πολιτική θύελα για το χρηματιστήριο -ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Νέο εδώλιο, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στήνεται για την πρώην διοίκηση της ΔΕΚΑ ύστερα από χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που με ψήφους 24-17 και ύστερα από έντονες αντιπαραθέσεις σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση, ανέτρεψε την απαλλακτική απόφαση του Εφετείου, αλλά και τη νομολογία που είχαν διαμορφώσει τρεις προηγούμενες αρεοπαγιτικές αποφάσεις.

Η χθεσινή απόφαση την οποία αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνηση, καθώς αφήνει ανοικτό το μέτωπο της δικαστικής έρευνας πτυχών του Χρηματιστηρίου και της Siemens σε παλαιότερες περιόδους, έτσι ώστε να λειτουργήσουν συμψηφιστικά οι πολιτικές εντυπώσεις.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται η κυβερνητική εξαγγελία για επερχόμενο «δικαστικό τσουνάμι» ύστερα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμμέτοχοι
Με την ανατροπή της νομολογίας επιτρέπεται να δικαστούν μόνοι τους από τα τακτικά δικαστήρια οι συμμέτοχοι (μη πολιτικοί), έστω και αν η Βουλή δεν έκανε καμία ενέργεια για τους πολιτικούς.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Αρειος Πάγος με ακριβώς αντίθετο σκεπτικό είχε δεχθεί στο παρελθόν να «κλείσει» η δίωξη προσώπων που είχαν θεωρηθεί συμμέτοχοι σε αδικήματα πολιτικών της Ν.Δ. στις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών (ομάδα Γρυλλάκη), της ΑΓΕΤ κ.λπ.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για πολιτική δίωξη χαρακτηρίζοντας την απόφαση πρωτοφανή, οργανωμένη και χωρίς προηγούμενο, που σηματοδοτεί έναν κατήφορο της δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε τη Ν.Δ. επικίνδυνη για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δικαιοσύνης, συνταγματολόγος Γ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για μεθόδευση χωρίς προηγούμενο που πλήττει καίρια τις εγγυήσεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ποινική δίκη. Χαρακτήρισε ανήκουστη την εκδίκαση για τρίτη φορά της υπόθεσης από το ίδιο δικαστήριο αλλά και απάνθρωπη την επί 4 χρόνια παράταση της ομηρείας όσων διώκονται.

Διαπιστώνοντας ότι η ποινική δίκη μετατρέπεται με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης σε πολιτική δίωξη, ο καθηγητής τόνισε ότι πλήττεται η βαθύτερη ουσία του κράτους δικαίου, καθώς και ότι η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να παύσει επιτέλους να τη χειραγωγεί, ενώ οι ίδιοι οι δικαστές οφείλουν να υπερασπίζονται και να διασφαλίζουν το κύρος της.

Κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προχώρησε σε ειδική ερμηνεία του προηγούμενου νόμου περί ευθύνης υπουργών (ν. 2509/97) για να υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα το νόημά του είναι ότι εάν οι πολιτικοί δεν διώκονται σε κάποια υπόθεση, τότε η δικαιοσύνη μπορεί να διώξει τα μη πολιτικά πρόσωπα που ήταν συμμέτοχοί τους.

Η μειοψηφία
Αντίθετα, η μειοψηφία 17 ανώτατων δικαστών υποστήριξε την παλαιότερη νομολογία και διατύπωσε τη θέση ότι η ερμηνεία της πλειοψηφίας είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, αφού έμμεσα οδηγεί σε δίκη και σε βάρος των πολιτικών προσώπων, που «καταδικάζονται» χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα να απολογηθούν ή να δώσουν εξηγήσεις για όσα μοιραία τους καταλογίζονται.

Σε μία τέτοια δίκη θα δικάζονται έμμεσα και ανεπίτρεπτα υπουργοί, χωρίς να μπορεί να ακουστεί ο δικός τους αντίλογος. Στη διάσκεψη υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις και ενώ οι ψήφοι ήταν μοιρασμένες, το ζήτημα ξεκαθάρισε με τις ψήφους που έδωσαν οι προαχθέντες πέρσι από την κυβέρνηση αντιπρόεδροι και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος.

Μόλις η απόφαση δημοσιευθεί επίσημα, θα σταλεί στην Εισαγγελία Εφετών για να οριστεί για τρίτη φορά δίκη σε πρώτο βαθμό, στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατηγορούμενοι θα είναι τα μέλη της διοίκησης το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2000 Ι. Κουσουλάκος (πρώην γ.γ. ΥΠΕΘΟ), Γ. Ναύτης, Β. Μανεσιώτης, Π. Μαρκόπουλος, Γ. Καλλίας, Αθ. Σάγος, Μ. Ποσνακίδου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»