Χαμόγελα στη NASA


Έρευνες στον Bόρειο Πόλο του Αρη ξεκινά το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Φοίνιξ

NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Σε μία επίπεδη περιοχή κοντά στον Βόρειο Πόλο του Αρη προσεδαφίστηκε ο «Φοίνικας»
Ουάσινγκτον
Τελευταία ενημέρωση 26/05/08 18:35
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Την ενδεχόμενο ζωής στους πόλους του Αρη θα αναζητήσει ο «Φοίνικας» (23/5/2008)
Δείτε το βίντεο...
Στον Κόκκινο Πλανήτη βρίσκεται το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της ΝΑSΑ «Φοίνιξ», προκειμένου να εξερευνήσει για πρώτη φορά τον βόρειο πόλο του Αρη. Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε σχεδόν δέκα μήνες για να φτάσει στον προορισμό του.

Οι ρομποτικές συσκευές του «Φοίνικα» θα συλλέξουν δείγμα πάγου και θα τα λιώσουν. Στη συνέχεια θα τα αναλύσουν για την χημική τους σύσταση ενώ θα αναλύσουν και δείγματα από το έδαφος του Αρη.

«Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωναν οι επιστήμονες της NASA που παρακολουθούν την αποστολή. Δεν έκρυψαν, μάλιστα, τον ενθουσιασμό τους όταν έφτασε το σήμα ότι το διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε ομαλά και άνοιξε αμέσως τους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας.

Ο «Φοίνικας» προσεδαφίστηκε στην περιοχή Vastitas Borealis, 68 μοίρες βόρεια και 234 ανατολικά. Αντίστοιχα, στη Γη παρόμοιες περιοχές υπάρχουν στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία ή την βόρεια Αλάσκα.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν μία επίπεδη περιοχή που εμφανίζει ομοιότητες με τις μόνιμα παγωμένες εκτάσεις στη Γη. Υπάρχουν ακόμα χαλίκια και μικροί βράχοι. Το έδαφος έχει παραλληλόγραμμους σχηματισμούς που σχετίζονται μάλλον με το λιώσιμο των πάγων στις περιοχές κατά τους καλοκαιρικούς μήνες στον Αρη.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, ο πάγος θα πρέπει να βρίσκεται σε βάθος 30 εκατοστών από την επιφάνεια. Στην περιοχή δεν αναμένεται να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή λόγω του ψύχους.

«Πανέμορφο», δήλωσε ο Νταν ΜακΚλίζ που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory για να προσθέσει ότι «φαίνεται ότι είναι ένα καλό μέρος για να αρχίσουμε το σκάψιμο». Ο «Φοίνικας» έχει έναν ρομποτικό βραχίονα μήκους 2,4 μέτρων που θα ανασκάψει το έδαφος σε αναζήτηση οργανικών ουσιών, χημικούς «θεμέλιους λίθους» για την δημιουργία ζωής. Ωστόσο, το διαστημόπλοιο δεν μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη ζωής στο παρόν ή το παρελθόν του Αρη.

Η αποστολή του «Φοίνικα» θα διαρκέσει 90 ημέρες ενώ η κύρια φάση των ερευνών θα αρχίσει εντός των ημερών.

Αν και τα δίδυμα εξερευνητικά οχήματα Spirit και Opprtunity συνεχίζουν μετά από τέσσερα και περισσότερα χρόνια την αποστολή τους στο Κόκκινο Πλανήτη, ο «Φοίνικας» μάλλον δεν θα έχει την ίδια τύχη γιατί μέχρι το τέλος του 2008 θα έρθει ο αρειανός χειμώνας και θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ηλιοφάνειας για την ηλεκτροδότηση του σκάφους.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»