Εν όψει γαλλικής προεδρίας
Απειλούν τις μεταρρυθμίσεις οι πολιτικές αντιθέσεις για πλήρη ένταξη, λέει η Τουρκία
Ο Αλί Μπαμπατζάν με τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Ρούπελ στις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Με το βλέμμα στην επερχόμενη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η πολιτική αντίθεση ορισμένων χωρών στην ένταξη της χώρας του στην Ένωση απειλεί να επιβραδύνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας με το πέρας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλί Μπαμπατζάν ανέφερε ότι η αντίθεση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αφησε ακόμη εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για το γεγονός ότι ορισμένα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου είναι μπλοκαρισμένα λόγω των επιφυλάξεων που έχουν διατυπώσει ορισμένα κράτη-μέλη, κάτι που όπως εξήγησε έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός δεν μίλησε συγκεκριμένα για κάποια χώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι η Γερμανία εισηγείται προνομιακή σχέση έναντι πλήρους ένταξης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί -ο οποίος και αναλαμβάνει από 1ης Ιουνίου τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ- τάσσεται ανοιχτά κατά ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι εάν ο στόχος της ένταξης αλλάξει τότε διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπειες και στο γενικότερο πνεύμα των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια τέτοια περίπτωση για την Τουρκία «να επιλέξει άλλο δρόμο»

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντμίτρι Ρούπελ, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας ουσιαστικά την κοινή θέση που παρουσίασαν οι «27» στην τουρκική πλευρά, ο Ντμίτρι Ρούπελ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ντ.Ρούπελ επέμεινε ακόμη στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και σεβασμού των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αναφέροντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τις σχέσεις στρατού-πολιτικής, την ελευθερία έκφρασης, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των συνδικάτων.

Από πλευράς του, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω πρόοδος στην ενταξιακή πορεία βρίσκεται «στα χέρια της ίδιας της Τουρκίας».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή πορεία: «Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει συνηθισμένη υπόθεση και ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επιταχυνθούν εάν η Τουρκία λάβει μέτρα για την εγγύηση της ελευθερίας του λόγου, τη δημιουργία ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και εάν ευθυγραμμίσει τους κανόνες ανταγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Το καλύτερο 'φάρμακο' για να αναζωογονηθεί η πορεία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε ο κοινοτικός επίτροπος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»