στα χέρια του Μπούς η νέα ευκαιρία..

Του David Ignatius

Απ' όλα τα «τρελά» χαρτιά που έχουν πέσει στο τραπέζι της Μέσης Ανατολής αυτό ίσως είναι το πλέον ενδιαφέρον: Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς, εάν και εφόσον οι Αμερικανοί συμφωνήσουν να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο μαζί με τους Γάλλους. Αυτό, τουλάχιστον, μου μετέφεραν οι σύμβουλοι του κ. Ασαντ με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω αυτήν την εβδομάδα στη Δαμασκό. Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, πάντως, έχουν καταλήξει και Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι. Ενδεχόμενη απευθείας διαπραγμάτευση θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της ισραηλινοαραβικής διένεξης.

Οι Σύροι προσβλέπουν σ' ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους Γάλλους, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «νονού» των συνομιλιών. Το περιβάλλον του κ. Ασαντ, ωστόσο, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του, θεωρώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πάγια πολιτική υπέρ της απομόνωσης των Σύρων, λίγους μήνες πριν από την αποχώρησή της. Οι προοπτικές, πάντως, για μια απευθείας διαπραγμάτευση Συρίας - Ισραήλ θα διαφανούν την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επισκεφτεί τη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον κ. Ασαντ.

Ο ανώτατος διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαρκοζί, Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα τον επικεφαλής επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Στίβεν Χάντλεϊ, πλην όμως, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα επιφυλακτική. Η Δαμασκός επιδιώκει τη διαμεσολάβηση του Λευκού Οίκου, θεωρώντας ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι το Ισραήλ θα οπισθοχωρήσει στα σύνορα του 1967, επιστρέφοντας τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία. Οι Τούρκοι διαμεσολαβητές φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει τους Σύρους ότι οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να οπισθοχωρήσουν στα σύνορα του 1967 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας και ότι τα επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό των υδάτων, μπορούν να διευθετηθούν διαμέσου των μηχανισμών που προώθησαν προγενέστερες αμερικανικές κυβερνήσεις την περασμένη δεκαετία.

Οι Σύροι, βέβαια, ξεκαθαρίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να προσβλέπουν σε μια άμεση διάλυση της συμμαχίας Δαμασκού - Τεχεράνης. Αξιωματούχοι του καθεστώτος Ασαντ τονίζουν ότι η Συρία επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ακόμα και με το Ισραήλ. Δεν προτίθεται, όμως, να αποκηρύξει το Ιράν. Σύροι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Δαμασκός επιθυμεί να μετατραπεί σε γέφυρα μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Είναι, όμως, γεγονός ότι οι Σύροι θα ήθελαν να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από το Ιράν. «Αν οι Αμερικανοί πιέσουν τον Ασαντ να διαλύσει τη συμμαχία με το Ιράν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δεν θα το κάνει», προειδοποιεί ένας Γάλλος διπλωμάτης.

«Πρέπει να του επιτρέψουν να επιλέξει σε βάθος χρόνου», προσθέτει. Οσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ασαντ στη Μόσχα, Σύροι διπλωμάτες υπογράμμιζαν ότι δεν σχετίζεται με τον ψυχροπολεμικό κλίμα που αναδύεται μετά την κρίση στον Καύκασο. Ο Σύρος ηγέτης φέρεται να ανησυχεί ότι η χώρα του θα βρεθεί στο μέσο μιας στρατιωτικής διένεξης μεταξύ Ισραήλ - Ιράν και επεδίωξε την προστασία της Μόσχας. Σχετικά με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, οι σύμβουλοι του κ. Ασαντ με διαβεβαίωναν ότι ο Σύρος πρόεδρος είναι σε θέση να περιορίσει τη δράση της Χαμάς σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Εδώ και μήνες οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Συρίας. Ενδεχομένως τα ερωτήματά τους να απαντηθούν σύντομα εφόσον, βέβαια, η κυβέρνηση Μπους αποφασίσει να υποστηρίξει τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Στη Μέση Ανατολή, τα παράθυρα που ανοίγουν στην ειρήνη αποδεικνύονται πολλές φορές τίποτε περισσότερο από ψευδαίσθηση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να καταβληθεί μια προσπάθεια και μάλιστα άμεσα.
Καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»