Πολλαπλάσια άνοδος τιμών καταγράφεται στην Ελλάδα


Σε σύγκριση με τις ανατιμήσεις στις άλλες αγορές της Ευρωζώνης

Εως και πενταπλάσιες είναι οι αυξήσεις τιμών που καταγράφονται στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη, σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η ένταση του πληθωριστικού σοκ στη χώρα μας, που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, μπορεί να προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τον Απρίλιο, το ψωμί και τα ζυμαρικά ανατιμήθηκαν κατά 9,2% στην Ευρωζώνη, ενώ στη χώρα μας κατά 14,8%. Δηλαδή η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν κατά 61% υψηλότερη απ' ό,τι στην Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτή η τεράστια απόκλιση είναι συγκυριακή. kathimerini 1.06.2008

Ομως, τα αναλυτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον πληθωρισμό των τελευταίων οκτώ ετών, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», είναι καταλυτικά και αποδεικνύουν ότι κάτι σαθρό υπάρχει στη διαμόρφωση των τιμών στην Ελλάδα, όπου το πρόβλημα είναι διαχρονικό και διαρθρωτικό.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»