η Ευρώπη σήμερα. 30.05.2008- dw


Αυτοί οι Ρομά δεν είναι δικοί μας

Από την ένταξη πέρυσι της Ρουμανίας στην ΕΕ οι Ρομά της χώρας εκμεταλλεύονται την άρση των περιορισμών στη διακίνηση και μεταναστεύουν. Κατά προτίμηση στην Ιταλία, αλλά είναι ανεπιθύμητοι

Περίπου 60.000 Ρομά από τη Ρουμανία έχουν μεταβεί στην Ιταλία και κατασκηνώνουν στην περιφέρεια μεγαλουπόλεων, Μιλάνο, Ρώμη, Νάπολη. Ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι άνοιξε μέτωπο κόντρα στους Ρομά. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η πλειοψηφία της συμπολίτευσης πέρασε ένα «πακέτο νόμων ασφαλείας», το οποίο χαράσσει καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους Ιταλούς και τους παράνομους μετανάστες. Οι ποινές κράτησης λαθρομεταναστών είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερες απ΄ ότι για τους Ιταλούς, ενώ επιτρέπεται και η κατάσχεση ενοικιαζόμενων από λαθρομετανάστες κατοικιών.

Δεν πειράξαμε κανέναν

Τέσσερις σκηνές και ένα σαράβαλο τροχόσπιτο έχουν όλα κι όλα αρκετές οικογένειες Ρομά που τα έχουν στήσει κοντά στη μεγάλη οδική αρτηρία, δίπλα στη βιομηχανική ζώνη του Μιλάνου. Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό. Οι παράγκες που είχαν στήσει ξηλώθηκαν από την αστυνομία. «Δεν ξέρω γιατί το έκαναν, εμείς τα είχαμε όλα σε τάξη, καθαρά», διαβεβαιώνει μία γυναίκα. «Δεν πειράξαμε κανέναν» προσθέτει.

Ρομά από τη Ρουμανία περιμένουν στην Κολωνία λεωροφορείο για να τους μεταφέρει στη ΡουμανίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ρομά από τη Ρουμανία περιμένουν στην Κολωνία λεωροφορείο για να τους μεταφέρει στη Ρουμανία

Ωστόσο το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Οι Ιταλοί ντόπιοι διαμαρτύρονται για αύξηση της εγκληματικότητας μετά την έλευση των Ρομά από βαλκανικές χώρες.

Παραμονή μόνο σε όσους έχουν σπίτι και δουλειά

Στην περιφέρεια του Μιλάνου υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί περί τους 10.000, οι 1900 είναι σε λίστα απέλασης. Η αστυνομία διαπιστώνει ότι οι μισοί από αυτούς είναι ιταλοί υπήκοοι και δεν μπορούν να απελαθούν, κομφούζιο. Για τις δημοτικές αρχές ένα είναι καθαρό: οι Ρομά πρέπει να φύγουν και μελλοντικά να μην επιτρέπεται φτάνουν στην πόλη. «Πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που θα προβλέπει την άδεια παραμονής στην πόλη σε εκείνους που διαθέτουν διαμονή και θέση εργασίας», λέει η δήμαρχος του Μολάνου Λετίζια Μοράτι. Αλλά αυτά ακριβώς είναι που δεν διαθέτουν οι Ρομά και πολύ περισσότερο οι μετανάστες Ρομά: σπίτι και δουλειά. Η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου επισημαίνει ότι αν προχωρήσουν σε μαζικές απελάσεις θα έχον πρόβλημα με την ΕΕ.

Θέμα χρόνου οι συγκρούσεις με θύματα

Η κόντρα για τους παράνομους καταυλισμούς των Ρομά στο Μιλάνο είναι δείγμα για ανάλογα προβλήματα που έχουν και άλλες μεγαλουπόλεις της Ιταλίας. Στη Νάπολη οργισμένοι κάτοικοι πυρπόλησαν πριν από μερικές ημέρες παράνομους καταυλισμούς, εκατοντάδες Ρομά μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε ασφάλεια. Στη Ρώμη έγιναν επιθέσεις σε τρία καταστήματα τροφίμων. Θύματα μέχρι τώρα δεν υπήρξαν. Αλλά πολλοί φοβούνται ότι αυτό είναι θέμα χρόνου.

Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»