Χρονοδιάγραμμα στο Σκοπιαν -καθημερινή

Χρονοδιάγραμμα στο Σκοπιαν

Tου Αθανασιου Ελλις

Την Κυριακή οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα ψηφίσουν για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα κληθεί να προωθήσει δύο στρατηγικούς στόχους: την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ομως, το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη γνωστό και βασίζεται στα παρακάτω δεδομένα:

1) Η ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα διασφαλίσει την εσωτερική ενότητα της χώρας, θα την θωρακίσει από ενδεχόμενους εξωτερικούς κινδύνους, και θα συμβάλει στην οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία.

2) Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, που αποτελεί διακαή πόθο, όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του συνόλου της κοινωνίας της γείτονος, θα πρέπει να συναινέσει η Ελλάδα καθώς η διεύρυνση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε. απαιτεί ομοφωνία.

3) Η Αθήνα, με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου, έχει μετακινηθεί από τη θέση που επίσημα υποστήριζε τα τελευταία 15 χρόνια, ότι η οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του», και δέχεται σύνθετη ονομασία.

4) Εάν δεν συμφωνήσει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, που έχει καρπωθεί τη σθεναρή στάση που τήρησε στο Βουκουρέστι, θα είναι πιο δύσκολο για την επόμενη να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία λόγω του πιθανού πολιτικού κόστους.

5) Στο κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο του 2008 η Γαλλία, που υποστήριξε την Ελλάδα στο Βουκουρέστι, θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό του αιτήματος της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ε.Ε. το οποίο θα κριθεί τον Οκτώβριο.

6) Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος υπήρξε ο σθεναρότερος υποστηρικτής της ένταξης των Σκοπίων, θα ήθελε να κλείσει το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της προεδρίας του και, για ευνόητους λόγους, ει δυνατόν πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Ιουλίου, έτσι ώστε η ΠΓΔΜ να υπογράψει μαζί με την Αλβανία και την Κροατία τη συμφωνία ενταξιακής διαδικασίας, το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι επίπλαστο, και θα ήταν λάθος στον βωμό της υλοποίησής του να θυσιασθεί η αναγκαία προεργασία που θα επιτρέψει την ευόδωση της διαμεσολάβησης. Ιδιαίτερα δε, εάν υπό την πίεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας ο κ. Νίμιτς βιαστεί και απαιτήσει άμεσα απαντήσεις πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια.

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα είχε μια καλά προετοιμασμένη προσπάθεια που θα εκδηλωνόταν σταδιακά εντός των επομενων τριών μηνών. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος μπορεί να υπάρξει η αναγκαία ζύμωση στο εσωτερικό των δύο χωρών, και κυρίως στην ΠΓΔΜ η οποία αυτή τη στιγμή ζει την ακραία συνθηματολογία που συχνά παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους. Θα πρέπει να δοθεί στον πρωθυπουργό που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής ο αναγκαίος χρόνος για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για τον έντιμο συμβιβασμό, για τον οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, έχουν προετοιμάσει την ελληνική.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»