Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE WALL STREET JOURNAL

Νομιμότητα και εμπιστοσύνη

Είναι πολλοί οι Κινέζοι που ζήτησαν την αναβολή της πορείας της ολυμπιακής φλόγας, προκειμένου να γίνει σεβαστός ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους κάτω από ερείπια και να επικεντρωθεί όλη η κρατική μηχανή στην ανακούφιση των πληγέντων. Αρθρογράφος έγκυρης κινεζικής εφημερίδας σημείωνε προ εβδομάδων ότι η λαμπαδηδοδρομία θα πρεπε να έχει ανασταλεί μέχρις ότου υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο που λέγεται αποκατάσταση των ζημιών. Η κινεζική κυβέρνηση, υπό αυτή την πίεση, ανακοίνωσε την αναστολή της πορείας της φλόγας στις 18 Μαΐου και κήρυξε παράλληλα τριήμερο πένθος. Οι αλλαγές τις οποίες οι ξένοι δημοσιογράφοι είδαν τις δύο εβδομάδες που συγκλόνισαν την Κίνα, μπορεί να μη σηματοδοτούν μια νέα πορεία του Πεκίνου όσον αφορά στο σκέλος της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία θα αποκηρύξουν την παγιωμένη καθημερινή πολιτική τους στα μίντια. Ωστόσο, αν και ατελής, η εικόνα μιας χώρας η οποία ξανοίγεται, ίσως βοηθήσει στο να γίνουν άλλες, πολύ πιο ουσιαστικές αλλαγές. Ενδεχομένως, δε, οι Κινέζοι ηγέτες να πειστούν ότι τα οφέλη από αυτό το άνοιγμα θα ξεπεράσουν το κόστος της αλλαγής τακτικής και πολιτικής. Με λίγα λόγια, θα κερδίσουν σε νομιμότητα και εμπιστοσύνη.

FRANKFURTER ALLGEMEINE

Προσδοκίες για ύφεση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων γεννά προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής. «Πέντε Λιβανέζοι για δύο Ισραηλινούς αιχμαλώτους» είναι η βάση πάνω στις οποίες κινούνται οι μυστικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν και Γερμανοί διαμεσολαβητές. Μετά τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στον Λίβανο και την εκλογή νέου προέδρου, διαφαίνεται στον ορίζοντα μια ύφεση. Ολες οι δυνάμεις της περιοχής που διαδραμάτισαν λόγο στον τερματισμό της κρίσης στον Λίβανο –μεταξύ των οποίων η Συρία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν– ζητούν τώρα από τις εμπλεκόμενες πλευρές κινήσεις καλής θελήσεως.

EL MUNDO

Λιγότεροι φόροι

H πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να τερματιστεί μόνο με μείωση της ζήτησης. Αν το κράτος μειώσει τη φορολογία της βενζίνης, αυτό έχει μόνο μια θετική –πλην όμως πρόσκαιρη– επίδραση. Η κούρσα στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί όσο δεν μειώνεται η ζήτηση. Και τη νύφη θα την πληρώνουν πάντα οι καταναλωτές. Ισως το κράτος να ήταν σε θέση να βοηθήσει με φοροελαφρύνσεις τον τομέα των μεταφορών, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον από τις υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αποσπασματικό και αναποτελεσματικό.

HAARETZ

Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Η θητεία του Εχούντ Ολμερτ, η οποία ξεκίνησε από την ημέρα που ο Αριέλ Σαρόν περιέπεσε σε κώμα, αναμένεται να τελειώσει με την ένορκη κατάθεση του Μόρις Ταλάνσκι. Είναι πολύ πιθανό ότι το τελευταίο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του Ολμερτ θα μοιάζει με ζώνη του λυκόφωτος, στην οποία η θέση του θα είναι κενή στην πράξη, αλλά όχι στη θεωρία. Η ουσία όμως είναι ότι ο Ολμερτ δεν μπορεί να παραμείνει πλέον στην κορυφή της ισραηλινής κυβέρνησης. Το πρακτικό ερώτημα που πρέπει κάποιος να θέσει αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Τι θα συμβεί μετά τον Ολμερτ; Οι δύο εναλλακτικές λύσεις συζητήθηκαν δημοσίως λίγο πριν από τη γενική κατακραυγή εις βάρος του Εχούντ Ολμερτ με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση διαφθοράς. Προχθές, ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, επανάφερε το θέμα στην επικαιρότητα, πετώντας το μπαλάκι στην αυλή του κόμματος Καντίμα. Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Εργατικών, αλλά με έναν άλλον εκπρόσωπο του κόμματος Καντίμα στην ηγεσία, ή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μια τρίτη εναλλακτική λύση, ο σχηματισμός δηλαδή μιας εντελώς διαφορετικής κυβέρνησης στη σημερινή Βουλή (Κνεσσέτ), δεν είναι ρεαλιστική, δεδομένου ότι 61 μέλη της δεν θα ψηφίσουν γι’ αυτήν. Ο Εχούντ Μπάρακ έχει δίκιο να ενδιαφέρεται για την πρώτη επιλογή. Η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα ωφελούν περισσότερο το Ισραήλ απ’ ό,τι οι πρόωρες εκλογές.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc