Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-06-08
Η Ντόρα δεν είναι πια φίλη της Κόντι

Tου Αθανασιου Ελλις

Η φιλία του Γιώργου με τον Ισμαήλ, απέτρεψε μια επικίνδυνη διολίσθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπόθεση Οτσαλάν, μείωσε την ένταση στο Αιγαίο, και γέννησε ένα κλίμα συνεργασίας που συνεχίζεται έως σήμερα. Ηταν ένα τολμηρό εγχείρημα που απέδωσε προς όφελος όλων και εξακολουθεί να αποτελεί παρακαταθήκη των δύο πρωταγωνιστών.

Η προσωπική σχέση του Γιώργου με τη Μάντλιν και τον Κόλιν υποβοήθησε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., λειτούργησε πυροσβεστικά στη διάρκεια δύο πολέμων στους οποίους η Ελλάδα ήταν αντίθετη (Κόσοβο, Ιράκ), ανέδειξε περισσότερο την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., και μεγιστοποίησε τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια.

Ανάλογη σχέση είχε αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια η Ντόρα με την Κόντι. Οι συναντήσεις ήταν πολλές και η συνεργασία συχνή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η επίσκεψη Ράις στην Αθήνα, η πρώτη ηγέτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπειτα από πολλά χρόνια, και η επιτυχής ελληνική προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ομως, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έλαβε από την Αμερικανίδα ομόλογό της τη στήριξη που ήλπιζε και εδικαιούτο. Οταν στις 14 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε τελευταία φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ατμόσφαιρα δεν υπήρχε το πνεύμα του Αγίου Βαλεντίνου. Η Ντόρα εξήγησε ότι το θέμα των Σκοπίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, και ζήτησε στήριξη: ως υπουργός Εξωτερικών μιας νατοϊκής συμμάχου που είναι γενέτειρα εκατομμυρίων Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, ως κόρη ενός πρώην πρωθυπουργού που υπήρξε φίλος του πατέρα Μπους και υπέρμαχος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και του οποίου η κυβέρνηση έπεσε το ’93 λόγω του Σκοπιανού, αλλά και ως προσωπική φίλη. Η ανταπόκριση της Κόντι απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες πριν από το Βουκουρέστι, το κλίμα ήταν ψυχρό. Η σχέση πάγωσε. Και οι δύο κυρίες υποστηρίζουν ότι η άλλη ύψωσε τον τόνο της φωνής. «Στη διπλωματία δεν υψώνεις τον τόνο της φωνής σου, πόσω μάλλον όταν μιλάς στην υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κ. Ράις δεν το έχει κάνει ποτέ», έλεγε με δηκτικό τρόπο Αμερικανός αξιωματούχος. Το αντίστροφο συνέβη, υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες.

Ηταν η τελευταία τους επαφή. Ενοχλημένη από το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, η Κόντι επέμεινε την περασμένη Τετάρτη να χρησιμοποιηθεί η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη σύνοδο για τη μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής που συνήλθε στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας την αποχώρηση της Ελλάδας. Στον βωμό μιας ανεξήγητης εμμονής στην υποστήριξη των Σκοπίων, η κ. Ράις θυσιάζει τη φιλία της με μια ψύχραιμη υπουργό ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., το οποίο διαθέτει τη σημαντικότερη οικονομία των Βαλκανίων και φιλοξενεί τη βάση της Σούδας, χάνει τη συνεργασία της Ελλάδας στον έλεγχο πλοίων την οποία έχει ανάγκη, αφού η χώρα μας διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενισχύει τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, και αποξενώνει 1,5 εκατ. Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους. Γιατί;


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»