Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

HERALD TRIBUNE

Τα λάθη του Μπέκι

Επικίνδυνες θεωρίες για το έιτζ, υπερβολικά μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, διευκολύνσεις προς τον Ρ. Μουγκάμπε και εκ των υστέρων προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω ακροτήτων από τις εξαγριωμένες ομάδες των Νοτιοαφρικανών αλητών που στράφηκαν εναντίον απελπισμένων προσφύγων από τη Ζιμπάμπουε και άλλων Αφρικανών μεταναστών. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κληρονομιά του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι. Ούτε ο πιο ευφάνταστος πολίτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν τέτοιο διάδοχο για τον σπουδαίο Νέλσον Μαντέλα, μια προσωπικότητα που σφράγισε τον 20ό αιώνα. Ο Μαντέλα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μεγάλος ηγέτης που συνέβαλε στην ειρηνική μετάβαση από το μισητό καθεστώς του απαρτχάιντ στη δημοκρατία. Ομως, αν η Ιστορία αποφασίσει κάποια στιγμή να σταθεί στον Μπέκι, θα τον καταχωρίσει ως τον άνθρωπο που υπό την ιδιότητα του υπουργού Υγείας πρότεινε το σκόρδο και τις ρίζες παντζαριών ως θεραπεία των πέντε εκατομμυρίων πολιτών, προσβεβλημένων από τον ιό του έιτζ. Παράλληλα, δε, ως τον πολιτικό που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την οικονομική και πολιτική ισχύ της Νοτίου Αφρικής για να σταματήσει τις βιαιοπραγίες στη Ζιμπάμπουε.

THE NEW YORK TIMES

Η επιλογή του αντιπροέδρου

Η πρώτη σκέψη ως προς το ποιον θα έπρεπε να επιλέξει ο Μπαράκ Ομπάμα ως αντιπρόεδρο για να εξισορροπήσει τη δική του προσωπικότητα, είναι να έβρισκε έναν βετεράνο λευκό στρατηγό. Ας πούμε… έναν Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Ο Τζον Μακέιν από την πλευρά του θα ’πρεπε να διαλέξει έναν νεότερο. Αρα κι εκείνος θα ’πρεπε να ορίσει τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Αστεία πράγματα. Οπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, η επιλογή των προεδρικών αντιπροέδρων δεν έχει την παραμικρή επιρροή σε κράτη–κλειδιά και σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Ενας αντιπρόεδρος, όμως, μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση. Δείτε τι έγινε με τον Τσένι, για παράδειγμα. Γι’ αυτό, ο προεδρικός υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει τον αντιπρόεδρο με κριτήριο την αποτελεσματική διακυβέρνηση, ώστε να μπορεί να επανεκλεγεί στη δεύτερη τετραετία. Αν εκλεγεί ο Ομπάμα θα βρεθεί αυτομάτως περιτριγυρισμένος από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος και από προέδρους επιτροπών, διψασμένους να καταλάβουν την εξουσία. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς ίσως να έχουν απολαύσει τη ρητορική του Ομπάμα περί αλλαγής, αλλά στην πράξη μάλλον ελάχιστοι προτίθενται να βοηθήσουν ώστε να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή. Απλώς θέλουν να εισπράττουν το χρήμα και φυσικά ξέρουν να παίζουν το παιγνίδι καλά. Επομένως, ο Ομπάμα χρειάζεται έναν αντιπρόεδρο, ο οποίος θα γνωρίζει το πολυδαίδαλο σύστημα εξουσίας στην Ουάσιγκτον.

ARAB NEWS

Σαουδική Αραβία και βοήθεια

Η δωρεά ύψους 500 εκατ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας προς τον ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, προκειμένου να αμβλυνθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης, ουσιαστικά θα πρέπει να καταργεί τον μύθο ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τους φτωχούς. Η δωρεά –η μεγαλύτερη ίσως συγκριτικά μ’ εκείνες των άλλων χωρών– είναι προφανές ότι δεν θα συμβάλει στον τερματισμό της κρίσης, αλλά μπορεί να λύσει το άμεσο πρόβλημα της ανεύρεσης χρημάτων για να τραφούν 73 εκατ. άνθρωποι σε 78 χώρες, σε μια εποχή κατά την οποία η άνοδος των τιμών των τροφίμων άγγιξε το 35%, Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις, κυρίως ισλαμοφοβικές, θεωρούν πως η χειρονομία αυτή ανήκει στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων. Ομως η Σαουδική Αραβία υπήρξε πολλές φορές ώς σήμερα γενναιόδωρη σε θέματα διεθνούς βοήθειας. Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει διαθέσει πάνω από 85 δισ. δολάρια σε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Και κάτι ακόμη: Η Σαουδική Αραβία δεν κάνει διακρίσεις, χορηγεί βοήθεια τόσο στους μουσουλμάνους όσο και σε μη μουσουλμάνους. Το Ριάντ πράττει αυτό που οφείλει να πράξει, καιρός τώρα να πάρουν τη σκυτάλη άλλα κράτη. Οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες υπήρξαν πάντοτε γενναιόδωροι σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά οι δωρεές από άλλες υγιείς οικονομικά χώρες δεν είναι σπουδαίες. Κι είναι γεγονός ότι ορισμένες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν έχουν δώσει απολύτως τίποτα. Επιλογή τους, φυσικά, αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι ανεύθυνη και ανήθικη.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»