Σχέδιο για 'Ανατολική συνεργασία' dw

/
Απόφαση για Ρωσία, άνοιγμα στην ανατολική Ευρώπη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

ΑΠΕ
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντμίτρι Ρούπελ
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Το «τρίπτυχο» Κόσοβο-Σερβία-Ρωσία στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (26/5/2008)

Μία νέα πρόταση για στενότερους δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πρώην σοβιετικές χώρες κατέθεσαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Πολωνία και η Σουηδία ενώ, την ίδια στιγμή, η ΕΕ συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την συνεργασία με τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην Βοσνία και το Αφγανιστάν και να ενισχυθεί με στρατιωτικό υλικό η παρουσία στο Νταρφούρ.

Το κοινό σχέδιο της Πολωνίας και της Σουηδίας για την 'Ανατολική συνεργασία' αφορά χώρες όπως η Ουκρανία και οι ανατολικές χώρες οι οποίες καλύπτονταν μέχρι στιγμής από την πολιτική γειτονίας της ΕΕ που καλύπτει, ωστόσο, την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, η συνεργασία θα περιλαμβάνει την χαλάρωση των περιορισμών στην χορήγηση βίζας, απελευθέρωση του εμπορίου και συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα. «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στην ανατολή και να δούμε τί θα κάνουμε για να ενισχύσουμε την δημοκρατία», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τόνισε, από την πλευρά του, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις χώρες στα ανατολικά της ΕΕ γιατί πρόκειται για χώρες που μία ημέρα θα καταθέσουν αίτηση ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας, παρά την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, είναι για το κοντινό μέλλον ισχνή λόγω της «κόπωσης της διεύρυνσης» με δέκα νέα μέλη το 2004, όπως ανέφερε ο Πολωνός υπουργός.

Με την Τσεχία και την Σουηδία να αναλαμβάνουν διαδοχικά την προεδρία της ΕΕ το 2009 και με την Πολωνία το 2011, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον της Ένωσης θα στραφεί στην ανατολική Ευρώπη.

Αν και η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση συνεργασίας, οι «27» συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για μία συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας παρά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Ο Ρ.Σικόρσκι τόνισε ότι «προσπαθούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», προέβλεψε πάντως ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, ειδικά σε ζητήματα όπως η ενέργεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στρατιωτική παρουσία της ΕΕ σε «καυτά» σημεία

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συμφώνησαν στην διατήρηση των 2.500 στρατιωτών από χώρες; της Ένωσης στη Βοσνία εκφράζοντας την ανησυχία τους για το ότι οι ένταση στο Κόσοβο θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία των Βαλκανίων.

Ο προεδρεύων Σλοβένος υπουργός Αμυνας Καρλ Έργιαβεκ διευκρίνισε ότι η περιοχή δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως ενώ οι έριδες ανάμεσα στα βοσνιακά κόμματα και η κατάσταση στο Κόσοβο επιβάλλουν την διατήρηση της στρατιωτικής αποστολής «για όσο χρόνο είναι απαραίτητο», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι άρχισαν οι συζητήσεις τις ΕΕ με τη Βοσνία για κατάργηση της βίζας για τους Βόσνιους πολίτες.

Σε μία παράλληλα απόφαση, οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν να διπλασιάσουν την αποστολή της ΕΕ στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση των εκεί αστυνομικών δυνάμεων. Αν και επίσημα η αποστολή έχει 230 μέλη, μόνο 150 βρίσκονται στο Αφγανιστάν καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δυσκολία στο να συγκεντρώσουν το απαραίτητο προσωπικό. Η Γερμανία υποσχέθηκε να αποστείλει 120 ειδικούς, αν δεχτούν να συμμετάσχουν και άλλα κράτη-μέλη. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία συμφώνησε μείωση των δυνάμεων της στη χώρα κατά 300 άτομα από τα 2.400 που διατηρεί εκεί.

Οι ΗΠΑ όπως και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για την εμπέδωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν μέσω της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντμίτρι Ρούπελ, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με την αμερικανική που αριθμεί 7.000 άτομα.

Τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας απασχόλησε ακόμη η έλλειψη ελικοπτέρων στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ κυρίως στο Τσαντ και το Αφγανιστάν. Η απόφαση των υπουργών ήταν αρχικά η βελτίωση της συνεργασίας των κρατών-μελών σε επίπεδο επιμελητείας και, μακροπρόθεσμα, η ενίσχυση του γαλλογερμανικού σχεδίου για ένα νέο, βαρέως τύπου ελικόπτερο μεταφοράς. Τα μέλη της Ένωσης συμφώνησαν επίσης για την συμμετοχή τους σε γαλλοβρετανικό πρόγραμμα για την ανταλλαγή της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε αυτόν το τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει στην ανάπτυξη 3.700 στρατιωτών στα ανατολικά σύνορα του Τσαντ, κοντά στο Νταρφούρ, για την προστασία των προσφύγων που προσπαθούν να αποφύγουν την αιματηρή εμφύλια σύγκρουση από την πλευρά του Σουδάν. Ωστόσο, η παρουσία των στρατιωτών εκεί καθυστερεί λόγω έλλειψης ελικοπτέρων που θα τους μεταφέρουν στις τεράστιες ερημικές εκτάσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc