Δυσαρέσκεια στην Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο τουρκικός Τύπος για την επιλογή του Τζο Μπάιντεν ως συνυποψηφίου του Μπαράκ Ομπάμα. Στις κυριακάτικες εκδόσεις τους, οι τουρκικές εφημερίδες έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τις αντίθετες με τα συμφέροντα της Αγκυρας.

«Τον αναίσθητο Μπάιντεν επέλεξε ο Ομπάμα ως δεξί του χέρι», τιτλοφορούσε την πρώτη της σελίδα την Κυριακή, η «Χουριέτ», υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της συνομιλία του 1999 μεταξύ του Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτηρίζει φίλα προσκείμενο στο ελληνικό και το αρμενικό λόμπι, και του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ. «Αν δεν επιλύσετε το Κυπριακό, δεν θα εγκρίνω το πακέτο οικονομικής βοήθειας 5 δισ. δολαρίων, που περιμένετε από το Κογκρέσο», είχε πει τότε ο Μπάιντεν. Από τη μεριά του, ο Ετσεβίτ είχε υπογραμμίσει τις ανησυχίες και τα δικαιώματα των κατοίκων της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, επισημαίνοντας συμφωνία του με τον πρόεδρο Κλίντον, που εγγυάτο ότι τα πράγματα δεν θα επέστρεφαν στην «προ του 1974 κατάσταση».

Σε άρθρο του στους «Times» της Νέας Υόρκης το 2006, ο κ. Μπάιντεν είχε προτείνει την κατάτμηση του Ιράκ σε ξεχωριστές κουρδικές, σιιτικές και σουνιτικές περιοχές, ως μέθοδο αντιμετώπισης της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα. Για το λόγο αυτό, η εφημερίδα «Star» κυκλοφόρησε την Κυριακή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ο αυτονομιστής συνυποψήφιος του Ομπάμα», υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες ότι ο κ. Μπάιντεν υπήρξε υποστηρικτής των Αρμενίων στις προσπάθειές τους στο Κογκρέσο, για αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915.

«Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ομπάμα τριχοτόμησε το Ιράκ», έγραφε στην πρώτη σελίδα της Κυριακής, η «Γενί Σαφάκ», ενώ η «Μιλιέτ» επέλεξε τον τίτλο «Ο Ομπάμα επιλέγει τον λομπίστα των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων».

Τους πρώτους μήνες του 2007, προσχέδιο νόμου, που συνέταξε ο κ. Μπάιντεν, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τη δολοφονία του Τουρκο-αρμενίου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ανέφερε: «ο κ. Ντινκ υπέστη δικαστική δίωξη, σύμφωνα με το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα, αφού είχε μιλήσει για γενοκτονία των Αρμενίων». Κατόπιν διαφωνίας του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, το κείμενο επαναδιατυπώθηκε ως εξής: «νομικά μέτρα πάρθηκαν κατά του κ. Ντινκ...»

Ο πρέσβης ε.τ. Νουζέτ Καντεμίρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ»: «Ο Μπάιντεν έχει εμπλακεί σε κάθε είδους αντι-τουρκικές κινήσεις, ενώ ο αντι-τουρκισμός του έχει πλέον παγιωθεί και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»