Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

HERALD TRIBUNE

Επισιτιστικά

Η παγκόσμια κρίση στα τρόφιμα δεν οφείλεται σε μείωση της παραγωγής. Είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ζήτησης. Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόβλημα που απαιτεί ταχεία αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από μια παγκόσμια συνεργασία. Κι αυτό γιατί, ενώ η αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει μόνον ένα μικρό κομμάτι της αυξημένης ζήτησης τροφίμων, στην πραγματικότητα συμβάλλει στην αλλαγή των κλιματολογικών αλλαγών, που μακροπρόθεσμα θα απειλήσουν τη γεωργία. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η θέση της γυναίκας αλλάζει στις αναπτυσσόμενες ή τις φτωχές χώρες και τα κορίτσια πηγαίνουν πλέον στο σχολείο.

THE NEW YORK TIMES

Επιβράβευση

Ο Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., θα επισκεφθεί την Τεχεράνη για να παρουσιάσει ένα βελτιωμένο πακέτο προτάσεων. Ορισμένοι Ιρανοί διατείνονται ότι το πακέτο διαφέρει ελάχιστα από εκείνο που δημοσιοποιήθηκε το 2006. Ας ελπίσουμε ότι κάνουν λάθος. Πριν από την επίσκεψη του Χαβιέ Σολάνα, οι μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να συμφωνήσουν σε μια πολύ πιο ουσιαστική λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτοχρόνως την επιβράβευση και την τιμωρία. Οι συνετοί της διεθνούς πολιτικής εκτιμούν ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αν, ωστόσο, το Ιράν επιμένει στην αδιάλλακτη στάση του γύρω από τα πυρηνικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, κυρώσεις πολύ πιο αυστηρές από αυτές που Κίνα και Ρωσία σχεδιάζουν.

LE FIGARO

Νέα συνεργασία

Η Ρωσία παίρνει πολύ σοβαρά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στιγμή που οι 27 χώρες-μέλη συμφωνούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μαζί της πάνω σε νέα στρατηγική συμφωνία. Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι, λίγο πριν ο Σαρκοζί αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τις 7 Μαΐου, ο Πούτιν είναι επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, κι όχι της χώρας, αλλά διατηρεί την υψηλή επιστασία, κυρίως όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα. Η συζήτηση βεβαίως πάνω στη νέα συνεργασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Μόσχα αρνείται να υπογράψει τη χάρτα της ενέργειας, που αποσκοπεί στο άνοιγμα του ρωσικού ενεργειακού τομέα σε ευρωπαϊκές επενδύσεις.

L'EXPRESS

Δύναμη του ΟΗΕ

Τελικά, θα χρειαστεί να ζήσουμε κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες για τρεις λόγους: πρώτον γιατί ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά δύο δισ. τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεύτερον γιατί οι αγρότες μεταναστεύουν στις άκρες των μεγαλουπόλεων, διογκώνοντας τις περαιτέρω και τρίτον γιατί οι κλιματολογικές αλλαγές θα προκαλούν όλο μεγαλύτερες και φονικότερες καταστροφές. Τα θύματα θα είναι βεβαίως οι φτωχοί, είτε ζουν σε προβληματικές χώρες, όπως η Μιανμάρ, είτε ζουν σε πλούσιες χώρες, όπου όμως δεν προστατεύονται από το κράτος. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη με τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη. Eχει, επομένως, σημασία να εφαρμόσουμε συστήματα ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων, όπως μια καλά εξοπλισμένη πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»