Ομπάμα, Γιαννούλιας και η επαγγελία της Αμερικής

Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
27-08-2008

View the video “Obama, Giannoulias and the promise of America” - Download ((Real Audio)) video clip
View the video “Obama, Giannoulias and the promise of America” - Watch ((Real Audio)) video clip

[insert caption here]
Barak Obama
Ο Barak Obama περνά στα χρονικά ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναδεικνύεται υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεκάδες χιλιάδες ένθερμοι υποστηρικτές του πανηγυρίζουνε γι αυτό επί τέσσαρες ολόκληρες μέρες στο Denver του Colorado, όπου λήγει απόψε το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διοργανώθηκε για να του απονείμει το σχετικό χρίσμα.

Ανάμεσά τους είναι ο Alexi Giannoulias, Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας Ιλλινόϊ και Πρόεδρος της οργάνωσης «Ελληνοαμερικανοί για τον Barak Obama».

[insert caption here]
Alexi Giannoulias
Ο Alexi Giannoulias μοιράστηκε το βήμα του συνεδρίου με προσωπικότητες όπως ο Γερουσιαστής Edward Kennedy, που τιμήθηκε για την συμβολή τόσο την δική του όσο και των δύο δολοφονημένων αδελφών του στον αγώνα για ισοπολιτεία, η Γερουσιαστής Hillary Clinton, που ζήτησε από τα 18 εκατομμύρια οπαδούς της να υποστηρίξουνε τώρα τον πρώην αντίπαλο της Barak Obama στην κούρσα του για τον Λευκό Οίκο και ο Γερουσιαστής Joseph Biden, ο οποίος διαλέχτηκε από τον Barak Obama να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου με το ίδιο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας.

Η επιλογή του Alexi Giannoulias να μιλήσει στο συνέδριο του Denver, και μάλιστα σε ώρα που αυτό καλύπτονταν από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, αποτελεί αναγνώριση της εκτίμησης που ο ομογενής πολιτικός έχει στο περιβάλλον του Barak Obama και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ομιλία που εκφώνησε είναι ενδεικτική του γιατί ο Alexi Giannoulias τυγχάνει τέτοιας εκτίμησης. Είπε:

Democratic vice-presidential candidate Sen. Joe Biden, speaks to the Delaware Delegation breakfast, 27 Aug 2008
Joseph Biden
«Με τιμά που σας μιλώ απόψε από το βήμα του ιστορικού αυτού συνεδρίου. Ο Barak Obama είναι συμπαίκτης μου στο μπάσκετ, φίλος, μέντορας κι εμπνευστής μου. Τώρα μέλει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας μας. Η ιστορία του, όπως η δική σας και η δική μου, είναι η ιστορία των ΗΠΑ. Οι γονείς μου ήρθαν από την Ελλάδα στην Αμερική δίχως τίποτα, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πίστευαν στην επαγγελία της Αμερικής.

Στα 32 μου είμαι πολιτειακός υπουργός. Εκπληρώνω ένα όνειρο των γονιών μου. Είτε καταγόμαστε από Ελληνικά χωριά, είτε από πεδιάδες του Κάνσας ή γειτονιές του Σικάγου, είμαστε όλοι Αμερικανοί με κοινή ιστορία και την ίδια επαγγελία. Μετά από 8 χρόνια προδοσίας είναι καιρός για νέα ηγεσία, απαλλαγμένη από κάθε δυσπιστία κι αμέλεια. Χρειάζονται εμπνευσμένη ηγεσία κι ένας ηγέτης όπως ο Barak Obama.

[insert caption here]
Γνωρίζω τον Barak επί 10 χρόνια. Δεν ξέρω κανέναν άλλο με πιο ισχυρό και πιο ακέραιο χαρακτήρα. Είναι από τους ευγενέστερους και πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους στον κόσμο. Πάνω από όλα ο Barak Obama μας θυμίζει τα καλά της Αμερικής. Δεν θα μπορούσα ποτέ να αναδειχτώ σε αιρετό αξίωμα δίχως το παράδειγμα που μου έδωσε ως φίλος και ως ηγέτης.

Ενέπνευσε τόσο εμένα να διεκδικήσω τη θέση που κατέχω όσο και άπειρους άλλους νέους να μπουν στην πολιτική. Ο Obama κατέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο που ζεις, τι ηλικία έχεις, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, λευκός ή μαύρος.

Σημασία έχει να μην κλονίζεται η πίστη μας στην σπουδαιότητα της δικής του και της δικής μας ιστορίας, που συνίσταται στο ότι η Αμερική δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι μια επαγγελία. Και ότι τελικά από όλους μας εξαρτάται η συνέχιση του Αμερικανικού ονείρου.Ο Θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».

Η έκδηλη υπερηφάνεια του Alexi Giannoulias για την Ελληνική κληρονομιά του και η αναφορά του στις θυσίες που έκαναν γι αυτόν οι μετανάστες γονείς του, ενθουσίασαν μεγάλη μερίδα της ομογένειας, ιδιαίτερα την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που με ανακοίνωσή της, εξαίρει τόσο την πολιτική όσο και την φιλανθρωπική δράση του διακεκριμένου ομογενή.
Την ερχόμενη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έχει το δικό του Εκλογικό Συνέδριο στην Μινεάπολη.

Περισσοτερα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

emailme.gif Στείλτε τη σελίδα αυτή σ’ ένα φίλο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»