Ξεκινάει το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ

Ξεκινάει το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ
Με έντονο παρασκήνιο και εν μέσω προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 4ημερο συνέδριο των Δημοκρατικών.


Με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και την ενίσχυση της ενότητας των Δημοκρατικών γύρω από την υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα, ξεκινούν σήμερα στο Ντένβερ οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος, στη διάρκεια του οποίου ο αφροαμερικανός γερουσιαστής θα αποδεχτεί την υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα.

Τις εργασίες του συνεδρίου που ξεκινούν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανοίξει η σύζυγος του Μπάρακ Ομπάμα, Μισέλ,που έφτασε χθες στο Ντένβερ μαζί με τις δύο κόρες του ζεύγους-την 10χρονη Μάλια και την 7χρονη Σάσα-αλλά και τη μητέρα της Μάριαν Ρόμπινσον.

Η ηττηθείσα διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ζητήσει από τους αντιπροσώπους της στο συνέδριο στο Ντένβερ να ψηφίσουν υπέρ του Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε χθες στέλεχος του κόμματος.

Η Κλίντον ενδέχεται να το πράξει την Τετάρτη μετά τη συνάντησή της με τους αντιπροσώπους της στο συνέδριο, που ανοίγει σήμερα τις εργασίες του, τόνισε η ίδια πηγή, που θέλησε να μην κατονομασθεί.

Η δημοκρατική Γερουσιαστής θ' απευθυνθεί στο συνέδριο την Τρίτη. Την επόμενη ημέρα, το όνομά της θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον των αντιπροσώπων. Σύμφωνα με ειδικευμένες ιστοσελίδες, η Κλίντον συγκεντρώνει την υποστήριξη λίγο λιγότερων από 2.000 αντιπροσώπων, επί συνόλου λίγο άνω των 4.200.

Μολονότι ο αριθμός των αντιπροσώπων της Κλίντον είναι ανεπαρκής για να της εξασφαλίσουν την υποψηφιότητα για την προεδρία, είναι όμως ικανός για να πλήξει την εικόνα της καθολικής αποδοχής του Ομπάμα και θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει την εντύπωση ενός βαθύ διχασμού στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Απεναντίας, οι υπεύθυνοι του κόμματος ευελπιστούν ότι το συνέδριο θ'αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημισθεί η ενότητα των Δημοκρατικών, η οποία αμφισβητήθηκε κατά τη διάρκεια της λυσσαλέας και μακράς αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων.

Χθες, με φανερές τις πολιτικές υστεροβουλίες, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο διακήρυσσε πως η Κλίντον άξιζε να προταθεί εκείνη στη θέση του αντιπροέδρου κι όχι ο Τζον Μπάιντεν, που επέλεξε ως συνυποψήφιό του ο Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν πως οι Δημοκρατικοί είναι διχασμένοι κι ο υποψήφιός τους Τζον Μακέιν αναμένει να κερδίσει την ψήφο των δυσαρεστημένων οπαδών της Κλίντον, που δυσπιστούν απέναντι στον Ομπάμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ομπάμα και τον Μακέιν σε μικρή απόσταση, κι ο Γερουσιαστής του Ιλινόι θα έχει ανάγκη όλες τις ψήφους από το δημοκρατικό στρατόπεδο, αλλά και πέραν αυτού, για να βγεί νικητής από την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο.

Κομποσκοίνι έχει πάντοτε μαζί του ο Μπάιντεν

Ο συνυποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζον Μπάιντεν, τονίζει σε συνέντευξή του, που αναρτήθηκε χθες στο Ιντερνέτ από το περιοδικόλ Πίπλ, πως πάντοτε έχει μαζύ του ένα ροζάριο (κομποσκοίνι) για προσευχές.

Ο 65 χρονος, πιστός Καθολικός, Μπάιντεν «έχει ένα ροζάριο στην τσέπη του παντελονιού του, όπως είχε ένα και κάτω από το μαξιλάρι του κατά την επέμβαση στον εγκέφαλο», στην οποία υποβλήθηκε το 1988, αποκαλύπτει το εβδομαδιαίο περιοδικό.

Ερωτηθείς το Σάββατο από το Πιπλ, λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον Ομπάμα για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου, ο Μπάιντεν τόνισε πως κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι, είχε ξεχάσει το ροζάριο σε άλλο κοστούμι, το οποίο χρειάσθηκε ν' αλλάξει την τελευταία στιγμή, μετά την προτροπή της συζύγου του, για να φορέσει κάτι πιο «σκούρο» κι επίσημο.

Για να πείσει για την αλήθεια των λόγων του ο Μπάιντεν δίνει στη δημοσιότητα και μία φωτογραφία του σε ακρόαση με τον Πάπα Ιωάννη -Παύλο Β'.

