάτες του να αγοράσουν το ακριβότερο από άλλο κατάστημα.
Τι άλλο θα έκανα; Θα προέτρεπα το Lidl (όπως και όλα τα άλλα μεγάλα καταστήματα που πουλάνε συγκριτικά φθηνότερα) να ανοίγει και τις Κυριακές προκειμένου να μπορούν να πάνε να ψωνίσουν σε αυτό όσοι δεν προλαβαίνουν τις καθημερινές. Ναι, αλλά η λειτουργία τις Κυριακές απαγορεύεται στην Ελλάδα! Ποιος ευθύνεται για την απαγόρευση αυτή; Το υπουργείο Ανάπτυξης που κατήργησε το ελεύθερο ωράριο.
Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ σε άλλα παραδείγματα. Θα μπορούσα εύκολα να γεμίσω μια σελίδα της «Καθημερινής» με παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι πίσω από την ακρίβεια κρύβεται το κράτος και ρυθμίσεις που έκανε το κράτος. Για ποιο λόγο συμπεριφέρεται έτσι το κράτος; Επιδιώκει την ακρίβεια; Οχι βέβαια! Το κράτος, και οι πολιτικοί του πάτρωνες, πωλεί προστασία και παρασιτικά ωφελήματα σε οργανωμένες ομάδες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Οσο εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι -και δεν βλέπω προοπτική σύντομης αλλαγής- η ακρίβεια θα συνεχίσει να βασιλεύει.
Comments