Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-06-08
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Γκρούεφσκι

Του Σταυρου Τζιμα

Μεταξύ των ελληνοαλβανικών συμπληγάδων θα βρεθεί απο αύριο ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νικητής των σημερινών εκλογών στην ΠΓΔΜ.

Ο εθνικιστής ηγέτης θα κληθεί –ακόμα και αν το κόμμα του λάβει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο– να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Αλβανούς και αμέσως μετά να δρομολογήσει τις διαδικασίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με την Αθήνα.

Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, παρότι πολύ εύκολα θα κερδίσει, κατά τα φαινόμενα, τις εκλογές.

Ο Γκρούεφσκι θα πρέπει να δώσει και στους Αλβανούς και στους Ελληνες, αλλά αν το κάνει, θα έρθει σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση και την εθνικιστική ρητορική που του έδωσαν τη νίκη.

Αμεση προτεραιότητά του θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, και εδώ ο πανίσχυρος Αλί Αχμέτι τον περιμένει με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».

Ο ηγέτης του UCK αξιώνει από τους Σλαβομακεδόνες συγκυβέρνηση, με τη συμμετοχή του πρώτου σε δύναμη αλβανικού κόμματος –που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι το δικό του– προειδοποιώντας πως «αν και αυτή τη φορά δεν γίνει σεβαστή η βούληση της πλειοψηφίας των Αλβανών ψηφοφόρων, τότε κάποιοι άλλοι θα φέρουν την ευθύνη για δυσμενείς εξελίξεις στη χώρα».

Η απειλή είναι ευθεία: Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, το Τέτοβο θα πάρει «φωτιά». Εχει σημασία με ποιο αλβανικό κόμμα θα συνεταιριστεί ο Γκρούεφσκι; Ασφαλώς, και μάλιστα μεγάλη: Η αφαίρεση του δικαιώματος επιλογής και η «ex officio» συμμετοχή του μεγαλύτερου σε δύναμη αλβανικού σχηματισμού αποτελεί άλμα για την de facto ομοσπονδιοποίηση του κράτους που προωθούν οι Αλβανοί και προκαλεί ανατριχίλα στους Σλαβομακεδόνες.

Αλλα ακόμα και αν ο Γκρούεφσκι δεχθεί ως συμπρωθυπουργό τον Αχμέτι, ο πρώην «αρχιτρομοκράτης», δεν θα καθίσει στην κυβερνητική καρέκλα χωρίς ανταλλάγματα και αυτά προβλέπονται επώδυνα για τη σλαβομακεδονική πλευρά: Θα ζητήσει προγραμματικό κείμενο με δεσμεύσεις για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθιέρωση ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας, χρήση αλβανικών συμβόλων κ.ά.

Με δύο λόγια, αμφισβήτηση του μακεδονικού χαρακτήρα του κράτους!

Η διαπραγμάτευση προβλέπεται σκληρή και όπως λένε ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, ο Αχμέτι ζεσταίνει ήδη το «τηγάνι με το λάδι».

Το παζάρι με τους Αλβανούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν προβλέπεται να τελειώσει γρήγορα και εν τω μεταξύ ο χρόνος θα κυλάει εις βάρος της τελευταίας, για φέτος τουλάχιστον, ευκαιρίας για πρόσκληση της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι η 9η Ιουλίου, όταν θα γίνει η τελετή υποδοχής της Αλβανίας και της Κροατίας.

Ο Γκρούεφσκι δεν άνοιξε επ’ αυτού προεκλογικά τα χαρτιά του. Δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από την αδιάλλακτη στρατηγική του, που όμως στο Βουκουρέστι τού έκλεισε την πόρτα του ΝΑΤΟ.

Στις Βρυξέλλες, οι σύμμαχοι περιμένουν(;) να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Αθήνα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Στα Σκόπια, ωστόσο, οι εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών αλλά και πολιτικών αναλυτών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες επ’ αυτού.

Κατ’ αρχήν, δεν πιστεύουν ότι πριν από τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Το σπουδαιότερο όλων, όμως, είναι αν ο Γκρούεφσκι θέλει ή μπορεί να κάνει βήματα πίσω ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.

Ο ίδιος εμφανίζεται να πιστεύει βαθιά αυτά που λέει και φυσικά δεν θα του είναι καθόλου εύκολο να τα απαρνηθεί «πριν αλέκτορα φωνήσαι», αφού με τη ρητορική της εποχής του Ιλιντεν και του Γκότσε Ντέλτσεφ κέρδισε τις εκλογές. Ετσι όμως και η διένεξη με την Αθήνα θα διαιωνίζεται και οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας για ευρωατλαντική πορεία δύσκολα θα επιτευχθούν. Θα μπορέσει να επωμισθεί ένα τόσο βαρύ τίμημα;

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»