Διαστάσεις | 25.08.2008

Η διένεξη για τη νεκρή ζώνη στη Γεωργία
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η σύγκρουση στη Γεωργία οδηγεί σε νέα ένταση Ρωσίας – Δύσης λόγω της διένεξης για τη νεκρή ζώνη.

Την προηγούμενη Παρασκευή η Μόσχα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την Γεωργία, όμως φαίνεται ότι υφίστανται ακόμη ρωσικές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία όπως το λιμάνι Πότι στη Μαύρη θάλασσα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και καταγγελίες ότι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν ακόμη θέσεις-κλειδιά στην κεντρική Γεωργία.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει 8 σημεία ελέγχου στα σύνορα Νότιας Οσσετίας-Γεωργίας και 18 στα σύνορα Αμπχασίας-Γεωργίας.

Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή πρόκειται για δημιουργία νεκρής ζώνης με στόχο την ασφάλεια των πολιτών των δύο επαρχιών.

Ρώσοι στρατιώτες στη ΓεωργίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ρώσοι στρατιώτες στη Γεωργία



Δεν τηρείται η συμφωνία των 6 σημείων



Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε χθεσινή της συνέντευξη στο Δεύτερο Κανάλι της κρατικής τηλεόρασης δήλωσε ότι:



«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε η Ρωσία δεν τηρεί τη συμφωνία των 6 σημείων. Π.χ. υπάρχουν ακόμη στρατιωτικές μονάδες στο Πότι.

Το λιμάνι αυτό είναι στρατηγικό σημείο, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στη νεκρή ζώνη. Δηλαδή το σχέδιο των 6 σημείων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν τηρείται.»



Για τη Γερμανίδα καγκελάριο οι παραβιάσεις αυτές του σχεδίου των 6 σημείων συνιστούν σημεία τριβής, διότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη της προς τον Ρώσο πρόεδρο με τον οποίο συζήτησε το σχέδιο των 6 σημείων:



«το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει κανείς από τους δυο μας να απογοητεύει τον άλλον, διότι αυτά τα ίχνη μένουν.»





Όχι στο πάγωμα των σχέσεων με τη ΡωσίαΟι πρώτοι ατσάλινοι σωλήνες του ρωσογερμανικού αγωγού στην Βαλτική εγκαταστάθηκαν στο ΣάσνιτςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι πρώτοι ατσάλινοι σωλήνες του ρωσογερμανικού αγωγού στην Βαλτική εγκαταστάθηκαν στο Σάσνιτς



Στοχεύει η Γερμανίδα καγκελάριος να ακολουθήσει τις φωνές εκείνων που καλούν στην απομόνωση της Ρωσίας;

Στοχεύει να παγώσει τις σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας;

Όχι απαντά η Άγκελα Μέρκελ διότι:



«Στόχος μου είναι να εκπροσωπήσω τα γερμανικά συμφέροντα και αυτό σημαίνει διμερείς σχέσεις και με τη Ρωσία.

Γι’ αυτό δεν τίθεται ζήτημα νέας εποχής παγετώνων. Πρέπει όμως να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι αρχές μας.

Και το δικαίωμα της συνοχής της κρατικής υπόστασης μιας χώρας είναι μια από τις αρχές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Στόχος μου να εκπροσωπήσω τα γερμανικά συμφέροντα"(25.08.08)



Η Γερμανία δια στόματος του Υπεξ Σταϊνμάγερ καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τους αποκλεισμούς σε νευραλγικά σημεία του οδικού δικτύου της Γερωγίας, σε σιδηροδρομικούς κόμβους και σε θαλάσσια στρατηγικά σημεία.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε την αύξηση του αριθμού των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή κατά 20 άτομα.



Που θα οδηγήσει αυτή η ένταση είναι άγνωστον.



Το σίγουρο είναι ότι, όπως γράφει η κυριακάτικη Le Monde, «η νέα οικονομική ελίτ της Ρωσίας είναι η καλύτερη σύμμαχος για τη δυτική διπλωματία» και αυτό διότι:



«Οι Ρώσοι βιομήχανοι και κολοσσοί της οικονομίας μπορεί να συμφωνούν με τον Πούτιν στην διεύρυνση της ρωσικής ισχύος και την απάλειψη των ταπεινώσεων της μετασοβιετικής εποχής, αλλά ενώ αυτός ονειρεύεται με γνώμονα το παρελθόν, εκείνοι οραματίζονται με γνώμονα το μέλλον».

Θα υπερισχύσουν τα ρωσικά, οικονομικά συμφέροντα της «πληγωμένης ρωσικής ψυχής»;


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc