σε πανηγυρικό κλίμα ...........

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP, CNN

Στις ΗΠΑ, σε πανηγυρικό κλίμα άρχισε στο Ντένβερ του Κολοράντο το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα δώσει επισήμως στον Μπαράκ Ομπάμα το χρίσμα για τη διεκδίκηση της Προεδρίας. Περισσότερα από 50.000 άτομα, μεταξύ τους και 4.200 εκλέκτορες, έχουν συρρεύσει απ’ όλες τις ΗΠΑ, ενώ 15.000 δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν φθάσει στο Ντένβερ για τη φιέστα των Δημοκρατικών. Καθοριστική για την ενότητα του κόμματος αναμένεται η στάση των υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον, μετά την απόφαση του Ομπάμα να μην την προτείνει για υποψήφια αντιπρόεδρο. Η σύζυγος του Ομπάμα, Μισέλ, εκφώνησε στο άνοιγμα του συνεδρίου πολυαναμενόμενη ομιλία, η οποία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από πολλά τηλεοπτικά μέσα. Μία σύντομη εμφάνιση ενώπιον των εκλεκτόρων έκανε κι ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, εμβληματική προσωπικότητα του προοδευτικού φιλελευθερισμού. Εν τω μεταξύ, τοπικό τηλεοπτικό κανάλι του Κολοράντο μετέδωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Ντένβερ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ομπάμα.






Ομιλία της Μισέλ Ομπάμα

Η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, Μισέλ δήλωσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ ότι ο σύζυγός της θα γίνει ένας "εξαιρετικός πρόεδρος". Η Μισέλ Ομπάμα έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση του Γερουσιαστή του Ιλινόι, ο οποίος έχει συχνά επικριθεί ως "σταρ", αναγνωρίζοντας σε αυτόν "έναν άνθρωπο του λαού, που βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που υποφέρουν".

Η Μισέλ Ομπάμα επικαλέστηκε την ιδιότητά της ως μητέρας, για να τονίσει την αγωνία της για το μέλλον της χώρας, το οποίο προέτρεψε να εμπιστευτούν οι Αμερικανοί πολίτες στα χέρια του συζύγου της.

"Ο Μπάρακ και εγώ μεγαλώσαμε με το σεβασμό πολλών αξιών που μας είναι κοινές: ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή. Ότι ο λόγος μας είναι ιερός και πρέπει να πράξουμε αυτό που είπαμε ότι θα πράξουμε. Ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τους άλλους, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους", είπε η Μισέλ Ομπάμα, η οποία αναφέρθηκε επίσης στη χαμηλή κοινωνική τάξη, στην οποία ανήκαν οι οικογένειες τόσο του συζύγου της όσο και η δική της.






Ο Έντουαρντ Κένεντι στο συνέδριο

Εν τω μεταξύ, η κόρη του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι Κάρολάιν συνέδεσε το όνομα του Μπάρακ Ομπάμα με τα ονόματα του πατέρα της και του θείου της Εντουαρντ Κένεντι, που ενσαρκώνει "την καρδιά και το πνεύμα" της δημοκρατικής οικογένειας, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ντένβερ

Ο πατριάρχης του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, εμφανίσθηκε στο συνέδριο υπό τις επευφημίες χιλιάδων συνέδρων για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

"Τίποτε, τίποτε δεν θα μπορούσε να με εμποδίσει να είμαι παρών απόψε σε αυτή τη συγκέντρωση. "Ήλθα σήμερα εδώ για να σταθώ στο πλευρό σας, για να αλλάξουμε την Αμερική, για να ανανεώσουμε το μέλλον της, για να ανυψώσουμε τα μεγαλύτερα ιδανικά μας και να εκλέξουμε τον Μπάρακ Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ", είπε ο Εντουαρντ Κένεντι.






Ομπάμα: "Θα μιλήσω ουσιαστικά"

"Δε σκοπεύω σε υψηλές ρητορείες" ανέφερε ο Ομπάμα ερωτηθείς σχετικά με την ομιλία που θα εκφωνήσει στο κλείσιμο του συνεδρίου. "Με απασχολεί πολύ περισσότερο με το πώς θα επικοινωνήσω τον τρόπο που σκοπεύω να βοηθήσω τις μικρομεσαίες οικογένειες να ζήσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, καθώς προετοιμάζει μία μίνι περιοδεία σε σημαντικές αμερικανικές Πολιτείες καθ’ οδόν προς το Ντένβερ.

"Ο κόσμος γνωρίζει πως μπορώ να εκφωνήσω το είδος εκείνο της ομιλίας που εκφώνησα πριν τέσσερα χρόνια. Αυτό όμως δεν έχει ενδιαφέρον στο μυαλό των ψηφοφόρων. Πιστεύω πως περισσότερο ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να κάνω για να τους βοηθήσω στη ζωή τους", πρόσθεσε.

"Γι’ αυτό, προς αυτήν την κατεύθυνση η ομιλία πρόκειται να είναι περισσότερο εξειδικευμένη", δήλωσε ο Γερουσιαστής του Ιλινόι.






Κρίσιμη η στάση των Κλίντον

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην προέδρου Κλίντον την Τετάρτη. "Ο Μπιλ Κλίντον είναι μία μοναδική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή μας. Δεν θα είχε κανένα νόημα από την πλευρά μου να του αλλάξω, ή να του υποδείξω τις δηλώσεις του", τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα έπλεξε επίσης το εγκώμιο για τη συνδιεκδικήτρια του χρίσματος, σύζυγο του Κλίντον Χίλαρι, η οποία έκανε χθες έκκληση στους υποστηρικτές της να ψηφίσουν τον Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής σήμερα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Ομπάμα.

"Το γεγονός είναι πως είχαμε πολύ σκληρή προκριματική αναμέτρηση. Πρέπει ακόμη να πείσουμε τους υποστηρικτές της Κλίντον να ενωθούν μαζί μας. Οι Κλίντον αγαπούν τη χώρα αυτή κι αγαπούν το Δημοκρατικό Κόμμα", τόνισε ο ίδιος.






"Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ομπάμα"

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Ντένβερ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα,μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Κολοράντο.

Ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε στις αρχές ότι "σκόπευαν να πυροβολήσουν τον Ομπάμα από κάποιο υπερυψωμένο σημείο ... με καραμπίνα, από απόσταση 750 μέτρων" μετέδωσε το κανάλι CBS 34.

Η απόπειρα κατά του Μπάρακ Ομπάμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όταν ο αφροαμερικανός γερουσιαστής θα μετέβαινε στο στάδιο του Ντένβερ για την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον 75.000 οπαδών του, μετά και την τυπική ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών, μετέδωσε το δίκτυο.

Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη ενός ατόμου την περασμένη Κυριακή, στο φορτηγό του οποίου βρέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με το CBS 34. Ένας από τους συλληφθέντες είχε στην κατοχή του έναν αγκυλωτό σταυρό και ενδέχεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με ναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

Η εισαγγελία του Ντένβερ πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο εισαγγελέας Τρόι Εϊντ δήλωσε πάντως στο CBS 34 πως δεν πιστεύει ότι υπήρχε πραγματική απειλή κατά του Ομπάμα.

Την υπόθεση ερευνά και η "μυστική υπηρεσία" που έχει συγκροτήσει το Κογκρέσο για την ασφάλεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών, σε συνεργασία με 55 πράκτορες του FBI και της CIA.

Για την ασφάλεια των συνέδρων, έχουν επιστρατευθεί 3.000 έως 5.000 αστυνομικοί που περιπολούν από χθες στους δρόμους του Ντένβερ.

Comments

lornion said…
Χτες βράδυ στάθηκα να απολαύσω το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος.Ο τζούνιορ του Τζέσσυ Τζάκσον με αιχμαλώτισε για την ρητορεία και το ενωτικό πνεύμα.Η Καρολίν σκόρπισε θύμισες με μια ομιλία φόρτισμένη συναισθηματισμό ,ευγένεια και πίστη στο κόμμα και την νίκη του Ομπάμα .Το πανδαιμόνιο όμως επεκράτησε στην εμφάνιση του Κέννεντυ που ομιλώντας κάλεσε την Αμερική να ψηφίσει το αύριο αφίνοντας πίσω το χτές. Δεν μπόρεσα να ιδώ τους υπόλοιπους ,γιατί τα μάτια μου μπέρδευαν τα πρόσωπα στην Τι-Βι,πάντως διαπίστωσα πως υπήρχε προσπάθεια να κλείσει το χάσμα που δημιούργησε η προκριματική εκλογική περίοδος .Θα τα καταφέρουν? Δεν γνωρίζω.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc