Ομπάμα: «Θα αλλάξουμε την εικόνα των ΗΠΑ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος εξαπέλυσε επίθεση κατά Μπους και Μακέιν.


Με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία και θα αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία, ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον Μακέιν, κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει επαφή» με την πραγματικότητα που ζει ο μέσος Αμερικανός.

Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος για την προεδρία, συνέδεσε τον Μακέιν με τον πρόεδρο Μπους και υποστήριξε ότι οι αποτυχημένες πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ευθύνονται για την κακή κατάσταση της οικονομίας και την εικόνα που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί αγαπούμε πολύ αυτή τη χώρα για να επιτρέψουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι όπως τα τελευταία οκτώ», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του, ενώπιον 75.000 υποστηρικτών του, που είχαν συγκεντρωθεί στο ανοικτό ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ντένβερ.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία ότι δεν έχει επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των Αμερικανών και «είναι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος» σε βασικά θέματα, όπως η οικονομία, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

«Δεν πιστεύω ότι ο γερουσιαστής Μακέιν δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στη ζωή των Αμερικανών. Απλά νομίζω ότι δεν γνωρίζει», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να σκληρήνει τη στάση του απέναντι στον Μακέιν.

«Σήμερα οι Αμερικανοί είδαν μια παραπλανητική ομιλία, που ήταν ενδεικτική των πενιχρών πεπραγμένων από τον γερουσιαστή Ομπάμα. Το γεγονός είναι ότι ο Ομπάμα εξακολουθεί να μην είναι έτοιμος να γίνει πρόεδρος», σχολίασε από την πλευρά του στρατοπέδου του Μακέιν, ο εκπρόσωπός του, Τάκερ Μπάουνς.

Ιστορική ομιλία

Η ομιλία ήταν η πιο σημαντική στην πολιτική σταδιοδρομία του Αφροαμερικανού γερουσιαστή και προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στην οποία αναφέρθηκε στο «όνειρό του» - κάτι που αποτέλεσε σταθμό στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τελευταίος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία που αποδέχτηκε το χρίσμα σε ανοικτή συγκέντρωση σε γήπεδο ποδοσφαίρου ήταν ο Τζον Κένεντι, που μίλησε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λος Άντζελες, το 1960, ενώπιον 80.000 υποστηρικτών του.

Με την σημερινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα άρχισε το τελευταίο τμήμα του αγώνα δρόμου προς τον Λευκό Οίκο. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία ως προς τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, αν και η τελευταία από τις ημερήσιες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου «Γκάλοπ», έδειξε ότι ο Ομπάμα στη διάρκεια του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς στις 5 μονάδες.

Επαφές με Ιράν

O Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις αρχές του επόμενου χρόνου, εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές, δήλωσε ο σύμβουλός του Τόνι Λέικ.

'Οπως είπε ο Λέικ σε μια συνάντηση για την εξωτερική πολιτική που έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Ντένβερ, η Ουάσινγκτον πρέπει να θέσει στην Τεχεράνη το δίλημμα ανάμεσα στη συνέχιση της πυρηνικής της πολιτικής, με όλες τις συνέπειες που θα έχει, και τη διακοπή της, με όλα τα οφέλη που θα έχει.

«Ο Ομπάμα λέει ότι μόλις αναλάβει την εξουσία, θα πρέπει να θέσουμε αυτό το δίλημμα στους Ιρανούς», τόνισε ο Λέικ, που έχει διατελέσει και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»