σκοτώνουν με τα λόγια τον Ομπάμα--πρώτο θέμα

26 Μαΐου 2008, 11:02

του Χάρη Μπότσαρη

Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο με τη γνωστή δήλωση της βραβευμένης με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ντόρις Λέσινγκ στην εφημερίδα “Dagens Nyheter” της Στοκχόλμης:

«Δεν πρόκειται να δεχτούν στις ΗΠΑ έναν μαύρο για Πρόεδρο και σίγουρα θα τον δολοφονήσουν»!

Ακολούθησε κάποιο άστοχο αλλά παράξενο σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μάϊκ Χάκαμπι σε διάλεξη στην Εθνική Ένωση Όπλων.

Καθώς ο Χάκαμπι μιλούσε ακούστηκε ένας θόρυβος από τις θέσεις των ακροατών και ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας έσπευσε να πει:

«Αυτός ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα που έπεσε από την καρέκλα του.

Ήταν έτοιμος να μιλήσει και μόλις κάποιος έστρεψε το όπλο του προς αυτόν βούτηξε στο πάτωμα».

Το σχόλιο δημιούργησε ένταση και υπήρξαν πολλά επικριτικά δημοσιεύματα σε βάρος του χιουμουρίστα Χάκαμπι, ο οποίος απολογήθηκε για τη γκάφα του ζητώντας δημόσια συγνώμη.

Η περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον είναι διαφορετική γιατί δεν έγινε στα πλαίσια ενός ατυχούς έστω ευφυολογήματος, αλλά σε προετοιμασμένη επιχειρηματολογία για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παραιτείται από μια χαμένη μάχη ώστε να συσπειρωθούν οι δυνάμεις των Δημοκρατικών υπό τον Ομπάμα για την τελική αναμέτρηση με τον Μακέϊν, η Κλίντον δήλωσε:

«Ο σύζυγός μου δεν εγκατέλειψε τη διεκδίκηση το 1992 μέχρι που κέρδισε την Καλιφόρνια στα μέσα του Ιουνίου.

Άλλωστε όλοι θυμόμαστε ότι ο Μπόμπι Κένεντι δολοφονήθηκε κατά μήνα Ιούνιο στην Καλιφόρνια».

Η πρωτοφανής αυτή αναφορά στη δολοφονία του Μπομπ Κένεντι (6 Ιουνίου 1968) προκάλεσε σάλο και οι σύμβουλοι της Χίλαρι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι η Γερουσιαστής εννοούσε πως δεν είναι η πρώτη υποψήφια που δεν παραιτείται πριν από το καλοκαίρι.

Αργότερα η Χίλαρι Κλίντον απολογήθηκε στην οικογένεια Κένεντι δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να προσβάλλει κανέναν, ενώ ο εκπρόσωπος του Ομπάμα είπε ότι «τέτοιες αναφορές είναι απαράδεκτες και δεν έχουν θέση στην διάρκεια της διεκδίκησης του χρίσματος».

Σε μια προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία ΗΠΑ η ασφάλεια των υποψηφίων είναι ζητούμενο που δεν επιδέχεται εφησυχασμού και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα για τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον έχει εκφράσει και ρατσιστικούς υπαινιγμούς.

Ο μαύρος υποψήφιος τέθηκε υπό την προστασία της U.S. Secret Service 18 μήνες πριν από τις γενικές εκλογές και μετά από απειλές που είχε δεχθεί για τη ζωή του.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον μαύρο υποψήφιο Τσέσε Τζάκσον στις εκστρατείες του κατά τη δεκαετία ’80, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση όταν η σύζυγός του εξέφρασε φόβους για επικείμενη δολοφονία του.

Τους τελευταίους μήνες τα μέτρα ασφαλείας για τον Μπαράκ Ομπάμα έχουν αυξηθεί και ο κλειός προστασίας γύρω του είναι ασφυκτικός.

εκτυπώστε το στείλτε το

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»