Συνέδριο ενίσχυσης του Ομπάμα

Οι Δημοκρατικοί, στο Ντένβερ, θα επιδιώξουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και την ανάδειξη των θετικών του στοιχείων

Σε κλίμα προβληματισμού, εξαιτίας των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει και επισήμως τις υποψηφιότητες των Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν για την προεδρία και την αντιπροεδρία της χώρας αντίστοιχα. Κεντρικός ομιλητής της πρώτης από τις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο ήταν η σύζυγος του κ. Ομπάμα, Μισέλ, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Αφροαμερικανού γερουσιαστή. Πάντως, ακόμη μια σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα USA Today καταγράφει κλείσιμο της ψαλίδας που χωρίζει τον κ. Ομπάμα από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζον Μακέιν, στα όρια του στατιστικού λάθους του 3%. Μάλιστα, 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο κ. Ομπάμα δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Επιπλέον, το 50% του δείγματος εξέφρασε την ανησυχία του για τις «διασυνδέσεις του Ομπάμα με την άκρα Αριστερά». Το επιτελείο του 47χρονου πολιτικού εκτιμά ότι τα προαναφερθέντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα για το ιδεολογικό του προφίλ. Ετσι, η ανάδειξη των πολιτικών θέσεων του κ. Ομπάμα έχει καταστεί μείζων στόχος του συνεδρίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή τοποθέτηση της μέχρι πρότινος εσωκομματικής του αντιπάλου, Χίλαρι Κλίντον, αφού, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, περίπου 1 στους 4 υποστηρικτές της δηλώνει ότι είτε δεν θα προσέλθει στις κάλπες της 4ης Νοεμβρίου, είτε θα ψηφίσει τον κ. Μακέιν. Εν ολίγοις, η αποκατάσταση της ενότητας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αποτελεί ακόμη ζητούμενο, μετά την πολύμηνη μάχη για το προεδρικό χρίσμα που κέρδισε ο Ομπάμα με βραχεία κεφαλή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η εκδήλωση «αντάρτικου» στην -τυπική υποτίθεται- ψηφοφορία που θα γίνει για την επικύρωση της υποψηφιότητας Ομπάμα, αφού πολλοί σύνεδροι που υποστηρίζουν την Κλίντον εμφανίζονται αποφασισμένοι να την ψηφίσουν, παρά την ήττα της στις προκριματικές εκλογές. Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αρνητικές εντυπώσεις, η πρώην Πρώτη Κυρία θα απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα Ομπάμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που θα παραθέσει αύριο για τους υποστηρικτές της. Οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προς όφελός τους, με τηλεοπτικό σποτ, το οποίο εξαίρει «τις αλήθειες που έχει πει η Κλίντον για την υποψηφιότητα Ομπάμα». Παράλληλα, αποφεύγεται συστηματικά οποιαδήποτε αρνητική αναφορά προς το πρόσωπό της.

Ο κ. Ομπάμα από την πλευρά του ελπίζει ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος που επέλεξε είναι ιδανικός για να προσελκύσει τις δημογραφικές ομάδες που υποστήριξαν την Κλίντον, όπως οι χαμηλών εισοδημάτων λευκοί. Επιπλέον, η 36ετής θητεία του κ. Μπάιντεν στη Γερουσία ενδεχομένως να κατευνάσει τους φόβους που δημιουργεί η έλλειψη εμπειρίας του Ομπάμα. Την πεποίθησή του ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπάιντεν είναι η ενδεδειγμένη εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συγχαρητήρια επιτολή του προς τον γερουσιαστή του Ντελαγουέρ. Η επιστολή Παπανδρέου καταλήγει με την ευχή να νικήσουν οι Δημοκρατικοί «για έναν καλύτερο κόσμο».
kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»