Tι γραφει ο ξενος τυπος καθημερινή

EL PAIS

Ελπίδες ειρήνευσης

Ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία συνιστά σημαντική και ενθαρρυντική είδηση στην πιο αιματοβαμμένη περιοχή της γης, στην Εγγύς Ανατολή, εκεί όπου τα πάντα κρέμονται πλέον από μια λεπτή κλωστή. Είναι περισσότερο από βέβαιον ότι η συμφωνία μεταξύ δύο ιστορικά δεδηλωμένων εχθρών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαχρονική ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ενδέχεται όμως να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ -ένα από τα ζητούμενα των Ισραηλινών- όπως και στην επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του διαλόγου είναι η ενεργός συμμετοχή των ΗΠΑ, η οποία εμμέσως θα βοηθήσει τη Συρία να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

THE GUARDIAN

Η διαχείριση της ευθύνης

Η ευθύνη της προστασίας του λαού της Βιρμανίας μετά το καταστρεπτικό πέρασμα του τυφώνα Ναργκίς και την αδιαφορία της χούντας θα πρέπει να ασκηθεί υπεύθυνα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, πλην της χρήσης στρατιωτικής βίας. Αλήθεια ποιος θα ήθελε να δει να εκτυλίσσεται ενώπιόν του μια ανάλογη ιστορία με αυτήν του «συνασπισμού των προθύμων»; Ενα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των φιλανθρωπικών οργανώσεων που επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πληγέντες της Μιανμάρ. Οσο για τους εγκληματίες στρατηγούς, οι οποίοι δηλώνουν καλοί βουδιστές, θα έλεγα ότι το κάρμα τους είναι τόσο κακό, ώστε αν τυχόν υπάρχει ένα είδος δικαιοσύνης στον μεγάλο κύκλο των πραγμάτων, όλοι θα επιστρέψουν στη ζωή ως ποντίκια!

THE INDEPEDENT

Οι σημαντικότερες εκλογές

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον μετά τον Ρούσβελτ και τον Αϊζενχάουερ. Το ερώτημα, ωστόσο, που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι κατά πόσον οι ΗΠΑ, με το σκοτεινό παρελθόν στο θέμα των σκλάβων και του φυλετικού διαχωρισμού, είναι διατεθειμένες να ψηφίσουν υπέρ ενός μαύρου προέδρου. Αν το καλοσκεφθούμε, και μόνον αυτή η πιθανότητα κάνει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου τις σημαντικότερες στην ιστορία των ΗΠΑ, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αποχωρεί από την εξουσία ο Τζορτζ Μπους. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να αποδείξει στον κόσμο που τον στηρίζει ότι δεν είναι μόνον ο καλύτερος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και ο καταλληλότερος υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ.

HERALD TRIBUNE

Aνασφάλεια στα τρόφιμα

Ο αυξανόμενος πληθυσμός, τα υψηλότερα εισοδήματα και οι αλλαγές στη διατροφή πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση σε τρόφιμα γρηγορότερα απ' ό,τι οι παραγωγοί μπορούν να προσφέρουν. Από την άλλη η θεσμοθέτηση νέων δασμών στην αγροτική παραγωγή δεν αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή, η «επισιτιστική ασφάλεια» έχει αντίκρισμα μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, η οικονομία χρειάζεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της γης, αλλά και την παρουσία δυναμικών αγροτικών αγορών που θα παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους ώστε να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»