Ενταση Ελλάδας με ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ


Του Αθανασιου Ελλις

Η Ελλάδα παγώνει ουσιαστικά τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τις νηοψίες στη Μεσόγειο μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιμείνει στη χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής», η οποία συνήλθε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη Α. Μαλλιά, αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου, τη στιγμή μάλιστα που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στιβ Χάντλεϊ. Ταυτόχρονα, αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία, εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δυο χώρες διαθέτουν από τους σημαντικότερους εμπορικούς στόλους του κόσμου.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, με απόφαση η οποία εκτιμάται πως ελήφθη από την ίδια την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, οι ΗΠΑ επέλεξαν να στηρίξουν την ΠΓΔΜ σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι της ελληνικής στάσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Εν τω μεταξύ, πρόγευση των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθούν την επομένη των εκλογών της ΠΓΔΜ σε Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να καταλήξουν με διαδικασίες-εξπρές σε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Ο κ. Σέφερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να λυθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου, οπότε Κροατία και Αλβανία θα υπογράψουν τα πρωτόκολλα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και να υπογράψει μαζί τους και η ΠΓΔΜ. «Η επικύρωση των πρωτοκόλλων θα ακολουθήσει αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Σέφερ, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική διάσκεψη της Συμμαχίας στο Βερολίνο, ενώ ζήτησε την υποστήριξη όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Eν τω μεταξύ, στα Σκόπια, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι, προειδοποίησε χθες ότι η χώρα θα εισέλθει σε βαθιά πολιτική κρίση εάν ο νυν πρωθυπουργός και επικρατέστερος νικητής των εκλογών της Κυριακής, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιλέξει να συνεργασθεί για σχηματισμό κυβέρνησης με το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα DPA, με το οποίο είχε συνεργαστεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. «Ανεξαρτήτως από προσωπικές προτιμήσεις και επιθυμίες, πρέπει να τιμήσουμε τη θέληση της πλειοψηφίας, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε ο κ. Αχμέτι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εάν το κόμμα του δεν έρθει πρώτο στις προτιμήσεις των Αλβανών ψηφοφόρων, θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»