Λευκός Οίκος: Επανεξετάζονται οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας

Λευκός Οίκος:

26-08-2008


Russian tanks move back from checkpoint on highway to Gori, Georgia, 22 Aug 2008
Ρωσικά τάνκς σε σημείο ελέγχου έξω απ' το Γκόρι
Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι επανεξετάζει την σχέση της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία και κατηγορεί τη Μόσχα ότι αθετεί την συμφωνία εκεχειρίας στη Γεωργία. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα της εισβολής της στη Γεωργία και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Μόσχα δεν έχει συμμορφωθεί με την συμφωνία εκεχειρίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Γεωργιανό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού Πότι στη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, και τα δύο σώματα του Ρωσικού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ομόφωνα ψηφίσματα που ζητούν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισμένων περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα, Μπόρις Γκριζλώφ, δήλωσε ότι η περιοχή του Καυκάσου θα βρίσκεται πάντα στην «στρατηγική ζώνη ενδιαφέροντος της Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ’ την Ρωσική ηγεσία να απορρίψει τα ψηφίσματα και δηλώνει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας απαιτεί τον ίδιο σεβασμό με την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Επίσης ο κ. Μπούς στέλνει τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, στη Γεωργία και την Ουκρανία σε ένδειξη Αμερικανικής υποστήριξης προς τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών που έχουν αισθανθεί την πίεση των Ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Τσέινι μεταβαίνει στη περιοχή στις 2 Σεπτεμβρίου για να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Ουκρανία και την Ιταλία.

VOA

Comments

lornion said…
Πόσο ο κόσμος θάτανε καλίτερος σαν οι πολιτικοί του περιόριζαν το πλήθος των δηλώσεων τους.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»