Το θέμα της ημέρας | 26.05.2008

Με ομολογία ξεκίνησε η δίκη για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS

Με ομολογία του κατηγορουμένου ξεκίνησε στο Μόναχο η δίκη για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS. Στο εδώλιο βρίσκεται το πρόσωπο κλειδί στο σύστημα δωροδοκίας Ρ. Ζίκατσεκ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απιστία.

Στις 9 το πρωί ξεκίνησε στο εφετείο του Μονάχου η δίκη για το σύστημα δωροδοκίας και των μαύρων ταμείων της SIEMENS που απασχολεί τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές από τα τέλη του 2006. Ήδη στην αρχή της δικαστικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος Ράινχαρντ Ζίκατσεκ παραδέχθηκε ότι όχι μόνο γνώριζε, αλλά συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του συστήματος δωροδοκιών της γερμανικής εταιρίας. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος Ράινχαρντ Ζίκατσεκ είπε στο δικαστήριο, πως «ισχύει ότι διοχέτευσε 53 εκ ευρώ σε μαύρα ταμεία για δωροδοκίες». Επιβεβαίωσε μάλιστα σημεία του κατηγορητηρίου σύμφωνα με τα οποία «κληρονόμησε» σύστημα δωροδοκιών που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ΄90, το οποίο όμως επέκτεινε με γνώση των προϊσταμένων του. «Εννοείται, είπε, ότι γνωρίζαμε όλοι πως πληρώνουμε μίζες για την ανάθεση έργων». Και πρόσθεσε ότι οι απαραίτητες υπογραφές για την εκταμίευση χρημάτων στους παραλήπτες γίνονταν σε αυτοκόλλητα έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση ελέγχου.

Ανταπόκριση από το εφετείο του Μονάχου

Η έδρα της Siemens στο ΜόναχοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η έδρα της Siemens στο Μόναχο

Ο Γιώργος Παππάς μεταδίδει: «Με την ανάγνωση του μακροσκελούς κατηγορητηρίου 33 σελίδων άνοιξε σήμερα η αυλαία της δίκης για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS στο Μόναχο. Σχεδόν 100 δημοσιογράφοι -γερμανοί οι περισσότεροι- παρακολουθούν τη δίκη με κατηγορούμενο τον 57χρονο Ράινχαρντ Ζίκατσεκ. Είναι ένας από τους εγκεφάλους που έστησαν και διαχειρίστηκαν το σύστημα των μαύρων ταμείων. Ο Ζίκατσεκ κατηγορείται για απιστία και συνέργια σε απιστία σε 58 περιπτώσεις. Για την πρώτη δίκη στην υπόθεση των μαύρων ταμείων έχουν οριστεί κατ΄ αρχήν 15 δικάσιμες μέχρι τις 28 Ιουλίου με ανοιχτό όμως το τέλος. Αν απαιτηθεί θα προστίθενται δύο δικάσιμες ανά εβδομάδα. Ο Ζίκατσεκ τοποθετείται αυτή την ώρα. Ως διευθυντικό εμπορικό στέλεχος σημειώνει ότι έστησε με άνωθεν εντολή, όπως λέει, το σύστημα εταιριών για να δίνονται μίζες, αλλά να χάνονται τα ίχνη.

Ο Ζίκατσεκ προφυλακίστηκε στο Μόναχο από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2006 και στις δύο εβδομάδες που έμεινε στις φυλακές του Στάντελχαϊμ στο Μόναχο είχε μιλήσει στο ανακριτές έχοντας φροντίσει και για τεκμήρια. Οι αποκαλύψεις του αποτελούν και τον βασικό κορμό του ανακριτικού υλικού, το οποίο παρέλαβαν από το Μόναχο οι εισαγγελικές αρχές της Αθήνας. Στις 58 περιπτώσεις που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο οι δύο έχουν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Αφορούν το πρόγραμμα ασφάλειας της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα C4I. Mέσα από δύο εταιρίες του συστήματος των μαύρων ταμείων Werwind Croma, σύμφωνα με το κατηγορητήριο πέρασαν περίπου 3,6 εκ. ευρώ για δωροδοκίες προκειμένου η SIEMENS να πάρει το συμβόλαιο. Η σημερινή δίκη Ζίκατσεκ είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες του επόμενους μήνες εναντίον πρώην στελεχών της SIEMENS».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Προσθήκη σε

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc