Επισκόπηση τύπου | 27.05.2008

SZ: «Εκατομμύρια για τα ελληνικά κόμματα»

Στην πρώτη της σελίδα στο οικονομικό τμήμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στη δίκη της Siemens και στην κατάθεση του Σίκατσεκ, ο οποίος ομολόγησε ότι χρηματοδοτούνταν τα δύο μεγάλα κόμματα στη Ελλάδα.

«Εκατομμύρια για τα ελληνικά κόμματα». Με αυτό τον τίτλο επιγράφουν το ρεπορτάζ τους από το Μόναχο οι Μάρκους Μπάλζερ και Κλάους Οτ.

«Η επιχείρηση δωροδοκούσε τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα για να παίρνει δουλειές, δήλωσε χθες ο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Παραδέχθηκε στο δικαστήριο πως ήταν αυτός ο οποίος διαχειριζόταν τα μαύρα ταμεία.» Και το άρθρο συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο όμιλος με έδρα το Μόναχο εκτός του ότι δωροδοκούσε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δωροδοκούσε και τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Ο Σίκατσεκ δήλωσε, ότι ο πρώην διευθυντής της Siemens Hellas, χρόνο με το χρόνο ζητούσε και έπαιρνε χρήματα ‘για την καλλιέργεια των πολιτικών σχέσεων’. Τα χρήματα σύμφωνα με τον τότε διευθυντή της Siemens Hellas, πήγαιναν στα δύο μεγάλα κόμματα. Τον μάνατζερ απομάκρυνε η Siemens το 2007.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην παραδοχή του Σίκατσεκ ότι ήταν αυτός που επί χρόνια διοχέτευε χρήματα στα μαύρα ταμεία εν γνώσει των προϊστάμενων του. «Τα μαύρα ταμεία ήταν κοινό μυστικό στη Siemens. Φυσικά και γνώριζα, όπως γνώριζαν όλοι ότι έπρεπε να πληρώνουμε προμήθειες για μας αναθέτουν έργα. Οι προϊστάμενοι του γνώριζαν και για τον χρηματισμό των δυο κομμάτων στην Ελλάδα. Τα χρήματα τα ζητούσε ο διευθυντής της Siemens Hellas από τους προϊστάμενους. Μέσω μιας εταιρείας και μιας τράπεζας στο Μονακό πήγαιναν τα χρήματα στην Αθήνα. Για την Ελλάδα η Siemens ξόδευε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δωροδοκίες. Κατά την ανάκριση ο Σίκατσεκ είχε δηλώσει πως έτσι πήραν την ανάθεση ενός έργου για τους Ολυμπιακούς του 2004, αφού συνεργάτες της εταιρείας «λάδωσαν» πολλά υπουργεία.»

Ο Σίκατσεκ αναφέρθηκε επίσης και στον ΟΤΕ στον οποίο θα συμμετάσχει και η Deutsche Telekom. H Siemens ομολόγησε ο Σίκατσεκ «ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για ένα πρόγραμμα που ακόμα ‘τρέχει’ στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε το 1997. Η αξία του προς ανάθεση έργου ξεκίνησε τότε από το 1δις μάρκα και έφθασε στο 1δις ευρώ. Για ‘προμήθειες’ δόθηκαν 85 εκατομμύρια μάρκα.»

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Και η Süddeutsche Zeitung σημειώνει : «Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Siemens προκλήθηκε πιθανότατα σοβαρή οικονομική ζημία στον ελληνικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να ζητήσει υπό προϋποθέσεις εκ των υστέρων από τη Siemens εκπτώσεις ή μειώση των τιμών, αναφέρεται σε σημείωση στο έγγραφο της Siemens μετά από μια συνομιλία το 2006 στην Αθήνα. Στην περίπτωση που ένας ανταγωνιστής θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες τιμές, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να καταγγείλει το συμβόλαιο. Ο ΟΤΕ όμως δεν χρησιμοποίησε καμία ρήτρα, με αποτέλεσμα η Siemens να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη.»

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»