Τρεις δυναστείες σε ένα συνέδριο

The New York Times

Καμία από τις δύο πολιτικές δυναστείες -ούτε οι Κένεντι, ούτε οι Κλίντον- δεν ήθελε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Η έναρξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Ντένβερ όμως, έφερε στην επιφάνεια μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά, είδαμε το γλυκόπικρο φόρο τιμής που απέτισε το κόμμα στον Γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι που υποφέρει από καρκίνο και, από την άλλη, νιώσαμε την ένταση στις διαπραγματεύσεις των Κλίντον σχετικά με τους όρους παράδοσης του κόμματος στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Κένεντι που τάχθηκε στο πλευρό του κ. Ομπάμα από τον περασμένο Ιανουάριο, ήλπιζε ότι την περασμένη Δευτέρα θα είχε την ευκαιρία να χρίσει με κάθε επισημότητα τον διάδοχό του. Ωστόσο, η βραδιά έμοιαζε με ύστατο αποχαιρετισμό στον τελευταίο από τους περιβόητους αδερφούς της αμερικανικής πολιτικής ζωής, τόσο φορτισμένο συναισθηματικά, που παραλίγο να επισκιάσει την κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς και σύζυγο του υποψηφίου προέδρου, κυρία Μισέλ Ομπάμα.

Τη στιγμή λοιπόν που η μία πολιτική δυναστεία απολάμβανε τις δάφνες της αναγνώρισης του έργου της, η άλλη ισχυρή οικογένεια του Δημοκρατικού Κόμματος μαχόταν για την προστασία της πολιτικής της κληρονομιάς. Η γερουσιαστής Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και ο Μπιλ Κλίντον ήλπιζαν κάποτε ότι το φετινό συνέδριο θα τους ανήκει, ότι θα λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην προηγούμενη και τη μελλοντική τους θητεία στο Λευκό Οίκο. Αντ' αυτού, συμβιβάστηκαν με περιορισμένους, υποστηρικτικούς επί της ουσίας, ρόλους.

Αναμφίβολα, τις πιο δύσκολες ώρες τις πέρασε η κυρία Κλίντον. Αρχικά αναγκάστηκε να αντικρούσει τα ίδια της τα επιχειρήματα εναντίον του κ. Ομπάμα, τα οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζον Μακέιν σε τηλεοπτικό σποτ. Στη συνέχεια, έπρεπε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις διαρροές του περιβάλλοντός της ότι ο σύζυγός της δεν είχε ξεπεράσει την πικρία από την πολύμηνη εσωκομματική διαμάχη και είχε παράπονα από τον ρόλο που του επιφύλαξαν για το συνέδριο. Εν τέλει, φέρεται να δήλωσε ότι ο άντρας της ήταν διατεθειμένος να επαναπροσεγγίσει τον κ. Ομπάμα, εφόσον ο τελευταίος αναφερόταν με κολακευτικά λόγια στο έργο των κυβερνήσεων Κλίντον, αλλά και στη συνεισφορά του ζεύγους στην άμβλυνση των φυλετικών ανισοτήτων. Ενας από τους συμβούλους της παρατήρησε ότι η κ. Κλίντον έπαιξε το συνηθισμένο διπλό ρόλο της προστάτιδας του συζύγου της που ταυτόχρονα προσπαθεί να εξασφαλίσει και το δικό της πολιτικό μέλλον. «Η Χίλαρι συνηθίζει να λέει ότι ο Μπιλ είναι ανοικτό βιβλίο, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να έχεις καλές σχέσεις μαζί του», πρόσθεσε ένας από τους χορηγούς της.

Εν τούτοις, η οικογένεια Ομπάμα συνεχίζει να βλέπει τους Κλίντον με καχυποψία, ενώ αντιθέτως αντιμετωπίζει τους Κένεντι ως αδελφές ψυχές. Το ίδιο ισχύει και για τους Κένεντι. Παρόλο που Κλίντον και Κένεντι ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις τη δεκαετία του 1990, η υποστήριξη του Εντουαρντ Κένεντι στην υποψηφιότητα Ομπάμα αρκούσε για να διαρρήξει τους δεσμούς τους. Εν ολίγοις, η διαμάχη για το ποιος θα παραλάβει τη σκυτάλη της ηγεσίας στους Δημοκρατικούς μετατράπηκε από πολιτική σε προσωπική, με επώδυνες συνέπειες μάλιστα. Το σίγουρο είναι ότι η άνοδος της οικογένειας Ομπάμα έφερε τους Κένεντι και πάλι στο προσκήνιο, με τον υποψήφιο πρόεδρο να αναθέτει στην Καρολάιν Κένεντι ηγετικό ρόλο στην αναζήτηση αντιπροέδρου. Σε αντάλλαγμα, η δυναστεία προσέφερε στον Ομπάμα την ολόκαρδη υποστήριξή της, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ με τον Μπιλ Κλίντον. Ανθρωποι που είναι κοντά στον Γερουσιαστή Κένεντι εκτιμούν ότι ο λόγος που ο «λέων» του αμερικανικού προοδευτικού φιλελευθερισμού έχει ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τον Ομπάμα είναι ότι διακρίνει σε αυτόν αρετές που είχαν και τα αδέλφια του. Κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να ισχύει για κανέναν από το ζεύγος Κλίντον.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc