Εκρηξη φόβου για ευρωπαϊκή οικονομία και τραπεζικό σύστημα
Ανησυχία Τρισέ για πληθωρισμό, ανάπτυξη - Η Morgan Stanley προβλέπει μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

Κ. Καπερναρακου

Οι κραδασμοί από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν στη διεθνή σκηνή, δεν έχουν παρέλθει, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλoντ Τρισέ εν όψει της επετείου των δέκα ετών από την ίδρυσή της. Οπως επεσήμανε, οι δυνητικές επιπτώσεις από την αναταραχή των αγορών σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις από την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και τα εμπορεύματα συσσωρεύονται και κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Απαισιόδοξη και η Morgan Stanley

Παράλληλα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι διεθνείς αγορές θα παραμείνουν πτωτικές τους προσεχείς έξι με δώδεκα μήνες, ενώ η περίοδος αυτή θα καθοριστεί από τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις κερδών. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο των αγορών με τις εξαιρετικά πτωτικές τάσεις, το οποίο μεταφράζεται σε μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού - όσο για τις μετοχές ενδεχομένως να υποχωρήσουν 50% περαιτέρω μέσα στην προσεχή πενταετία. Σε μία τέτοια προοπτική οι πληθωριστικές πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς εμμένουν, ενώ η μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τόσο ισχυρή, ώστε μία πιθανή περικοπή επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες να μην μπορέσει να κινητοποιήσει την οικονομία. Στο σενάριο αυτό αναμένεται ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα εξαπλωθεί και στις αναδυόμενες αγορές. Από μέρους του ο Ζαν-Κλoντ Τρισέ επισημαίνει ότι με την ισοτιμία του ευρώ πλησίον των 1,60 δολαρίων και τις τιμές του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων το βαρέλι, «πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κάμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιτείνεται». Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών και της μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο, επαληθεύοντας όσους προβλέπουν ότι συντόμως η οικονομία θα στάσιμη. Οπως αναφέρει η «The Wall Street Journal», η ΕΚΤ έχει κατευθύνει την ευρωπαϊκή οικονομία σε δύσκολες στιγμές, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει εν γένει σε επίπεδα 2,1%, το οποίο θεωρείται μείζον επίτευγμα.

Σχέσεις εξάρτησης

Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες λέγεται ότι έχουν μετατραπεί σε σχέσεις εξάρτησης, υπάρχει έντονος αντίλογος. Ο Ισπανός Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, μέλος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στους Financial Times αμφισβητεί ότι οι τράπεζες συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση πέρυσι τον Αύγουστο. Πάντως, υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες να δανεισθούν φθηνό ρευστό από την ΕΚΤ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»