Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο καθημερινή

Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HERALD TRIBUNE



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και το χρυσό μετάλλιο θα πρέπει να απονεμηθεί στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος... για τον αυταρχισμό της! Από το τηλεοπτικό υπερθέαμα, το Πεκίνο πήρε αυτό που πραγματικά ήθελε. Μέσα από τους αγώνες, η κινεζική ηγεσία εξασφάλισε τη νηνεμία που χρειαζόταν, την οποία τώρα θα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τη διεθνή επιρροή της και ίσως την περαιτέρω αυστηρή τακτική της στο εσωτερικό της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι εξασφάλισε αυτά τα κέρδη χωρίς να δώσει ανταλλάγματα και χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις. Στην τελετή έναρξης, ο πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε ως ένας απολιτικός οπαδός του αθλητισμού. Λογικά, θα έπρεπε να ασκήσει δημοσίως πιέσεις προς τους Κινέζους ηγέτες στον ευαίσθητο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των αγώνων, η Κίνα υποσχέθηκε να τιμήσει τα ολυμπιακά ιδεώδη της μη βίας, να ανοιχτεί στον κόσμο και να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση. Αυτές όλες οι υποσχέσεις παραβιάστηκαν συστηματικά, ξεκινώντας από τη βίαιη πάταξη της εξέγερσης του Θιβέτ την Ανοιξη και καταλήγοντας σε όσους κατέθεσαν αίτηση για να πραγματοποιήσουν νόμιμες διαδηλώσεις και τελικά συνελήφθησαν. Την περασμένη Παρασκευή, έξι Αμερικανοί συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κράτηση δέκα ημερών επειδή διαδήλωσαν εναντίον της καταπίεσης του Θιβέτ. Ανησυχητική για το κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε, μεταξύ άλλων, η καταδίκη σε «επανεκπαίδευση μέσω της εργασίας» δύο γυναικών, άνω των 70 ετών, επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την ασήμαντη αποζημίωση που τους έδωσε η κυβέρνηση, όταν προ ετών τις πέταξε από τα σπίτια τους, προωθώντας την αστική ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Μπους και οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να διαμηνύσουν στο Πεκίνο ότι η αποτυχία του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεν θα αγνοηθεί ούτε θα ξεχαστεί.

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Σημαντικά λάθη

Αραγε, ο Ομπάμα εμφανίζει σοβαρά ελλείμματα στα μάτια της αμερικανικής εργατικής τάξης; Με τον Τζο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρο, ο Ομπάμα δεν διαπράττει κάποιο λάθος, ούτε όμως κερδίζει πολλά. Οι Ρεπουμπλικανοί θα σπεύδουν να δηλώσουν ότι η επιλογή του δημοκρατικού υποψηφίου στο πρόσωπο του Μπάιντεν είναι πολιτικό λάθος. Στην ουσία όμως ο Ομπάμα έχει κάνει άλλα σοβαρότερα λάθη: Ναι μεν, ανακοίνωσε έξυπνες λύσεις για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στο ενεργειακό, αλλά δεν απάντησε στους σημερινούς φόβους των συμπολιτών του για την ακρίβεια της βενζίνης. Επίσης, πήγε διακοπές στη Χαβάη, όταν η γεωργιανή κρίση και η αναταραχή με τη Ρωσία αναδείχθηκε σε τεστ ηγετικής ικανότητας στον προεκλογικό αγώνα...

LIBERATION

Σε ποια σημεία χάνει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει τον μέσο Αμερικανό. Γι’ αυτό και τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να αποδείξει στη λευκή, επιφυλακτική και καθολική εργατική τάξη των ΗΠΑ ότι έχει τόσο τα μέσα, όσο και τις ιδέες για να τους προσφέρει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Εάν δεν τα καταφέρει, το όραμά του θα θρυμματιστεί μπροστά στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

DW-WORLD.DE

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος

Η αλλαγή, την οποία υπόσχεται ο Μπαράκ Ομπάμα τους τελευταίους μήνες, ξεκινά από το Ντένβερ και το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος όπου θα λάβει και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου. Συνεργάτες του μαύρου γερουσιαστή υπόσχονται ένα υπερθέαμα, «ένα ανεπανάληπτο γεγονός έτσι όπως δεν το έχει ζήσει ποτέ ξανά η χώρα και το κόμμα των Δημοκρατικών». Τις εργασίες του συνεδρίου καλύπτουν περισσότεροι από 15.000 δημοσιογράφοι. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, κατά την οποία αναμένεται να παραστούν 80 χιλιάδες οπαδοί του. Τα συνθήματα του Ομπάμα έχουν γίνει σλόγκαν σε όλο τον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολος για τον γερουσιαστή, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία -Ομπάμα και Μακέιν- θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα, όπως ο Ντέιβιντ Ντούλιο από το πανεπιστήμιο του Oakland, διαβλέπουν τον κίνδυνο να λειτουργήσει εντέλει το θεαματικό όπως αναμένεται συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος σε βάρος του Μπαράκ Ομπάμα.

ARAB NEWS

Ο μακιαβελικός Αλί Ζαρντάρι

H υποψηφιότητα του Ασιφ Αλι Ζαρντάρι για την προεδρία του Πακιστάν μάλλον εξέπληξε τους πάντες, ακόμη και τον πακιστανικό λαό. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσπάθειας απομάκρυνσης του Μουσάραφ από την προεδρία, κανείς, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι κοινωνικοί εταίροι, ούτε το κίνημα των δικηγόρων είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά η προοπτική του συζύγου της αδικοχαμένης Μπεναζίρ Μπούτο να αντικαταστήσει στην προεδρία τον Μουσάραφ υπήρχε εξαρχής. Απλώς δεν περίμεναν να φύγει αμέσως ο στρατηγός. Βεβαίως, όντας ηγέτης του πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Ζαρντάρι έχει κάθε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Αλλά με δεδομένο το αμφιλεγόμενο παρελθόν του κόμματος και τη μακρά ιστορία του στις υποθέσεις διαφθοράς, τα πράγματα δεν είναι απλά. Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαρίφ (ο Σαρίφ αποχώρησε χθες από τον κυβερνητικό συνασπισμό) έχει αρνηθεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ζαρντάρι, αν δεν αποκατασταθεί η δικαστική εξουσία και αν δεν προχωρήσουν ορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως, όμως, το μακιαβελικό σχέδιο του συζύγου της Μπούτο εξέπληξε τον Σαρίφ. Οπως εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση της χώρας, η αστάθεια και η αβεβαιότητα κερδίζουν συνεχώς έδαφος, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη τραγωδία για τον πακιστανικό λαό. Οι Πακιστανοί δεν πρόλαβαν να χαρούν την ειρηνική έξοδο του Μουσάραφ και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άλλη κρίση, σε μια στιγμή που ήδη βρίσκονται στριμωγμένοι.

LE MONDE

Με γνώμονα το μέλλον

Η νέα οικονομική ελίτ της Ρωσίας είναι η καλύτερη σύμμαχος για τη δυτική διπλωματία. Οι Ρώσοι βιομήχανοι και κολοσσοί της οικονομίας μπορεί να συμφωνούν με τον Πούτιν στη διεύρυνση της ρωσικής ισχύος και την απάλειψη των ταπεινώσεων της μετασοβιετικής εποχής, αλλά ενώ αυτός ονειρεύεται με γνώμονα το παρελθόν, εκείνοι οραματίζονται με γνώμονα το μέλλον.
kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»