Από την πλευρά της, η σύζυγός του Τζιλ-που ο Μπάιντεν νυμφεύθηκε έπειτα από τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1972-τόνισε πως είναι βέβαιη πως θα συνεννοηθεί άψογα με τη σύζυγο του Ομπάμα Μισέλ. «Εάν σκεφθείτε πως οι άνδρες μας συνεννοούνται θαυμάσια, πιστεύω ότι κι εμείς θα συνεννοηθούμε άψογα», τόνισε.

Οι οικογένειες Ομπάμα και Μπάιντεν πρόκειται να είναι σύσσωμες παρούσες σήμερα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ, όπου η κα Ομπάμα θα εκφωνήσει λόγο απόψε το βράδυ παρουσία των δύο θυγατέρων της, ενώ ο Γερουσιαστής Μπάιντεν θα φέρει στο Κολοράντο και τα πέντε εγγόνια του, ηλικίας από δύο έως 14 έτη, αποκαλύπτει το Πιπλ.

Παρών και ο Έντουαρντ Κένεντι

Ο αμερικανός Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, εμβληματική εικόνα του προοδευτικού φιλελευθερισμού, που μάχεται να ξεπεράσει τον καρκίνο στον εγκέφαλο, ενδέχεται να εκφωνήσει λόγο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ αυτήν την εβδομάδα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ.

«Θα είναι οπωσδήποτε εκεί. Όλη η οικογένεια Κένεντι θα βρίσκεται σ' ένα ειδικό τμήμα. Πρόκειται να είναι μία ιδιαίτερη στιγμή», τόνισε πηγή προσκείμενη στους Κένεντι. Ο 76χρονος αδελφός του δολοφονημένου πρώην προέδρου Τζον Κένεντι, που σήμερα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία κι ακτινοβολίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έχει γράψει την ομιλία του για το τετραήμερο συνέδριο, που ξεκινά σήμερα, κι επιθυμεί διακαώς να την εκφωνήσει. Απομένουν μόνον οι τελευταίες εξετάσεις, για να επιβεβαιώσουν την παρουσία του, τονίζει η εφημερίδα.

Ωστόσο, προσθέτει η Γκλόουμπ, οι γιατροί φοβούνται πως η θεραπεία έχει αδυνατίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα κι η παρουσία κι η ομιλία του στο συνέδριο ίσως του προκαλέσουν περισσότερες επιπλοκές.

Ο Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης είναι συχνά επίτιμος ομιλητής στα συνέδρια των Δημοκρατικών, ενώ υπήρξε μία από τις ηγετικές προσωπικότητες που στήριξαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην πορεία της διεκδίκησης του χρίσματος για την προεδρία, το οποίο θα του αποδοθεί στη διάρκεια του συνεδρίου.

Επίθεση ενόπλου στο ξενοδοχείο που διαμένει η Πελόζι

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτη στην ιεραρχία στην εξουσία των ΗΠΑ, απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο που κατέλυε στο Ντένβερ του Κολοράντο έπειτα από την εισβολή ενός ενόπλου στο κτήριο, ανακοίνωσαν χθες μέλη της ομάδας της.

Το συμβάν καταγράφηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ «η πρόεδρος σε καμμία στιγμή δεν κινδύνευσε κι ευχαριστεί την αστυνομία για τη γρήγορη κι επαγγελματική» της επέμβαση, τόνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντένβερ Ποστ, ο ένοπλος-που καταγόταν από το Γουαϊόμινγκ-ήταν οπλισμένος με δύο τουφέκια κι ένα στιλέτο. Αμέσως τέθηκε υπό κράτηση.

Κατά την αστυνομία, ο ένοπλος δεν είχε ως στόχο την Πελόζι, αλλά ούτε και κάποιο άλλο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, που βρίσκονται στο Ντένβερ για το συνέδριο του κόμματος. Η Πελόζι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στο συνέδριο, το οποίο θ' αναδείξει και τυπικά τον Μπαράκ Ομπάμα ως επίσημο υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δε βοηθάει ο καιρός

Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν χθες την περιφέρεια του Ντένβερ, στο Κολοράντο, μία ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοινώθηκε από την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Η υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για ανεμοστρόβιλους σε τέσσερις κομητείες στα νότια κι ανατολικά του Ντένβερ, αλλά όχι και για την ίδια την πόλη, όπου σήμερα ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο που θα χρίσει υποψήφιο τον Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KUSA μετέδωσε την εικόνα μίας εντυπωσιακής στήλης με περιστρεφόμενη σκόνη κοντά στο Πάρκερ, 40 χλμ νοτιοανατολικά του κέντρου του Ντένβερ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για ζημιές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»