Θριλερ με την έκθεση του ΟΑΣΕ.......

«Θρίλερ» με την έκθεση του ΟΑΣΕ για την κρίση στον Καύκασο
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

[ΑΠΕ]
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που θα βρίσκεται στην έκδοση της Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιρρίπτει ευθύνες στη Γεωργία για το ξέσπασμα της κρίσης στον Καύκασο. Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διαψεύδει, λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την κρίση.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η Γεωργία προετοίμασε εντατικά τη στρατιωτική δράση εναντίον της Νότιας Οσετίας και εξαπέλυσε την επίθεσή της προτού τα ρωσικά άρματα μάχης εισέλθουν στη σήραγγα του Ρόκι που συνδέει τη Ρωσία με τη Γεωργία.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα έγγραφα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ περιήλθαν με «ανεπίσημο τρόπο» στην κατοχή της γερμανικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό αναφέρει ότι τα έγγραφα εξετάζουν την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί ακόμα και εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της Γεωργίας, αναφερόμενα σε περιστατικά επιθέσεων εναντίον κατοίκων της Νότιας Οσετίας.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, Μάρτιν Νεζίρκι, διέψευσε πως ο Οργανισμός κυκλοφόρησε τέτοια έγγραφα. Οι εκθέσεις συντάσσονται «με διαφανή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο» και είναι περισσότερο «αναφορές γεγονότων παρά αναλύσεις».

«Καμία από αυτές τις εκθέσεις δεν περιλαμβάνει πληροφορίες του τύπου που αναφέρεται στο άρθρο του Spiegel» δήλωσε ο Νεζίρκι.

Η κρίση στον Καύκασο μετά τη ρωσική επέμβαση στη Γεωργία και οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις της Μόσχας με τη διεθνή κοινότητα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Σε άρθρο του στον κυριακάτικο Observer, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο.

Η «εχθρική δράση της Ρωσίας ενάντια στη Γεωργία», αναφέρει ο Γκ.Μπράουν, ανέδειξε το εξής άμεσο ερώτημα: «πώς να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία πως η μονομερής προσέγγισή της είναι επικίνδυνη κι απαράδεκτη».

Ο ίδιος τονίζει πως το μήνυμα στη Μόσχα είναι σαφές: «εάν θέλετε να είσθε ευπρόσδεκτοι στις τράπεζες των μεγάλων οργανισμών, όπως η G8, ο ΟΑΣΕ, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, θα πρέπει να αποδεχθείτε και τα δικαιώματά σας, όπως και τις ευθύνες σας. Θέλουμε η Ρωσία να είναι ένας καλός εταίρος στη G8 και σε άλλους οργανισμούς, όμως δεν μπορεί να επιλέγει εκείνη σε ποιους κανόνες θέλει να εμπίπτει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε το Σάββατο με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ του είπε πως θα πρέπει να αναμένει μία αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το «Σχέδιο των 6 Σημείων» και το γενικότερο πλαίσιο σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»