Η Ευρώπη Σήμερα |

Τα σχέδια της Κομισιόν για τη Μεσογειακή Ένωση

Διαφορετική, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, δομή και σύσταση θα έχει η Μεσογειακή Ένωση εάν τελικά περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν. Επικεφαλής ο Νικολά Σαρκοζί αλλά μόνον κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε προτείνει μία συμμαχία των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης με εκείνες της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής. Εν ολίγοις ένα μικρό κλαμπ του οποίου θα ηγούνταν ο ίδιος προσωπικά. Η Μεσογειακή Ένωση θα είναι όμως εντέλει ανοιχτή προς όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ ενώ ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος θα είναι επικεφαλής της αλλά μόνον κατά τους πρώτους έξι μήνες.

Ο ρόλος του Σαρκοζί

Στο κενό έπεσαν τα σχέδια του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την Μεσογειακή Ένωση. Ο ίδιος ήθελε να είναι επικεφαλής του νέου εγχειρήματος κατά τα πρώτα δύο χρόνια, ωστόσο η Κομισιόν βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις κοινοτική επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ: «Είμαστε θεματοφύλακας των συμφωνιών. Η συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει έναν μόνιμο πρόεδρο από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ. Αυτοί θα είναι λοιπόν ο μελλοντικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Αλλά ο πρώτος πρόεδρος που θα είναι ο ‘νονός’ του νέου εγχειρήματος θα είναι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί».

Επικεφαλής αλλά μόνον κατά τους πρώτους 6 μήνεςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Επικεφαλής αλλά μόνον κατά τους πρώτους 6 μήνεςΟ κ. Σαρκοζί θα ηγηθεί λοιπόν αρχικώς της Μεσογειακής Ένωσης, αλλά μόνον μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και τελειώνει η γαλλική προεδρία. Είναι οι εξελίξεις χαστούκι για τον γάλλο πρόεδρο, ρωτήθηκε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, γάλλος ευρωβουλευτής Ζοζέ Ντολ; «Θα μπορούσε να το πει κανείς αλλά ξέρουμε τον πρόεδρό μας και προσωπικά τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Κάνει πάντα ‘μεγάλες προτάσεις’ αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχει καταρχήν πάντα ομοφωνία στη γαλλο-γερμανική συνεργασία και στη συνέχεια φυσικά σε όλη την Ευρώπη».

Τι προβλέπεται

Πριν από 12 χρόνια είχε αρχίσει με την απόφαση της Βαρκελώνης ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες στη βόρεια Αφρική και τη Εγγύς Ανατολή. Ο στόχος ήταν να συσταθεί μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μέχρι το 2010. «Το σημαντικό και παράλληλα καινούριο που θα δώσει νέα πνοή στη διαδικασία», εξήγησε η κα. Βάλντνερ, «είναι η πρόταση της συνπροεδρίας, ένας πρόεδρος από αυτή την πλευρά και ένας από τη νότια. Επίσης δυνατά και ορατά πρότζεκτ που βλέπει με καλό μάτι κάθε πολίτης, για παράδειγμα μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι».

Στόχος επίσης η συγκρότηση μίας μόνιμης γραμματείας που θα αξιολογεί τα πεπραγμένα που εκτός από τους αυτοκινητόδρομους, αφορούν μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και την καθαριότητα στις ακτές της Μεσογείου. Πού θα έχει την έδρα της η γραμματεία αυτή καθώς και μία σειρά άλλων ζητημάτων θα κληθούν να απαντήσουν οι 27 κατά την ιδρυτική σύνοδο της Μεσογειακής Ένωσης στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι.

Κώστας Συμεωνίδης


Comments

lornion said…
φοβάμαι μη τυχόν και χαθεί ο μπούσουλας στην Ευρώπη Τα ανοίγματα στην Ανατολή ,που θεωρούνται θετικά για το μέλλον της, νομίζω να μη συνάδουν επί του παρόντος με τα μεσογειακά ανοίγματα του Γάλλου Προέδρου στην παρούσα συγκυρία,καίτοι σαν επιδίωξη μελλοντική ,θάναι ωφέλιμα για τον όλο της Ευρώπης περίγυρο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»