Το θέμα της ημέρας | 30.08.2008

Το θέμα της ημέρας | 30.08.2008
Ρωσική ρουλέτα ή μεγαλοφυής πράξη;
Όμορφη, αλλά ανέμπειρη η Σάρα Πάλιν
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Όμορφη, αλλά ανέμπειρη η Σάρα Πάλιν

Η άγνωστη και ανέμπειρη στην εξωτερική πολιτική Σάρα Πάλιν είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών

Ο υπολογισμός ήταν σωστός. Την ώρα που ολόκληρη η αμερικανική κοινή γνώμη ασχολούνταν με την εμφάνιση Ομπάμα ενώπιον 80.000 θεατών στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Ντένβερ και άλλων 38 εκατομυρίων τηλεθεατών, περισσότερων και από αυτούς που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών παρουσίαζε του νούμερο δύο του κόμματός του για την εκλογική μάχη της 4ης Νοεμβρίου. Μια γυναίκα, σχεδόν άγνωστη στις ΗΠΑ, κυβερνήτρια της ομόσπονδης πολιτείας της Αλάσκα, 44 χρονών και μητέρα 5 παιδιών, την Σαρα Πάλιν.



«Στα χέρια μιας γυναίκας»



Προεκλογικοί εναγκαλισμοίBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Προεκλογικοί εναγκαλισμοί«Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν είχε το θάρρος να πάρει στο πλευρό του μια γυναίκα για το αξίωμα του υποψήφιου αντιπροέδρου, εγώ έχω αυτό το θάρρος». Αυτό το κύριο μήνυμα θέλει να στείλει ο 72χρονος Τζον Μακκέιν στο συνέδριο του κόμματός του, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι Δημοκρατικοί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τολμούν να αναθέσουν στα χέρια μια γυναίκας τα καθήκοντα του αντιπροέδρου. «Με μεγάλη υπερηφάνεια και ευχαρίστηση θέλω να σας πω ότι βρήκα τον κατάλληλο συνεργάτη για να με βοηθήσει να σταθώ κοντά σε αυτούς που εκτιμούν τα προνόμια πάνω από τις ευθύνες τους, που ενδυναμώνουν τις αρχές τους και βάζουν τα συμφέροντά τους πριν από τις ανάγκες τους», ανήγγειλε ο Τζον Μακκέιν.



Συντηρητική και βαθειά θρησκευόμενη



Πασίγνωστη μέσα σε μια νύχταBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πασίγνωστη μέσα σε μια νύχταΗ Σαρα Πάλιν είναι μια άγνωστη πολιτικός στους περισσότερους αμερικανούς. Από το 2006 ασκεί τα καθήκοντα της κυβερνήτριας της Αλάσκας και δεν διαθέτει καμιά εμπειρία σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τους οπαδούς τους κόμματος να την υποδεχτούν με θέρμη κυρίως η δεξιά άκρως συντηρητική πλευρά της. Διότι η κυρία Πάλιν είναι μια άκρως συντηρητική, σκληροπυρηνική στις θέσεις της, βαθειά θρησκευόμενη, αντίθετη στις αμβλώσεις και υποστηρίκτρια του λόμπυ οπλοκατοχής. Η επιλογή αυτή της γυναίκας ίσως επιτρέψει στον Τζον Μακκέιν να ξανακερδίσει αυτή ακριβώς τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός, η οποία τον κατηγορεί για τις φιλελεύθερες απόψεις του σε μεγάλα κοινωνικά θέματα. «Σας ευχαριστώ γερουσιαστή Μακκέιν και κυρία Μακκέιν για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε. Γερουσιαστή, με τιμάτε με την επιλογή σας».



Αέρα νιότης



Θα μπορούσε να ήταν και κόρη του, σχολίασαν κακεντρεχείςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Θα μπορούσε να ήταν και κόρη του, σχολίασαν κακεντρεχείςΜια επιλογή που δεν είναι τυχαία. Γιατί η Σαρα Παλιν φέρνει και λίγο αέρα νιότης, ενέργεια και δυναμισμό σε αυτή τη μάλλον άχρωμη εικόνα του υπερήλικα υποψηφίου του Ρεπουμπλικανών. Η ίδια η Σάρα Πάλιν βλέπει τον εαυτό της ως μια κοινωνικά στρατευμένη πολιτικό. Επένδυσε το ποσό ρεκόρ των 5 δις δολαρίων για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Αλάσκα. Δημιούργησε ένα κρατικό ταμείο βοήθειας για φτωχούς συνταξιούχους και συνέστησε συμβούλιο περιβαντολλόγων για τη χάραξη μιας νέας κλιματολογικής στρατηγικής στην πολιτεία της. Παράλληλα υποστηρίζει την εξόρυξη πετρελαίου στις περιοχές υπό περιβαλλοντική προστασία της Αλάσκας, γιατί θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ αποκτούν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία.



Υστερεί στην εξωτερική πολιτική



Ο Ομπάμα της ευχήθηκε καλή τύχη, όχι όμως πολλή...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ομπάμα της ευχήθηκε καλή τύχη, όχι όμως πολλή...«Πολιτικοί που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Αμερική πρέπει να γίνει ανεξάρτητη στον τομέα της ενέργειας, είναι πολιτικοί από τη χώρα των ονείρων», τόνισε χθες. Η Σαρα Πάλιν θα δώσει τη μάχη στο πλευρό του Μακκείν εναντίον του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, που θεωρείται έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι στο οποίο η Πάλιν υστερεί εμφανώς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται από τώρα το σενάριο να πρέπει η κυρία Σάρα Πάλιν να αντικαταστήσει τον Τζον Μακκείν, στην περίπτωση που για λόγους υγείας δεν μπορεί να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα. Οι προεδρικές εκλογές του 2008 είναι από κάθε άποψη ιστορικές…



Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»